Az áttörő tónertechnológia eltünteti a szakadékot a színes és a fekete-fehér nyomtatás költségei között

A Xerox Corporation bejelentette egy új technológia kifejlesztését, amely ígérete szerint forradalmasítja a dokumentumfeldolgozó ipart azáltal, hogy megszünteti a szakadékot a színes és a fekete-fehér nyomtatás költségei között.

Az “EA Technology” kódnevű szabadalmaztatott eljárás mesterséges száraz színes tintákat vagy “tonereket” használ színes nyomtatványok előállítására olyan képminőséggel, amely hasonló a festék-bázisú ofszet színes nyomáshoz.

Az új technológia eltávolíthatja az utolsó igazi akadályt a digitális színes másolás és nyomtatás széleskörű elterjedése elől az egész iparágban, és megerősítheti a Xerox pozícióját a színes termékek piacán.

Dr. Rafik Loutfy – annak a kanadai Xerox kutatóközpontnak (XRCC) a vezetője és vállalati alelnöke, amely a technológiát kifejlesztette – az áttörést kommentálva azt mondja: “Az XRCC egészen új módját találta meg annak, hogy kifejlessze a világ legfejlettebb színes száraztintáját, amely tovább növeli a Xerox vezető pozícióját a színes dokumentumok előállításának igen attraktív és növekvő üzletágában. Az EA Technology csatlakozik egyéb megkülönböztetett és piacképes technológiai fejlesztések hosszú sorához, mint a xerográf PhotoPaper, amelyek nem csupán a Xerox termékpalettáját szélesítik, hanem azokét az iparágakét is, amelyekben alkalmazzák őket.”

John Shane – szakkommentátor és a CAP Ventures nevű stratégiai szaktanácsadó cég igazgatója – azt mondja: “Az irodai színes termékek és a digitálisan előállított nyomdai termékek piacra dobására összpontosító társaságok a kémiailag előállított tonert a színes toner technológia következő generációjának tekintik. Azoknak a szállítóknak, akik komoly szerepet kívánnak játszani a digitális színes nyomtatás üzletágban, el kell sajátítaniuk ezt a technológiát és előnyeit ajánlaniuk kell vevőiknek, ha a jövőben versenyképesek kívánnak maradni.”

Az EA Technology alapötletét a Xerox kanadai kutatóközpontja vetette fel csaknem egy évtizeddel ezelőtt, amikor egy kutatócsoport számos alternatív megoldás közül választotta ki a koncepciót, hogy új, gazdaságosabb módon lehessen igen kis szemcseméretű tonereket előállítani. Az EA Technology-t – az elmúlt nyolc év során történt tökéletesítése után – környezetbarátabbnak tekintik, mint a hagyományosan előállított tonereket, minthogy a gyártási folyamat kevesebb energiát igényel, magasabb a hozama és igen kevés hulladékot termel, mivel pontossága és tapadása a nyomtatott oldalon sokkal jobb.

Dr. John Seely Brown – a Xerox vezető kutatója – azt mondja, hogy a fejlesztésnek a színes technikák hétköznapi helyzetekben történő jövőbeni alkalmazására nézve is van jelentősége. “Igen hasonlóan ahhoz, ahogy a színes televízió megváltoztatta a családi szórakozást, az EA Technology is megváltoztatja az irodáról alkotott elképzeléseinket. Amint az összes komponens rendelkezésünkre áll – minőség, elérhető ár, hozzáférhetőség – nem lesz többé szükség a “régi módszerhez” való visszatérésre. Ha a színes nyomtatást ma luxusnak tekintjük, az EA Technology képes lesz azt “főcsapássá” változtatni.

Az EA Technology alkalmazásával előállított új tonerek várhatóan egész Európában megtalálhatóak lesznek 2002-től a kiválasztott Xerox és Fuji Xerox termékekben. Bizonyos Fuji Xerox termékeknél az új tonertechnológiát már ez év végén alkalmazni fogják. Amint a Xerox gyártóüzemei felkészülnek a gyártásra, ezeket a tonereket fogják alkalmazni a kijelölt termékeknél a társaság toner-bázisú színes termékeinél.

Az EA Technology gyártási folyamata ellenőrzött módszert alkalmaz a toner-részecskék kémiai növelésére molekuláris méretről bármely kívánt formájú részecskeméretig. A toner-részecskéket nem mechanikus eszközökkel állítják elő, hanem egy vizes alapú, alacsony energiaigényű folyamat segítségével, amelynek során a részecskék pontosan a szükséges méretre növekednek.

Az EA Technology tonereivel történő nyomtatás minősége megközelíti a festékes ofszet-nyomtatás minőségét, mert a toner részecskéi rendkívül kis méretűek – mintegy felét teszik ki a hagyományos toner-részecskéknek. Az új anyag alkotórészecskéinek a mérete és egyöntetű köralakja azt eredményezi, hogy a toner-részecskék hatékonyan és egyenletesen tapadnak fel a papírra, és így kevesebbet kell felhasználni, elpazarolni a nyomtatvány elkészítéséhez. Ennek eredménye olyan színes nyomtatvány, amely pontosabban adja vissza a finom, árnyalt és egymásba áttűnő tónusokat és árnyalatokat vagy a bonyolult, összetett mintákat.

Címkék: Hírforrás