A Vidám Park megújulása állandó program

Az idei szezon első félévét is nyereséggel zárta a Vidám Park. Bár a szezon még tart, levonhatóak már az idei év legfontosabb tapasztalatai. A Park vezetése, részben az elvégzett belső kutatásokra támaszkodva úgy gondolja, jó úton jár, amikor a hagyományok megőrzése mellett a folytonos megújulást tekinti egyik legfőbb feladatának. Az év elején elhatározott - és megvalósított - 70 millió forint értékű beruházások (amelyek részben fejlesztéseket, új játékok beszerzését, a régi klasszikus játékok rekonstrukcióját jelenti, részben az üzemeltetés biztonságát érintő ráfordításkat) szintén ezt a célt szolgálták. Ugyanakkor a Vidám Park igazgatósága arra is törekszik, hogy a közkedvelt szórakozóhely működése egységesüljön, és az idén bevezetett kedvezmények mellé továbbiakat valósítson meg a következő szezonban.

Az időjárás – amelynek a Vidám Park, lévén szabadtéri üzem, eléggé ki van szolgáltatva – idén nem kényeztette a szórakoztatni, illetve szórakozni vágyókat, és ez a tény a látogatók számára is hatással volt. De a tervek végrehajtása szempontjából, az első félévet a vezetés sikeresnek ítéli.

Az elmúlt fél évre visszatekintve érdemes néhány dolgot kiemelni.

Az idei gyermeknapon – melyen ingyenes volt a belépés, a Vidám Park az elmúlt évekre szóló rekordot döntött: aznap 35 000 vendéget fogadott.
Idén kezdődött az az iskolai csoportoknak szóló kedvezményes akció, melynek keretében hétköznap a tíz főnél nagyobb iskolai csoportok 600 Ft értékű kedvezményes jegytömböt válthattak. Július végéig közel hatezer magyar iskolás vette igénybe ezt a kedvezményt.
Új helyre költözött és működésében is megújult a Park Közönségszolgálata, amely így sokkal alkalmasabb a látogatókkal és a csoportokkal való kapcsolattartásra.
A Park a Budapesti Turisztikai Hivatallal létrejött együttműködési megállapodás keretében július közepétől turisztikai információs pavilont üzemeltet főbejáratánál. Az együttműködés célja a turisták tájékoztatása az egyéb fővárosi programlehetőségekről és látványosságokról, jelentősége pedig, hogy ezáltal a Belvárostól távolabb eső, azonban idegenforgalmi szempontból kiemelt övezetnek számító Városligetben egy régóta várt turisztikai tájékoztatási központ létesült.
Az információs pavilon kialakítása része annak a folyamatnak, amelyben a Vidámpark erősíti megjelenését az idegenforgalmi szférában. A Park, amely a szervezett turista csoportok számára több fajta kedvezményt is nyújt.
A Vidám Park Rt. igazgatósága törekszik arra, hogy minden évben új játékokkal, attrakciókkal örvendeztesse meg látogatóit. Így volt ez idén is. A Looping Star tavalyi sikere után ugyancsak jól debütált az Álomhajó is.

Őszintén örülünk annak, hogy az idei újdonságok – az Álomhajó, a Versenyautó és a legkisebbek kedvéért fölállított Méhecske, meg a Konvoj – elnyerték látogatóink tetszését. Tudjuk és naponta érezzük a közönség visszajelzéseiből, hogy lépést kell tartanunk az igényekkel.” – mondta el Tari Julianna vezérigazgató a sajtótájékoztatón. – Hiszen az új játékok beszerzése, a Park folyamatos csinosítása, a kiszolgáló létesítmények fejlesztése, a programjaink szélesítése mind azt szolgálják, hogy vendégeink színvonalas, kulturált szórakozását segítsék elő. Örömünkre nagy népszerűségre tett szert az ötletünk is, hogy egy játékot, a Hernyót, díjtalanná tettünk.”

