A Sun Microsystems és a Sybase bejelentése

A Sun Microsystems és a Sybase referenciaként szolgáló architektúrát hozott létre a 25 terabájt feletti, nagy teljesítményű, alacsony élettartam-költségű adattárházak számára. Az iForce kezdeményezés részeként létrehozott és referenciaként szolgáló új architektúra segítségével könnyen rendszerbe állítható a Nielsen Media Research nézettségi arányokat lekérdező motorja.

A Sun Microsystems, Inc. és a Sybase, Inc. ma bejelentették közösen tervezett, integrált, tesztelt és optimalizált referencia-architektúrájukat vállalati adattárházak számára. Az iForceSM nevet viselő architektúra több mint 25 terabájtnyi nyers adat feldolgozására képes, és mintaként szolgál az új generációs, nagyteljesítményű adattárházak létrehozásához. Az architektúra fő hardverkomponensei a Sun Fire 6800 Midframe kiszolgálók és a Sun StorEdge 9900 tárolórendszerek. A közös megoldásban a SybaseŽ Adaptive ServerŽ IQ Multiplex szoftvere fut Sun Solaris operációs rendszeren. A Sun iForce Ready Centerben tervezett, optimalizált és ellenőrzött architektúrát megvásárló fő ügyfél a Nielsen Media Research. A megoldás lényegesen csökkenti az adattárházak élettartamköltségét, mert egyes esetekben nem kevesebb mint 75%-kal szorítja le a tárolási igényt, tíztől akár ezerszer gyorsabb lekérdezést biztosít, továbbá az adattárházak hagyományos megvalósításaihoz képest 80%-kal lerövidíti a telepítés és a beállítás idejét.

“Amikor az ügyfelek igen nagy adatmennyiségek kezeléséhez és elemzéséhez keresnek megoldást, akkor a nagy teljesítményt, a méretrugalmasságot és a kis élettartamköltséget tartják szem előtt” – jelentette ki Ravi Pendekanti, a Sun Microsystems, Inc. megoldásainak marketingigazgatója. Majd hozzátette: “A Sybase-zel vállvetve dolgoztunk azon, hogy a valós problémákra szabott, könnyen rendszerbe állítható megoldást alakítsunk ki. Közös célunk, hogy olyan adattárházi megoldásokat nyújtsunk, amelyek kielégítik ezeket az igényeket. Így hozzá tudjuk segíteni ügyfeleinket ahhoz, hogy versenyelőnyt szerezzenek piacaikon.”

“Az IQ Multiplex felhasználóinak száma rugalmasan növelhető, és a szoftver elég gyors és rugalmas lekérdezést tesz lehetővé ahhoz, hogy egyidejűleg több ezer felhasználó érhesse el az információkat” – emelte ki Eric Miles, a Sybase operatív üzleti adatelemző eszközeinek osztályáért felelős első elnökhelyettes és vezérigazgató. “A szoftver ezenkívül gazdaságos is, mert lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy más informatikai rendszerekben tárolják adataikat. A Sybase és a Sun által a referencia-architektúra keretei között megvalósított technológia jelentősen enyhíti a projektek kockázatát, és a csúcskategóriás adattárházi megoldások új generációját teremti meg” – tette hozzá.

A Sun és a Sybase iForce elnevezésű referencia-architektúrája vállalati adattárházak számára.

A vállalati adattárházak számára referenciaként létrehozott iForce elnevezésű architektúra 25 terabájtnál nagyobb vállalati adattárház-alkalmazásokhoz készült. Előnyei közé tartozik a rendszer egyszerű kialakítása, alacsony kockázatú és gyors rendszerbe állítása, valamint kiváló teljesítménye, amelyet a Sun és a Sybase piacvezető rendszerkomponenseinek optimális összekapcsolása biztosít.

A mintakonfiguráció Sybase Adaptive Server IQ Multiplex szoftverrel fut a Sun UltraSPARC II és UltraSPARC III processzor alapú kiszolgálóin – az új Midframe Sun Fire kiszolgálókon és a Midrange Enterprise kiszolgálókon -, valamint a StorEdge T3 tömbökön és a Sun StorEdge 9900-as sorozatú új tárolórendszerein, Solaris 8 operációs rendszer mellett, megőrizve a Sun meglevő ügyfelei beruházásainak értékét.

Néhány hónapnyi adat helyett több évre kiterjedő információmennyiség elemezhető.

A vállalati adattárházak számára létrehozott iForce referencia-architektúra bizonyított teljesítményjellemzői a következők:

– Méretrugalmasság – az eddigi legnagyobb adatmennyiségen futtatott sebességpróba: 25 terabájtnyi adat 56 milliárd sorban.
– Alacsonyabb adattárolási költség – a más adatbázis-kezelők által 100 terabájton tárolt adat 25 terabájton tárolható.
– Gyorsabb lekérdezés – a hagyományos adatbázis-kezelőknél tízszer-ezerszer gyorsabb.
– Gyorsabb rendszerbe állítás – a 25 terabájtos adattárház hetek helyett mindössze néhány nap alatt létrehozható.

