Notebook a környezettudatos választás!

A számítástechnika egyre nagyobb teret hódít meg a mindennapjainkban. Ott van a munkahelyünkön, az otthonunkban, dolgozunk rajta, csevegünk vele, vagy talán éppen zenét hallgatunk vagy filmet nézünk rajta. Az elmúlt időszakban a számítástechnika hatalmas fejlődésen ment keresztül. Nem csak a gépek lettek "okosabbak", hanem a felhasználók száma is folyamatosan nő. Nálunk egyenlőre még nem okoz olyan nagy problémát a számítástechnikai hulladék kezelése, újrahasznosítása, pedig az Európai Unióban öt éven belül kötelezni fogják az elektronikai és számítástechnikai berendezések gyártóit, hogy a régi, működésképtelen berendezéseket visszavegyék.

Már most el kellene kezdenünk gondolkodni azon, hogy néhány év múlva mit teszünk a most még csinos, okos, megbízható asztali számítógépünkkel, ami nemsokára egy sok helyet foglaló, felesleges monstrummá fog válni. Mit tehet hát az az ember, aki nem szeretne 5-10 év múlva 20 kilogrammnyi “elektronikus szemetet” szórni a környezetbe?

Gondol arra, hogy a jelenlegi hardvertechnika már olyan fejlettségi szinten áll, hogy van lehetősége olyan gépet választani, amelyik a hagyományos asztali gépek helyigényének csak töredékét igényli, így kevesebb anyagot használnak fel a gyártáshoz. A notebookokat – azaz a hordozható számítógépeket úgy fejlesztették ki, hogy kis helyigényűek, és pille könnyű súlyuk legyen, hogy a tulajdonosuk könnyen magával vihesse. A miniatürizálás és az egyedi megoldások csúcsmodelljeit ennek megfelelően folyamatosan próbálják a fejlesztők a lehető leggazdaságosabban, ennek megfelelően a legkörnyezetkímélőbben előállítani.
Kevesen tudják, hogy a notebookokban található folyadékkristályos LCD képernyők – szemben a hagyományos számítógép monitorokkal – nem bocsátanak ki magukból káros sugárzást, mert a képernyő egy fénycső fényét vetíti ki. Az LCD-k működtetéséhez amúgy is kevés energia szükségeltetik, mert csak a változó képpontok vesznek fel energiát.
Az egész notebook alacsony energia felhasználása kíméli a környezetet, hiszen működtetéséhez kevesebb energiára, tehát kevesebb erőműre van szükség.
A notebookok átlagos tömege 2-4 kg között mozog, ennek a tömegnek a felét teszi ki az újrafelhasználható ütésálló műanyag ház. A notebook tömegének szintén jelentős részét teszi ki az akkumulátor, amelyek a legújabb típusokban modern un. Li-ion típusúak, ennek megfelelően hosszabb élettartammal rendelkeznek, és a környezetre teljesen veszélytelen anyagokból épülnek fel. A forrásanyagokból teljesen száműzve lett az ólom, és az indium helyettük szilíciumot, rezet, aranyat és ezüstöt használnak.

A XI. Kerületi Portocom Rt. Magyarországon végzi a notebookok végszerelését, és szervizelését is, mert ezek a gépek csak akkor válnak maradandóan környezetkímélővé, ha megoldott a hazai szervizelésük, és alkatrész utánpótlásuk. Hiszen ezen háttérszolgáltatások nélkül a legmodernebb notebook is hulladékká válik, ha elromlik.

Címkék: Hírforrás