Minden rosszban van haszon?

Bár a terrortámadás várhatólag jelentősen visszaveti az amerikai gazdaságot , akad néhány terület, amelyen most kezdődik meg az igazi fellendülés. Ez némely esetben erkölcsi kérdéseket is felvet.

Felfutás várható az életmentő játékhősök, autók és kiegészítők eladása terén – vélik a játékgyártók és az iparági elemzők. Már az elmúlt két hét tapasztalatai is azt mutatják, hogy megugrott az érdeklődés az izmos rendőr- és tűzoltóhősök iránt, jól fogynak a távirányítható és programozható tűzoltóautók, illetve népszerűek doktor bácsi játéktáskái. A Wall Mart statisztikái szerint az október végi Halloween ünnepségre már most készülők körében szintén a tűzoltó, rendőr és orvos jelmez a legnépszerűbb. (Olvassa el korábbi írásunkat is e témában >>)

ZászlómizériaA zászlóipar fellendülése szinte példátlannak mondható: csak a tragédiát követő első két napban egymillió nemzeti lobogót adtak el az Egyesült Államokban. A hazafias lángolás azóta is tart: a legnagyobb zászlógyáraknak soha nem látott kereslettel kell szembenézniük.

A gyárak az elsöprő roham miatt nem válaszolnak a telefonhívásokra, és szájtjaikon figyelmeztetik vásárlóikat, hogy rendeléseiket csak 8 héten túl tudják teljesíteni. Néhány üzem arra is engedélyt kért, hogy heti hét napon át termelhessen.

Háborús játékok

Bár a mentésben résztvevők hősökké nőttek az amerikai gyerekek szemében, azért továbbra is népszerűek a gonoszt reprezentáló figurák és a háborús játékok. Az Amerikai Fogyasztóvédelmi Iroda szóvivője azonban felkérte a játékgyártókat, hogy tartózkodjanak az erőszakos hősök, játékok árusításától az elkövetkező hónapokban.

A Lego egyik építőjátékát már levették az üzletek polcáról, mert az útmutatóban egy várost bombázó repülőgép képe látható. A Hasbro úgy véli, hogy G. I. Joe, az akcióhős figurája vagy bármely háborús játék a jó és a gonosz évszázadok óta tartó harcát jelképezi, így nem gondolja, hogy szüneteltetnie kellene ezeknek a játékoknak a forgalmazását.

Mindenesetre rövid időn belül dönteniük kell a játékgyártóknak, mert közeleg legforgalmasabb időszakuk, a november-decemberi karácsonyi bevásárlása ideje.

Irodahiány New Yorkban

A gazdasági élet furcsa fintora, hogy a gyengélkedő New York-i irodapiacot hihetetlen mértékben fellendítette a World Trade Center leomlása. Az események során az összes New York-i irodahelyiség egytizede semmisült meg. A lakhelyváltoztatásra kényszerülő cégek most kétségbeesetten kutatnak kibérelhető épületek után. Az ingatlantulajdonosok ugyan megígérték, hogy nem emelik meg bérleti díjaikat, az áremelkedés hosszú távon mégis elkerülhetetlennek tűnik a zsúfoltság miatt.

A pszichoanalitikusok rendelői is tömve vannak. A terrortámadást követően az érintett cégek jó része kezelésre küldte alkalmazottait, hogy azok meg tudjanak birkózni a gyásszal és a traumákkal. Habár a kereskedelmi légitársaságok utashiányban szenvednek, a cégvezetőket szállító kisgépek iránt megnőtt a kereslet. Felélénkült a vasúti forgalom is, elsősorban a Washington – Boston – New York háromszögben.

Biztonság mindenek felett

Ugyancsak szárnyra kapott a biztonsági rendszereket gyártó ágazat, szeptember 11. óta egyre több cég szeretné felszerelni irodáit több szintű ellenőrző rendszerekkel. Az igazán gondos cégvezetők még a biológiai és kémiai csapásokkal is számolnak, és az irodákat ellátják gázmaszkokkal – írja a New York Times. Keresettek a biztonsági őrök, és egyre több vállalat kíván szimatkutyákat alkalmazni a jövőben. Erre korábban csak akkor került sor, ha a vállalat levélbomba-fenyegetést kapott.

A katasztrófáig az iparág kilátásai nem voltak túl rózsásak, erre az évre 100 milliárd dolláros jövedelmet várt. Két hete azonban égnek a biztonsági berendezésekkel foglalkozó cégek vonalai, és a New York Times-nak nyilatkozva többen arról számoltak be, hogy kénytelenek megrendeléseket visszautasítani.

Címkék: archívum