Vállalkozz! – nem vagy egyedül

Kevesen mernek saját vállalkozásba fogni a pályakezdők közül. Tőke, betartandó jogszabályok, adminisztráció - túl sok a nyitott kérdés. Ezekre segít válaszolni az Életpálya Alapítvány.

A pályakezdők Magyarországon inkább biztos státuszt és pozíciót keresnek. Sokak tervei között szerepel azonban saját vállalkozás beindítása később, mikor már önálló hátterük lesz.

Jelenleg senki sem támogatja hivatalosan a semmiből induló pályakezdő vállalkozókat. A Széchenyi-terv már prosperáló vállalkozásokat segít, vállalkozáserősítő és -fejlesztő pályázatokat kínál, legalább kétéves működési háttérrel.

Az 1993 óta működő Életpálya Alapítvány ezt az űrt szeretné betölteni. Kifejezetten a pályakezdő vállalkozók vagy a két évnél rövidebb ideje működő vállalkozások segítésére jött létre. Segítségével nemcsak ingyenes tanácsadói szolgáltatást, hanem kedvező hitelt is igénybe vehetnek a fiatalok. A tanácsadók pedig több éves gyakorlattal megszerzett saját tapasztalataikat adják át nekik.







Hitel pályakezdőknek is
2000 szeptemberében az Életpálya Alapítvány új, Ifjúsági és Pénzügyi Támogatási Programot indított útnak. Ennek keretében azok a megalapozott üzleti elképzelésekkel jelentkező fiatal vállalkozók juthatnak kedvezményes hitelhez, akik más forrásból nem számíthatnak pénzre. A hitelt teljesen kezdő vállalkozók is felvehetik, ez Magyarországon egyedülálló. “Ha valaki jó üzleti tervvel és piacképes ötlettel jön, s a számok is azt mutatják, kedvező a vállalkozás jövője, az Életpálya Alapítvány megfinanszírozza azt”- mondta Miklós Tibor az alapítvány ügyvezető igazgatója. A hitel összege 100 ezer és egymillió forint között lehet, fedezetként az üzleten belüli és hitelből vásárolt eszközöket fogadja el. A hitel kamat az aláíráskor érvényes jegybanki alapkamat és három százalék. A futamidő legfeljebb 3 év, hat hónap türelmi idővel. Olyan kezdő, vagy növekedni kívánó vállalkozások pályázhatnak, amelyek legfeljebb 3 éve alakultak.

Százezres támogatást lehet elnyerni

Az Életpálya Alapítvány az angliai Livewire módszer hazai adoptációjaként megszervezett tanácsadással a vállalkozást mint alternatívát szeretné megismertetni a 18-32 év közötti fiatalokkal. “Az alapítvány célja nem az, hogy mindenkiből vállalkozót neveljen – mondta a FigyelőNetnek Miklós Tibor az alapítvány ügyvezető igazgatója. – Azoknak a pályakezdőknek szeretnénk megadni a lehetőséget saját tervük megvalósítására, akiknek életképes ötletük van.”

Évente 600-650 komoly érdeklődő kap segítséget az alapítványtól. Az évenként meghirdetett Életpálya Pályázaton a fiatalok az általuk elkészített üzleti tervvel vehetnek részt. A legjobbak pénzdíjakat is kapnak – az első helyezett tavaly 450 000 forintot nyert el.

Aki itt megfelel, bízhat magában

A pénz sem jön rosszul, de az itt megszerzett szakmai ismeretek és kapcsolatok pótolhatatlanok. Az érdeklődőket konkrét ötleteik alapján a legmegfelelőbb szakemberhez irányítják. “Előre gondolkodni, tervezni. Mi olyan ötleteket támogatunk, amelyek hosszú távon is piac- és működőképesek”- mondta Miklós Tibor.

Azok vállalkozásai, akik az Életpálya Pályázaton az első 3-10 helyezett között voltak, 60-70 százalékukban még ma is működnek. A már sikeres támogatottak később szponzorként is visszatérnek az alapítványhoz.

Az alapítvány szolgáltatásaira nemcsak Budapesten van igény. A vidéki fiatalok is vállalkozó kedvűek. Az alapítvány tervei között szerepel vidéki hálózatuk bővítése.

Szponzorként visszatérnek

Ráski Orsolya és Nagy Dániel 2000-ben lett az Életpálya Pályázat második helyezettje. Splendor Bt. néven beindított ötvösműhelyük üzleti tervét nyújtották be. 1999-ben fogtak saját vállalkozásba, ékszerüzletük Budakeszin található. “Nagyon nehéz megszerezni a beindításhoz szükséges pénzt – mondta el Ráski Orsolya a FigyelőNetnek. – Ráadásul a mi esetünkben az alapanyag is sokba kerül.”

Nem rögtön találtak rá az Életpálya Alapítványra. Azóta viszont szoros kapcsolat alakult ki közöttük. A második díj megnyerése után nagy nyilvánosságot kaptak, tévében és rádióban szerepelhettek. Ügyes-bajos dolgaikkal még ma is bármikor megkereshetik alapítványt.

Tavaly mint szponzorok vettek részt a kiírt pályázatban. “Sok hasznos kapcsolatot szerzünk az alapítvány révén – mondja Ráski Orsolya. – Az új, a mi tevékenységünkkel kapcsolatos vállalkozásokkal együttműködünk. Így például egy esküvők szervezésével foglalkozó vállalkozással is. Ez nagyon hasznos, mivel az egyik legnehezebb feladat az ügyfélkör kialakítása.”

Címkék: archívum