Az Egyesült Államok 14 darab F-16-os többfeladatú harcászati vadászrepülőgépről ad tájékoztatást a magyar kormánynak

A Lockheed Martin ma bejelentette, teljes mértékben támogatja az Amerikai Egyesült Államok kormánya által Magyarország számára benyújtott, 14 darab F-16-os vadászrepülőgépre vonatkozó költség- és rendelkezésre állási tájékoztatást.

A szokásos eljárásnak megfelelően az amerikai kormány, amennyiben felkérik rá, az ebben a tájékoztatásban szereplő adatok alapján ad majd hivatalos választ a Magyar Légierő modernizációjának módosított elvárásaira.

Az új tájékoztatás 14 darab F-16 Fighting Falcon (“Vadászsólyom”) többfeladatú harcászati vadászrepülőgép esetleges tízéves bérletére, illetve a kapcsolódó fegyverzet, pótalkatrészek, támogató berendezések, műszaki adatok, javító szolgáltatások, pilóta- és karbantartószemélyzet-képzés, és az Egyesült Államok Légiereje által nyújtott programmenedzsment szolgáltatások értékesítésére és bérletére terjed ki. A program teljes költsége megközelítőleg 320 millió dollár (89,6 milliárd forint). Az Amerikai Légierő a repülőgépeken és a hajtóműveken rendszerfrissítést és kiterjedt felújítást hajt végre annak érdekében, hogy biztosítsa a további húsz évet meghaladó szolgálati élettartamot. Az Amerikai Légierő a programot katonai exportértékesítési (Foreign Military Sale) programként menedzseli annak érdekében, hogy Magyarország sikerességét biztosítsa NATO-kötelezettségeinek teljesítésében. A Lockheed Martin szerény szerepet játszik a programban; részvétele egyes támogatási tételek, karbantartó-képzés és különféle modernizációs készletek szállítására terjed ki.

“A Lockheed Martin örömmel értesült arról, hogy az amerikai kormány megerősítette elkötelezettségét a Magyar Légierő fejlesztésének támogatásában”, mondta William E. Perkins, a Lockheed Martin Aeronautics Company Közép-Európáért felelős nemzetközi alelnöke. “Mondanom sem kell, hiszünk abban, hogy a NATO-standard F-16-os biztosítja Magyarország számára a leggyorsabb és leginkább költséghatékony utat ahhoz, hogy a NATO szövetségének erős tagjává váljon. Ez a megfelelő repülőgép, a megfelelő árral és rendelkezésre állással – az F-16-os nagyszerű katonai és kormányközi együttműködéseket hoz létre.”

A NATO-standard F-16-os vadászrepülőgépek alkotják az Egyesült Államok Légierejének (USAF) gerincét. Azt F-16-os 9 NATO és 6 EU-tagállam elsődleges többfeladatú harcászati vadászrepülőgépe. A kilenc közül hét NATO-tagállam vett részt F-16-osokkal a Szövetséges Erő hadműveletben Koszovó felett 1999-ben. A mai napig több mint 4 030 F-16-ost szállítottak le a világ 19 légiereje számára, és az új F-16-osok gyártása a jelenlegi megrendelések alapján 2009 után is folytatódik. Eddig öt ország szerzett be készletből származó, vagy használt F-16-ost az Egyesült Államok Légierejétől saját légiereje számára. Idén márciusban 34 darab USAF vadászrepülőgép bérlését választva Olaszország lett a hatodik olyan ország, amely használt F-16-os mellett döntött.

A Lockheed Martinról:

A Lockheed Martin Aeronautics Company vezető a fejlett katonai repülőgépek és kapcsolódó technológiák tervezésében, fejlesztésében, rendszerintegrációjában, gyártásában és támogatásában. Termékei közé tartozik az F-16 “Fighting Falcon”, az F-22 “Raptor”, a C-130J “Hercules” és a F-117 “Nighthawk” repülőgép. A Lockheed Martin részt vesz a több haderőnem számára kifejlesztett Joint Strike Fighter gyártásáért folyó versenyben.

Az LM Aeronautics az amerikai Maryland állambeli bethesdai székhelyű Lockheed Martin Corp. egyik egysége. A Lockheed Martin széles tevékenységi körű világvállalat, amely a csúcstechnológiájú rendszerek, termékek és szolgáltatások kutatása, tervezése, fejlesztése, gyártása és integrálása mellett kötelezte el magát. A vállalat fő profilja a rendszerintegráció, az űrtechnológia, a repüléstechnika és a technológiai szolgáltatások.

További információ:

Molnár Simon
smolnar@hu.webershandwick.com
Weber Shandwick | GJW
Politikai és Kommunikációs Tanácsadó
1022 Budapest, Bimbó út 1.
Tel: (1) 212-4820; Fax: (1) 212-2372

Címkék: Hírforrás