A DaimlerChrysler és a Rába új, fokozott járóképességű tehergépkocsi-családot mutatott be

A DaimlerChrysler AG és a Rába Járműipari Holding Rt. közös vállalatot kíván létre hozni egy új, fokozott terepjáró-képességű tehergépkocsi-család kifejlesztésére.

A vegyes vállalat keretében a felek több mint 30 millió euró (7,5 milliárd forint) értékű beruházást hajtanak végre. A két társaság 2001. november 27-én, a budapesti C+D szakkiállításon mutatta be az egyik teherautó prototípusát. A közösen kifejlesztendő jármű szerelésére Győrben kerül majd sor.

A DaimlerChrysler és a Rába képviselői jelezték: az új járművekkel egyaránt megcélozzák a magyar kormány által kiírt honvédségi tendert, illetve mindazokat az európai NATO tagországokat, amelyek fejleszteni kívánják haderejük logisztikai képességeit.

A DaimlerChrysler és a Rába kooperációja keretében a két cég olyan növelt terepjáró-képességű jármű-családot kínál majd, amely illeszkedik a következő globális trendekbe:
· Méret- és költséghatékonyság az integrált alkatrészek és részegységek előállítása során
· Légi és vasúti szállíthatóság
· Integrált kabinvédelmi koncepció
· Optimalizált életciklus-költségek

Dr. Klaus Maier, a Mercedes-Benz tehergépkocsi üzletágának vezetője rámutatott: “A győri Rába a megfelelő partner számunkra. Az együttműködés lehetővé teszi számunkra, hogy teljes járműcsalád-koncepciót kínáljunk a világpiacon.”

Az új Mercedes-Benz/Rába járművek két – a 6 és a 10 tonnás – ajánlati kategóriában szerepelnek majd. A nagyobb mechanikai részegységeket a DaimlerChrysler szállítja, míg a Rába biztosítja a futóművet, a kabin belső alkatrészeit és a karosszériát. A kabin kifejlesztésére a brit Mayflower céggel közösen került sor. A járművek Magyarországon a Rába, a többi piacon a Mercedes emblémáját viselik majd.

A DaimlerChrysler és a Rába közösen indult a Honvédelmi Minisztérium tenderén, és sikeresen túljutott egy előminősítési szakaszon. A két cég együttesen a járművek teljes, skáláját képes biztosítani a személyautóktól az (emelt, és fokozott terepjáró-képességű) nehéz-tehergépjárművekig ezen az éles nemzetközi verseny mellett zajló tenderen.

Az új, fokozott terepjáró-képességű tehergépkocsi-családot a DaimlerChrysler és a Rába közös standon mutatja be a 2001. november 27 és 30 között zajló budapesti C+D kiállításon.

“A Rába csaknem 90 éve szállít katonai járműveket a magyar hadseregnek” – mondta Steiner László, a Rába vezérigazgatója. “Ez az új együttműködés, amelyet a világ legnagyobb haszongépjármű-gyártójaként ismert DaimlerChryslerrel alakítunk ki, tovább erősíti tenderajánlatunkat, és reális lehetőséget teremt arra, hogy világszerte új üzleteket szerezzünk fokozott terepjáró-képességű tehergépkocsik polgári és katonai célú értékesítésével. Ezzel az együttműködéssel megerősödik speciálisjármű-gyártási tevékenységünk, amely alapvető része a három üzletre alapozott stratégiánknak.”

A Rába Rt.:

A Rába az egyik legnagyobb magyar járműipari vállalat, amely futóműveket, járműalkatrészeket, haszonjárműveket és motorokat gyárt. A legjelentősebb önálló futómű-gyártók egyike a világon. A Rába vezető európai személy- és haszongépjármű-gyártóknak értékesít alkatrészeket. A mintegy 6400 dolgozót foglalkoztató Rába székhelye Győrben található. Ez a térség erősen fejlődő infrastruktúrával és logisztikai előnyökkel rendelkezik.
A Rába több mint 100 éves tapasztalatokkal rendelkezik az iparágban, sikere emellett a megrendelői igényekhez való rugalmas igazodásában, a legmodernebb technológiák alkalmazásában és termékeinek gyors piacra juttatásában rejlik. 1997-ben történt privatizációja óta a Rába erősen export-orientált, a külpiacokra irányuló szállítások jelenleg az éves eladások 60 százalékát teszik ki. A Rába több mint 40 országba exportál, melyek közül az Egyesült Államok és a nyugat-európai országok piaca a legjelentősebbek.
A Rába részvényeit a Budapesti Értéktőzsdén jegyzik. A Rába részvények jelentős növekedési potenciált képviselnek, és egyre nagyobb számú értékpapír-befektetőnek keltik fel érdeklődését, mert egyaránt kínálják egy felzárkózó piac, és egy komoly hagyományokkal rendelkező, világszínvonalú gépjárműipari holding nyújtotta előnyöket.
A Rába Rt. meghatározó tulajdonosai: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata (11,13%), Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (10,55%), DRB Hicom Group (10,55%), Graboplast Rt. (8,38%).

További információ:

Dusza András, kommunikációs vezető
Rába Rt.
Tel: 96/622-322

Deák Attila, befektetési kapcsolattartó
Rába Rt.
Tel: 96/622-170

A DaimlerChrsyler AG:

A DaimlerChrysler AG a világ vezető haszongépjármű-gyártója. 2000-ben a DaimlerChrysler 549 ezer teherautót, buszt és kisteherautót gyártott és értékesített a következő haszonjármű-márkanevek alatt: Mercedes-Benz, Freightliner, Sterling, Western Star, American LaFrance, Setra, Orion , valamint Thomas Build Buses.

További információ:

Raimund Grammer
DaimlerChrysler AG
Tel:+49-711-17-95024

Christoph Mertens
DaimlerChrysler AG
Tel:+49-7225-61-5204

Címkék: Hírforrás