Az étkezési jegyek adómentes határának növelése haszonnal járna

Az étkezési utalványok adómentes határának növelése jelentős élénkülést eredményezhetne a kis- és középvállalkozások fejlődésében - mondta Koszmovszky-Pellet Laurent, az Étkezési utalvány Forgalmazó Egyesület alelnöke, a Ticket Restaurant ügyvezető igazgatója.

Az Országgyűlés Idegenforgalmi Bizottsága legutóbbi ülésén kapcsolódó módosító indítvány benyújtását fogadta el, miszerint a kizárólag készétel-vásárlására feljogosító utalvány adómentes értékhatára 1.400 forintról 2.500 forintra, a természetbeni étkeztetésé pedig 2.200 forintról 4.000 forintra emelkedne 2002-ben.
Az alelnök a módosító indítványra reagálva elmondta: ezzel Magyarország az Európai Unió (EU) átlagához közelít. Hozzátette: a javaslat elfogadása Magyarország számára gazdasági és szociális előnyökkel járna, 29-44 milliárd forint többlet-vásárlóerő jelentkezhetne ezáltal a kereskedelemben és a vendéglátásban. Véleménye szerint az uniós tagországokhoz hasonlóan Magyarországon is az inflációhoz, vagy az átlagbérekhez viszonyított mutatóval kellene kiszámítani az étkezési utalványok adómentes értékhatárát. Az alelnök tájékoztatása szerint két éve működő egyesület tagjai a magyarországi étkezési utalvány piac több mint 50 százalékával rendelkeznek. Az egyesület tagjai évente mintegy 20 milliárd forint értékben bocsátanak ki utalványokat. Ezeket összesen csaknem két millió fő kapja juttatásként, amelyből mintegy 1 millió fő a szövetség tagjain keresztül. Az utalványokkal több mint 10.000 üzletben lehet fizetni. Koszmovszky-Pellet Laurent elmondta: a 87,5 millió forint alaptőkéjű Ticket Restaurant tavalyi forgalma több mint 7 milliárd forint volt. Számításaik szerint a cég a magyarországi piac mintegy 20-25 százalékával rendelkezik. Utalványaikat csaknem 8.000 vállalat 400.000 munkavállalója kapja Magyarországon.

Címkék: Hírforrás