Az adattárházak kapacitásának jelentős növelésével az ügyfelek most már nem csak több havi, hanem több évi adatmennyiséget kérdezhetnek le. Egy nagy európai távközlési szolgáltató nem hivatalos becslése szerint például a referencia-architektúra segítségével két évnyi ügyféladatot elemezhetne, míg más ismert megoldásokkal csak fél évnyit.

Az első ügyfél: a Nielsen Media Research

A Sun és a Sybase az iForce referencia-architektúrát a Nielsen Media Research számára végzett prototípus-bemutató projekt kibővítéseként hozta létre. A Nielsen Media Research leginkább a tévéműsorok nézettségi arányát mérő cégként ismert; piacvezető médiaelemzőként az ügyfelek viselkedéséről és demográfiai adatairól szolgáltat információkat reklámügynökségek, műsorszóró vállalatok és fogyasztói termékeket forgalmazó marketingszervezetek számára. A Nielsen legnagyobb erőssége, hogy hatalmas és állandóan bővülő adattárházai segítségével nyújt értékes információkat ügyfelei számára.

“A Sun és a Sybase által létrehozott referencia-architektúra legnagyobb előnye, hogy bizonyosságot ad a megoldás működőképességéről. Emellett bemutatja a könnyű rendszerbe állítást, a kiváló teljesítményt, a méretrugalmasságot és az adattárolás gazdaságosságát is” – nyilatkozta Kim Ross, a Nielsen Media Research informatikai igazgatója. “A Sun iForce Ready Centerében összeállított prototípusnak köszönhetően saját szemünkkel láthattuk, milyen hasznos lenne a Sybase és a Sun megoldása cégünk számára. A referencia-architektúrák nagy segítséget jelentenek azoknak az informatikai vezetőknek, akik egy konkrét üzleti problémára keresnek megoldást. Számunkra a prototípus minden kétséget kizáróan bebizonyította, hogy jól választottunk, mikor projektünkhöz a Sun kiszolgálóin futó Sybase IQ mellett döntöttünk.”

Az iForce referencia-architektúrák

A referencia-architektúrák a Sun iForce kezdeményezésének részei, amely a Sun rendszereit, szoftvereit és szolgáltatásait kapcsolja össze piacvezető partnerek termékeivel. Az iForce célja olyan megoldások kialakítása, amelyek segítségével az ügyfelek a nyílt rendszerek és a hálózati technológiák előnyeit kihasználva fejleszthetik üzleti folyamataikat. A program lényege elsősorban nem konkrét hardver- és szoftvertermékek bemutatása, hanem olyan, valós problémákat megoldó rendszerek tesztelése és dokumentálása, amelyek révén az ügyfelek pontosan láthatják, hogy egy adott architektúra – önmagában vagy más hardver- és szoftverelemekkel integrálva – mennyiben felel meg igényeiknek.

A referencia-architektúrák kész mintaként szolgálnak egy-egy probléma optimális megoldásához. Ez felgyorsítja a rendszerek üzembe állítását, a lehető legnagyobb teljesítmény elérését biztosítja, és csökkenti az infrastruktúra élettartama alatt felmerülő karbantartási és javítási költségeket. Minden referencia-architektúra pontos útmutatást tartalmaz a méretezésre és a megvalósításra vonatkozóan, ami megkönnyíti a tervezést, a vásárlási döntést és a megvalósítást. Az útmutatók beszerezhetők a Sun Professional Services részlegétől, a Sun értékesítési csatornáin és az iForce integrációs partnerektől.

A vállalati adattárházakhoz és más rendszerekhez létrehozott iForce referencia-architektúrákról a következő weboldalon kaphat bővebb felvilágosítást: http://www.sun.com/architectures-platforms/refarch/.

A Sun Microsystems-ről

1982-es születése óta egyazon jövőkép – “A hálózat maga a számítógép™” – hajtotta előre a Sun Microsystemst (NASDAQ: SUNW) jelenlegi pozíciójáig, a nagyvállalati hardverek, szoftverek, valamint a világhálót működtető szolgáltatások vezető szállítójává, amelyek segítségével a vállalatok üzleti tevékenységüket az n-edik hatványra emelhetik. A Sun több mint 170 országban megtalálható, nemkülönben a World Wide Weben a http://www.sun.com címen.

Néhány szóban a Sybase, Inc. cégről

A Sybase (NYSE: SY) az e-üzletet támogató nagyvállalati szintű szoftvermegoldásokat nyújt, amelyek bárhol, bármikor elérhetővé teszik az információkat. Piacvezető vállalati portáljának, illetve mobil, vezeték nélküli, operatív üzleti adatelemző és ágazatspecifikus megoldásainak köszönhetően a Sybase a világ egyik legnagyobb független szoftvervállalata. További felvilágosítás a http://www.sybase.com webhelyen található.

Címkék: Hírforrás