A Vidám Park jó néhány sikeres rendezvényt is maga mögött tudhat.
Májusban támogatólag befogadta a leukémiás gyermekek rendezvényét, valamint az egész országból érkező mozgássérült fiataloknak – és családjaiknak – szervezett immáron hagyományos ajándékprogramot. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége közreműködésével és az Ifjúsági és Sportminisztérium anyagi támogatásával megvalósuló rendezvényen több mint fél ezren vettek részt.
Júliusban Kovács Koko István részvételével közönségtalálkozó zajlott a Parkban, amely komoly érdeklődést váltott ki látogatók körében.

Az elmúlt években a Vidám Park Rt. megtette a szükséges lépéseket, hogy a megváltozott körülmények között is talpon tudjon maradni, fejlődni tudjon. Erre kényszerít részben a nehezedő piaci helyzet, részben pedig a határok nyitottá válása miatt növekvő látogatói igények is. A Vidám Park Rt. saját felmérései szerint ma az átlagos magyar családok többsége egy évben csak egyszer tud vidámparki szórakozásra költeni. Ugyanakkor azok a családok, amelyeknek módjuk van külföldi parkokat látogatni, nagyobb elvárásokkal érkeznek a hazaiba.
Mindebből az következik, hogy a Vidám Parknak is csatlakozni kell Európához”, vagyis jobban követnie kell az egységes arculattal rendelkező nagyvárosi parkok gyakorlatát, miközben alkalmazkodik a helyi viszonyokhoz.
Ez szükségessé teszi a Park egységes működésének és arculatának erősítését, további kedvezmények, akciók bevezetését. Ez utóbbiak célja, hogy a szerényebb pénztárcájú szórakozni vágyók is felkereshessék a parkot. Rájuk is gondolva alakult ki a rendezvény és program központú Vidámpark koncepciója, ahol a nap különböző szakaszaiban mindig történik valami. Olyan működés kialakítását tervezik a Park irányítói, amely lehetővé teszi, hogy a vendég gyakrabban betérjen, mert el tud szórakozni pusztán a belépő fejében is.
Mindezek a tervezett változások szükségessé teszik, hogy az elmúlt években folytatott bérbeadási gyakorlat megszűnjön. Ezt indokolja az is, hogy a bérleti díj befizetések például tavaly a teljes bevételnek csupán 13 százalékát jelentették. A bérlők által tulajdonolt eszközök között csak három nagyobb játék van a többi egyszerű pénzbedobós automata. A korszerűbb és az új technikák által ellenőrizhetőbb pénzbeszedési módokkal – az egységjegy bevezetésével – az eddig bérletbe adott játékok jövedelme is átláthatóvá válik. Így minden bevétel a Vidám Park Rt.-be koncentrálható, ami hátterét jelenti a további fejlesztéseknek.

A jövő tervei közt szerepel a nyitvatartási rendnek a megváltozott látogatói szokásokhoz igazítása is. A felmérések ugyanis azt is kimutatták, hogy egyre többen igénylik a késő estébe nyúló szórakozást lehetőségét.
A rendezvényközpontú, egységes működésű Park kialakításához szükséges változásokról a javaslatok elkészültek a róluk szóló döntés az Igazgatóság feladata.

Az évad hátra lévő részében is szolgál a Vidám Park meglepetésekkel: rendezvény-szervező vállalkozásokkal közösen augusztus 25-én, a Budapest Parádé napján este 10-től éjszakai nyitva tartást tervez, fiataloknak szóló programokkal. Ugyanakkor egy őszi Sörfesztivál befogadásáról is tárgyalások folynak. Az ősz programja a Csecsemőkor-alapítványt támogató rendezvény, valamint a Sláger rádióval közösen tervezett, hallgatóknak szóló Ajándéknap” is.

További információk: Tari Julianna, vezérigazgató (363-7140)
Alexa György, üzemeltetési és marketing-igazgató (363-7091)

Címkék: Hírforrás