Élő gyógyászati segédeszköz: a ló Támogatókat keres a Hippoterápia Alapítvány

Sajtótájékoztatón számolt be a "HIPPOTERÁPIA" Gyógylovaglás és Lovastorna Alapítvány 2001. október 31-én, délelőtt 10 órakor, a Nemzeti Lovarda Nagytermében a hazai gyógylovaglás lehetőségeiről, az alapítvány eddigi tevékenységéről és legfontosabb célkitűzéseiről. Az alapítvány pénzügyi támogatókat keres tervei megvalósításához.

Az alapítvány 1992-ben jött létre, hogy egy különleges módszer segítségével fogyatékos és sérült emberek életminőségén javítson. Célul tűzte ki, hogy a már meglévő Terápiás Lovasoktató Központ tevékenységét bővítse, nemzetközi gyógy-lovastábort szervezzen, részt vegyen egészségügyi dolgozók továbbképzésében, s hogy a rászorulóknak ingyenesen biztosíthassa a gyógylovaglást. A sajtótájékoztatón bemutatkozott a terápiás lovasoktató-képzés néhány idén végzett hallgatója. A három éve működő alapképzés jóvoltából mára Magyarországon több mint száz terápiás lovasoktató dolgozhatna – a munkájukat elősegítő infrastruktúra azonban még hiányos.

“Tevékenységünk az értelmi sérült és a mozgáskorlátozott embertársainkra gyakorolt pszichológiai és fiziológiai hatása alapján három fő részre osztható: a hippoterápia, a gyógypedagógiai lovagoltatás és a fogyatékosok sportlovagoltatása. Az alapítvány tevékenysége igen sokrétű. A terápiás lovasoktató-képzés mellett legfontosabb feladatunk a gyógylovagoltatás, ezt jelenleg három lóval végezzük, s minden rászorulónak ingyenes ” – mondta Tatár András alapító.

A hippoterápia során a lovat élő gyógyászati segédeszközként alkalmazzák, mivel a lovaglás olyan tartási reakciókat vált ki az emberből, amelyek később, járás közben automatikussá válhatnak. A gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna célja az általános fejlesztés és nevelés, de egy-egy érzékszerv külön is fejleszthető. A fogyatékosok és sérültek sportlovaglása pedig társadalmi beilleszkedésük miatt rendkívül fontos.

Az alapítvány, melynek legfontosabb szakmai támogatói között van a Nemzetközi Pető Intézet, a Bliss Alapítvány és az Autizmus Kutatócsoport is, rendszeres pénzügyi források nélkül tevékenykedik. Működési területének kiterjesztését, illetve hatékony terápiájának elterjesztését jelenleg pénzügyi támogatók hiánya korlátozza – hangzott el a sajtótájékoztatón.

További információk:
“HIPPOTERÁPIA” Gyógylovaglás és Lovastorna Alapítvány
H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 6. I/3.
Telefon/Fax: + 36 1 438 01 64
www.hippoterapia.hu
E-mail: info@hippoterapia.hu
Bankszámlaszám: 10200885-32618352

GCI Budapest PR iroda
H-1122 Budapest, Székács u. 16.
Tel: 36-1-214-6750 Fax:+36-1-214-6758
www.grey.hu
E-mail: advertising@grey.hu

A sajtótájékoztató megszervezését és az alapítvány kommunikációs anyagainak elkészítését a GCI Budapest Public Relations tanácsadó iroda és a Grey Budapest Kft. felajánlásként vállalta, hogy hozzájáruljon az alapítvány, és ezzel a lovasterápia hazai népszerűsítéséhez

Címkék: Hírforrás