eBay: licitálj a tragédiára!

A szemfülesek rögtön profitot szimatoltak a World Trade Center tragédiáját követően. Borsos áron kezdték árulni az eBay online aukciós szájton az épülettel kapcsolatos emléktárgyakat.

Szeptember 11-én, a tragédiát követően azonnal a WTC-t ábrázoló emléktárgyakat bocsátottak aukcióra az eBay-en éber kereskedők. A tárgyak többsége giccs volt, olyan turistacsalogató szörnyűség, amilyet a Times Squere-en az árusok rendszerint el sem tudnak adni. Ám a támadás után az utcán egyébként 10-et egy dollárért akcióban árult képeslapok darabja 30 dollárra kúszott fel. A szuvenír üveggömb, amelyben a műanyagtornyú WTC látható hóesés közepette, hirtelen 600 dollárt ért. A New York Post egy nappal a támadás után utcára dobott különkiadása kemény 15 dollárba került, szemben a békés napokon kért 25 centtel.

Paraziták, vagy csak élelmesek?

“Azt hittem, a guta üt meg, amikor láttam, hogy egyesek parazita módon a WTC-t ábrázoló emléktárgyak árusításába kezdtek” – mondta a Salonnak egy floridai hölgy, aki Paige7777 név alatt gyakran árusít az eBay-en. A hasonló véleményen lévő kereskedőkkel ellentámadásba is lendültek: “wtc_robin_hood”, “urasickoo” illetve hasonló felhasználói neveken licitálni kezdtek, álajánlatokkal több száz dollárral vertél fel az árakat, ám a tárgyakért természetesen eszük ágába sincs fizetni.

Az online aukciók világában egy-egy katasztrófa, szerencsétlenség révén könnyű extrapénzhez jutni. Nem ez volt az első alkalom, hogy az eBay ellentmondásos tárgyaival a támadások kereszttüzébe kerül. Az aukciókon feltűntek, és jókora megrökönyödést is keltettek már náci emléktárgyak, emberi szervek, vagy az oklahomai robbantó, Timothy McVeigh polója.

Kegyelet vagy bevétel?

A WTC esete két szempontból érdekes: egyrészt rávilágít az eBay rendszerének gyengeségeire, másrészt jól mutatja az aukciós szájt belső ellentmondásait is: az eBay számára üzleti szempontból nem mindig előnyös, ha a szigorúan bánik a kereskedőkkel. Az üzleti modell szerint ugyanis a bevétel a kereskedőt illeti, aki viszont jutalékot fizet az aukciós szájtnak. Tavaly a cég 1,6 milliárd dollár bruttó forgalom után 431,4 millió dollár jutalékot könyvelhetett el.

A “keselyűk” feltűnését követően, a tragédia után 12 órával az eBay egyébként hivatalosan megtiltotta a WTC emléktárgyak árusítását. Igaz, a “Buy It Now” szekcióba, amelyet a cég nem képes ellenőrizni, még így is bekerülhettek betiltott termékek. Míg a többi szekcióban az aukciók rendszerint 7-14 napig tartanak, itt az ajánlatot azonnali tranzakció követi.

Szabad országban szabad vállalkozást?

Nem meglepő, hogy egyes kereskedők az eBaykorlátozó politikáján háborodtak fel. “Szabad vállalkozást, szabad kereskedést és piacra jutást, hisz ez az amerikai út!” – írta az eBay üzenetfalára az egyik árus, annak ellenére, hogy jó néhányukat megfenyegették az emléktárgyak árusítását kifogásolók.

“A World Trade Center romjait árulni természetesen sértő lenne, ám például a hetvenes években készült képeslapgyűjtemények igenis értékesek az emberek számára, és keresik is őket” – vélekedett az AuctionBytes aukciós hírlevél vezetője a Salonnak.

Úgy tűnik, hasonlóan gondolkodnak azok is, akik az eBay-t működtetik: már fel is oldották az árusítási tilalmat a kérdéses tárgyakra. Bármilyen emléktárgyat lehet kínálni, de csak a humanitárius céllal létrehozott Auction for America szekció alatt. Az év végéig ide befolyó összeget az eBay a terrortámadás áldozatainak ajánlotta fel.

Címkék: archívum