1,5 százalékos növekedésre számít az ENSZ

Az ENSZ a korábbi kettő helyett már csupán 1,5 százalékos gazdasági növekedést vár 2002-ben. A világszervezet szerint az argentin pénzügyi összeomlás nem ragad magával más országokat.

Az egyre több kedvezőtlen jel hatására az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) is visszafogta várakozásait. A legutóbbi prognózis szerint a világgazdaság idén várhatóan 1,5 százalékkal bővül, míg három hónappal korábban még két százalékra számított.

Gyors lassulásA terroreseményeket követően nagyon gyorsan érezhető volt a nemzetközi gazdaság fékezése. Emiatt a múlt évben a globális növekedés csupán 1,4 százalék volt. Egy évvel korábban még sikerült elérni a 4 százalékot.

Csak késik, de nem múlik

A mostani előrejelzés elismeri, hogy az október elején vártnál jóval súlyosabbak a szeptember 11-ei terrortámadás következményei. A nemzetközi szervezet szerint azonban ezzel együtt is csupán késik, de nem marad el a világgazdaság élénkülése.

A várt idei megélénkülés nagymértékben az amerikai gazdaság fellendülésétől függ – állapítja meg a prognózis. A lassú magára találás jele, hogy a világkereskedelem volumene 2002-ben valószínűleg 3 százalékkal bővül a tavalyihoz képest. A világszervezet októberben még öt százalékot tartott valószínűnek. Jó hír viszont, hogy az olaj várhatóan továbbra sem drágul. Az ENSZ erre az évre hordónként 20 dollár körül átlagárat vár, a tavalyi 24,5 dollár után.

Az ENSZ nem aggódikAz argentin adósságválság pénzügyileg igen korlátozottan hat más fejlődő országok helyzetére – véli az ENSZ. Az azonban kétségtelen, hogy a már eddig is jelentős pénzpiaci bizonytalanságot a válság tovább növelte.

Argentína további szigorít

Az argentin kormányzat legújabb rendelkezései értelmében minden tízezer dollárnál nagyobb összegű folyószámlát, illetve minden 3 ezer dollárnál nagyobb minden betéti számlát lekötött betétté kell alakítani, és legalább egy évig nem vehető fel róluk pénz.

A betétek azonnali befagyasztása az ország bankszámláin elhelyezett mintegy 67 milliárd dollárnak megfelelő pénz több mint egyharmadát teszi mozdíthatatlanná. Az intézkedés célja, hogy az argentinok ne vehessék ki pánikszerűen pénzüket a bankokból, mivel az a lépés a bankrendszer teljes összeomlását is magával hozná. A kisebb összegű számlákon lévő dollárok átválthatók.

Rendelkezéseket hoztak a tartósan lekötött nagyobb összegű betétekre, illetve letéti igazolásokra is. Azok, melyek 5 ezer dollárnál nagyobb összegről szólnak, 2003. márciusáig, a még nagyobb összegek pedig másfél, illetve két év múlva vehetők ki, fokozatosan.

Címkék: archívum