Új alapok jönnek – de minek?

Nem volt jó évük tavaly a befektetési alapoknak, és hiába jönnek újak , sokkal jobbra az idén sem számíthatunk. A koncentrációt pedig semmi sem állíthatja meg. A nagy halak tényleg megeszik a kisebbeket.

Lehetséges újdonságokAz indexkövető befektetési alap úgynevezett passzív alapnak minősül, hiszen pusztán valamely index változását próbálja követni összetételének leképezésével. A portfólió kialakításánál az egyes értékpapírok indexbeli súlyától legfeljebb öt százalékponttal térhetnek el az alapkezelők. A BUX, RAX és MAX követése mellett esetleg külföldi részvénypiacok indexei is szóba jöhetnek. Elképzelhető még a más alapok jegyeiből összeállított, úgynevezett befektetési alapba befektető alapok (fund of funds) megjelenése is. Ez az alapfajta egy kicsit talán megelőzi a korát minálunk, hiszen egy-két órás gondosabb tanulmányozás után egy laikus számára is viszonylag könnyen áttekinthetővé válik a közel száz szereplős hazai piac. Tőlünk nyugatabbra azonban, és különösen a tengerentúlon már sokkal több értelme van az alapkezelőre bízni az alapok közti választást.

Az év elején hatályba lépett tőkepiaci törvény nemcsak, hogy megnyitja az ország kapuit a külföldi befektetési alapok előtt, hanem számos új alaptípus bevezetését teszi lehetővé. Olyanokét, amelyek az amerikai vagy nyugat-európai piacokon régóta közismertek és elterjedtek. Ilyen például a származtatott ügyletekbe befektető alap, amelyben értékpapírokon és devizán túl árutőzsdei derivatívák is szerepelhetnek.

Holtzer Péter, a CA-IB Alapkezelő Rt. vezérigazgatója szerint az új alapok piacra dobása mellett az idei év még elsősorban az új törvényi környezethez való igazodás jegyében fog eltelni. Az alapkezelőknek számos új szabályzatot kell elkészíteniük és engedélyeztetniük, valamint az egyes portfóliókorlátok módosulása miatt újra kell gondolniuk alapjaik leendő összetételét.

Próbálja kiA FigyelőNet új szolgáltatása segítséget nyújt bankügyekben. Ha pénzt akar bankba tenni, ha hitelre van szüksége az önnek leginkább kedvező feltételekkel, ha csak annyit akar tudni, hol a legközelebbi ATM, hívja segítségül a FigyelőNetet! (Az interaktív szolgáltatást a bal oldali hasábban is megtalálja.)

Tavaly legfeljebb a kötvény hozott

Az biztos, hogy a múlt évre visszatekintve nem lehetnek túl boldogok a befektetésijegy-tulajdonosok – és persze az alapkezelők sem. Az általános apátia a befektetési alapok teljesítményére is rányomta bélyegét.

Igaz, az alapok rendszerint tompítják a szélsőségeket, így a szerencsésebb befektetők szabad szemmel ugyan alig látható, de akár pozitív reálhozadékkal is zárhatták az évet. Ez persze legfeljebb a kötvényalapokról mondható el. A máig is tartó részvénypiaci bessz miatt a kockázatosabb eszközökből összeálló portfóliókat képtelenség volt nyereséggel forgatni. Ehhez hosszabb időre lenne szükség, az pedig a befektetők többségének nincs.

A legnagyobb befektetési alapok
teljesítménye 2001-ben
Alap
Éves hozam (%)
Benchmark-tól való eltérés
(%)
OTP Optima
10,23
-0,78
Budapest I. Állampapír
9,61
-3,08
Budapest II. Kötvény
12,76
0,07
Budapest Pénzpiaci
8,12
-2,89
CA Pénzpiaci
10,68
-0,32
K&H Pénzpiaci
10,07
-0,93
CA Kötvény
12,26
-0,08
CIB Kincsem
10,06
-2,28
Budapest Növekedési R.
-3,5
3,77
Raiffeisen Pénzpiaci
10,18
-0,82
Forrás: Privátbankár

Ezt támasztja alá az aktuális népszerűségi lista is: az alapokban év végén kezelt 713 milliárd forint több mint 83 százaléka tíz olyan alapban összpontosul, amelyek között csupán egyetlen nevezi magát részvényalapnak. A többi állampapírból vagy pénzpiaci eszközökből él.

Tarolnak a multik

A legkedveltebbek eddig is a nagy intézményi befektetői csoportok alapjai voltak. A gyér forgalom, a kihátráló befektetők, az új tőkepiaci törvény magasabb alaptőke-követelménye és a borsosabb felügyeleti díjak sodrában pedig tovább szűkül a banki vagy biztosítói háttérrel meg nem támogatott, önálló alapkezelők mozgástere. Ha ez utóbbiak a maguk és ügyfeleik pénzét nem akarják veszélyeztetni, előbb-utóbb kénytelenek lesznek besodródni valamely multi vonzáskörébe.

Hogy ez a befektetőknek jó-e, vagy sem, az összetettebb kérdés. Egyfelől nőhet a biztonság, másfelől csökkenhet a költségek leszorítására és az innovációra való hajlam. Erre pedig idén igencsak szükség lehet.

Címkék: archívum