Világgazdasági Konferencia – békében szétszéledtek

A Világgazdasági Fórum hétfői zárónapján Kofi Annan ENSZ-főtitkár cáfolta, hogy a globalizációs folyamatokat terhelné a felelősség a világ nagyobbik felének szegénysége és rossz életkörülményei miatt.

A konferencia zárónapján felszólaló Kofi Annan kiemelte hogy nagyon egyenlőtlenül oszlik meg a hatalom és a gazdagság a világban. Ezért arra buzdította a nagyvállalatok vezetőit, hogy segítsék jobban és hatékonyabban a szegényebb térségeket.

Porto Allegre hírei A Szociális Világfórum csúcspontjaként 10 ezer ember tüntetett hétfőn a brazíliai Porto Allegrében. A zárónapon utcára vonult tömeg a az Egyesült Államok által javasolt Amerikai Szabadkereskedelmi Övezet létrehozása ellen tiltakozott. A globalizációellenes aktivisták szerint az amerikai vezetők által tavaly nyáron Québecben megfogalmazott javaslat nem más, mint az Egyesült Államok kísérlete arra, hogy uralma alá vonja a nyugati féltekét a gazdasági integráció címszava alatt. A tüntetéssel egy időben a fórumon résztvevő társadalmi mozgalmak nyilvánosságra hozták zárónyilatkozatukat, amelyben a szegény országok külföldi államadóságainak elengedését szorgalmazták, és bírálták a neoliberális gazdasági modellt.

Annan az antiglobalizmusról

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra az egyre inkább elterjedő általános nézetre, miszerint a globalizáció a szegénység előidézője, és a fórum résztvevői csupán a gazdasággal és haszonnal törődnek, megfeledkezve a szociális feltételek javításáról. Annan, amellett, hogy azt kérte a résztvevőktől, ne becsüljék alá a Szociális Világfórumot, cáfolta ezeket a vádakat. “A globalizáció távolról sem okozója a szegénységnek és más szociális problémáknak – hangsúlyozta. – Ellenkezőleg, a globalizáció nyújtja a legnagyobb reményt ezek legyőzésére.”

Aljedo Toledo perui elnök felhívta a nemzetközi szervezet figyelmét, hogy nyújtson pénzügyi segítséget Argentínának. “Nemcsak a szolidaritás elve miatt kell hozzálátnunk az argentin probléma megoldásához, hanem azét is, mert minél tovább halogatjuk ezt, annál többe fog kerülni.”

Mindennek az ellenkezője

Ismét fellángoltak a világkereskedelem közeljövőjéről szóló viták. Bill Gates vasárnapi felszólalásával kapcsolatban, miszerint ő semmilyen fellendülésre utaló jelet nem lát, Rick Belluzzo, a Microsoft egyik menedzsere a Reuters hírügynökségnek hétfőn megjegyezte, hogy a milliárdos nem csupán a technológiai szektorra, hanem áltatában a gazdaságra utalt. Az ellenpólust New Yorkban Paul ONeil amerikai pénzügyminiszter képviselte, aki biztosra veszi, hogy az év második felében megindul a fellendülés.

Olvassa el……dossziénk többi írását:

•New York/Davos

Szó esett a szakszervezetek és a globalizáció kapcsolatáról is. Igen borúlátóan nyilatkozott róla Sharan Burrow, az Ausztráliai Szakszervezetek Tanácsának elnöke: “Ellenezzük a globalizációs együttműködést, mert nem hiszünk abban a világban, ahol az emberek csupán másodlagos fontosságúak”. Vele szemben Leif Pagrotsky svéd kereskedelmi miniszter az együttműködés jelentőségét emelte ki azokkal a szervezetekkel, amelyek hasonló célokért küzdenek.

New York – valami más

Klaus Schwab, a Világkereskedelmi Fórum alapítója beszédében megköszönte New Yorknak, hogy vendégül látta a konferenciát, amely idén elköltözött hagyományos helyszínéről, Davosból. Seattle és Genova után végre ez volt az első olyan globalizációs fórum, amelyet nem kísért a tüntetők erődemonstrációja.

Címkék: archívum