A Montana Rt. szállítja a Giro PKI rendszerét

A Giro tendere az internetes banki tranzakciók biztonságosabbá tételére.

A Montana Rt. és a Giro Elszámolásforgalmi Rt. 2001. szeptember 25-én kötött szerződése értelmében a Montana Rt., a Noreg Kft. és a Compaq Computer Kft. lesz a Giro elektronikus tanúsítvány (e-aláírás)-hitelesítő rendszer technológiájának szállítója. A mintegy 300 millió forintos beruházást igénylő rendszer infrastruktúrájának kiépítését a Montana Rt. és a Noreg Kft. szakemberei Compaq-platformon, az ír Baltimore Technologies cég technológiájával valósítják meg, amihez az ír anyacég is folyamatos szakmai támogatást biztosít. A szerződés aláírása megtörtént, így megkezdődhet a megvalósítás első szakasza, amelynek befejezése 2001. december 15-ig kell, hogy megtörténjen.

“Rendkívül nagy jelentőségű projektről van szó, hiszen az internetes tranzakciók biztonságossá tétele kulcsfontosságú a korszerű banki szolgáltatások iránti bizalom kialakulásában.” – mondta Vadász Pál, a Montana Rt. elnök-vezérigazgatója. “Biztos vagyok benne, hogy leányvállalatunk, a Noreg Kft. ma a legmegfelelőbb erre a feladatra a hazai információvédelmi piacon.” – tette hozzá a Montana vezetője.
A most kiépítésre kerülő rendszer lehetővé teszi az elektronikus aláírás alkalmazását az Interneten indított pénzügyi tranzakciók hitelesítéséhez, így az internetes banki szolgáltatások még biztonságosabbá válnak. A rendszer technológiai alapját az ún. nyilvános kulcsú infrastruktúra (PKI) adja, amely olyan alkalmazások, szolgáltatások.

A nyilvános kulcsú infrastruktúra főbb komponensei:

– Certificate (Tanúsítvány) – a felhasználók részére kiadott igazolás, amely segítségével biztonsági szolgáltatások vehetők igénybe. A tanúsítvány mindig tartalmazza a felhasználó nevét és nyilvános kulcsát, a tanúsítvány érvényességét és felhasználhatóságát, valamint a tanúsítványt hitelesítő szervezet nevét, annak nyilvános kulcsát és elektronikus aláírását.
– RA (Regisztrációs Központ) feladata a felhasználói kérések kezelése, az azonosítási feladatok elvégzése, adott esetben a felhasználó privát kulcsának generálása.
– CA (Hitelesítő Központ) feladata a nyilvános kulcsok hitelesítése, a lejárt vagy kompromittálódott tanúsítványok visszavonása.
– CRL (Visszavont Tanúsítványok Listája) – a visszavont, érvénytelenített tanúsítványokat tartalmazza.
– Directory (Címtár) – itt tárolódik és innen kérdezhető le a kiadott/visszavont tanúsítványok listája (tipikusan X.500/LDAP).
– Firewall és IDS (Tűzfal és Behatolás-detektáló Rendszer) – feladatuk az egyes komponensek leválasztása, a támadások valós idejű megakadályozása.
– Kliens megoldások – a biztonsági funkciók a különböző fejlesztő rutinok segítségével tetszőleges alkalmazáshoz integrálhatók. Például levelező rendszerben digitális aláírás; biztonságos web-elérés; VPN kapcsolatok kialakítása; felhasználó-azonosítás.

A Baltimore UniCERT megoldása

A PKI rendszer legfőbb előnyeihez nagymértékben hozzájárul a Noreg Kft. kínálatában szereplő Baltimore UniCERT megoldása, amely a rendszer központi eleme. Ennek köszönhetően a rendszer policy alapú, vagyis különböző policy-k segítségével testre szabható, illetve skálázható, azaz egy PC-s konfigurációtól egészen nagy kiterjedésű elosztott rendszerekig alkalmazható. Rugalmasságának köszönhetően teljes mértékben képes alkalmazkodni az ország- illetve cégspecifikus kívánalmakhoz. Moduláris rendszere lehetővé teszi új komponensek egyedi hozzáadását, módosítását, frissítését vagy eltávolítását. Ezen kívül könnyű használata, egyszerűen kezelhető adminisztrációs felülete, az általa nyújtott biztonság, valamint nyílt, szabványokra épülő rendszere teszi vonzóvá a felhasználók számára.

Céginformáció: Montana Információtechnológiai és Kommunikációs Rt.

A Montana Csoport 1989 óta van jelen a hazai és a nyugat-európai informatikai piacon. Konszolidált forgalma 2000-ben meghaladta a 8 milliárd forintot. Az elsősorban a hazai piacon tevékenykedő Montana Rt. budapesti és szegedi telephelyén 140 főt, leányvállalata, az információvédelmi megoldásokkal foglalkozó Noreg Kft. 17 főt foglalkoztat. A szoftverexporttal foglalkozó müncheni Montana GmbH-ban több mint 40 szoftverfejlesztő munkatárs dolgozik különböző fejlesztési projekteken Nyugat-Európa számos nagyvállalatánál. E projektek egy része a megbízó telephelyén, avagy igény szerint a Montana fejlesztőbázisáról off-shore fejlesztés keretében történik. A cégcsoport további ügyfelei közé tartoznak magyarországi közép- és nagyvállalatok, valamint az államigazgatás számos intézménye. 1997 óta a Montana Rt. a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága által kiírt pályázat alapján a kormányzat és a közigazgatási intézmények hivatalos szállítója.

Montana Információtechnológiai és Kommunikációs Rt.
1085 Budapest, Gyulai Pál utca 13.
Internet: www.montana.hu
Fábián László, PR és marketing igazgató
Telefon: (1) 327 9885, Fax: (1) 327 9801
E-mail: fabian.laszlo@montana.hu

Céginformáció: Noreg Információvédelmi Kft.

A Noreg Kft. 1998 óta van jelen a hazai információvédelmi piacon. A cég 1999. október 1.-je óta a Montana Rt. leányvállalataként működik. 2001. május 1-től a Montana Rt. teljes információvédelmi divíziója is a Noreg Kft.-ben folytatja munkáját, így a Noreg immár teljes körű információvédelmi szolgáltatást nyújt ügyfelei részére. A sérülékenység vizsgálat és behatolás detektálás mellett a biztonságos hálózati kommunikáció a hozzáférés védelem és a rejtjelezés valamint az elektronikus aláírás hitelesítési megoldások is felkerültek a cég szolgáltatási palettájára. A cég árbevétele 2000-ben 180 millió forint volt. A Noreg Kft. létszáma 2001-ben 6-ról 17 főre bővült. A cég 2001-re tervezett árbevétele meghaladja a 300 millió forintot. A Noreg Kft. 1998-ban szerezte meg az ISS (Internet Security Systems) Solution Partner minősítését, mely azóta is az egyetlen ilyen minősítés a magyar piacon. 1999-ben második, 2000-es eredményei alapján pedig a Noreg Kft. első helyezést ért el az európai ISS viszonteladók táborában és nyerte el a “Legdinamikusabban fejlődő ISS képviselet az Európa, Közel-Kelet, Afrika régióban” címet.

Noreg Információvédelmi Kft.
1023 Budapest, Bécsi út 13.
Internet: www.noreg.hu
Pósa Gabriella
Telefon: +36 (1) 438 6380
Fax. +36 (1) 438 6381
E-mail: gabriella.posa@noreg.hu

Címkék: Hírforrás