Génkezelt élelmiszerek negatív megítélése – Csak a lakosság kétharmada ismeri a génkezelés fogalmát

A felnőtt lakosság kétharmada ismeri az élelmiszerek génkezelésének fogalmát, és az eljárást inkább károsnak tartja, mint előnyösnek. Többek között ezt állapította meg a GfK Piackutató Intézet az étkezési szokásokkal kapcsolatban.

Életkor szerint az 50 évesek és idősebbek többen vélekednek kritikusan a génkezelésről, mint a fiatalabbak.Iskolai végzettség szempontjából a képzettség növekedésével egyre kisebb arányban tartják a génkezelést hátrányosnak. Az anyagi helyzetet tekintve az alacsonyabb jövedelmű háztartásokban élők beállítódása negatívabb, mint a magasabb jövedelmű háztartásokban élőké. A felnőtt lakosságot több fontos szempontból reprezentáló 1000 fő személyes megkérdezése során idén áprilisban a következő kérdést tették fel: Milyen érzéseket kelt Önben, ha egy élelmiszer génkezelt? A kérdésre 1-től 5-ig terjedő skálán lévő számmal lehetett kifejezni a választ. 1=kifejezetten károsnak tartja, 5=kifejezetten előnyösnek tartja. A kapott válaszok átlaga 2,2 – és ez a vélemények összességét a káros irányában helyezi el. Figyelemre méltó, hogy a válaszadók 35 százaléka nem ismeri a génkezelés fogalmát. A tájékozatlanság leginkább a nőket jellemzi, 60 éveseket és idősebbeket, alacsony képzettségűeket és kis jövedelmű háztartásban élőket.

Címkék: Hírforrás