Feltámadás a számítástechnika piacán?

Forró pénzek áramlanak az elmúlt bő egy évben porig alázott és leírt "szilíciumrészvényekbe". Néhány optimista előrejelzés és nyilatkozat is elég volt az egész techpiac kétkedve fogadott megmozdulásához.

Na, végre olyasmi történik, amit a befektetők hallani szeretnek: a technológiai piac iránytűjének számító chipgyártó részvények drágulni kezdtek. Hogy miért? Az egész ott kezdődött, hogy két optimista előrejelzés is napvilágot látott az USA-ban, ráadásul olyan szektorokról, amelyeket az elemezők többsége már-már végérvényesen leírt. Ma pedig már ott tartunk, hogy az Intel elnökének derűlátó nyilatkozata a piacra is átragadt. A félvezőgyártóipar éllovasának első számú embere, Craig Barrett mindössze annyit mondott, hogy a PC piacon várva várt fordulat már az év második felében elérkezik. Ez pedig elég volt…

Az előzményekről

Sutba dobott makrohírekHiába volt minden várakozásnál kedvezőtlenebb a tegnap közzétett beszerzési menedzserindex (NAPM), a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq Composite több mint 2 százalékot erősödött. A chiprészvények jóvoltából pedig ma is a pozitív tartományban kezdett.

Néhány napja a dallasi Fed publikációja jelentette ki, hogy bár az e-commerce jelenleg meglehetősen nagy válságban van, halottnak semmiképpen sem tekinthető. Sőt, ez adhatja később az amerikai gazdaság egyik hajtóerejét.

A Forrester Research számai is hasonló eredményt mutatnak: a tavalyi 405 milliárd dolláros e-commerce forgalomról 2004-re akár 2,7 billió dollárt is elérhet a kereskedés volumene. Ennek következtében az USA GDP-növekedése éves szinten 0,2 százalékkal lehet magasabb a következő 10 esztendőben.

Bizakodó Merrill

Ugyancsak jó híreket közölt tegnap a világ legnagyobb brókerháza, a Merrill Lynch: pozitív előrejelzéssel látta el a chipgyártó cégeket. Az egész félvezetőgyártó üzletágnak kedvező jövőt jósolt a Merrill, és emellett 11 chipgyártó céget is felminősített. “Úgy látjuk, hogy a legrosszabb már mögöttünk van” – kommentálta ezt a

brókerház egyik elemzője. Ráadásul az amerikai gazdaság növekedési kilátásairól is kifejezetten derűlátóan nyilatkozotak. Úgy látják, hogy a GDP 2002-ben már akár 4 százalékkal nőhet.

A Merrill közleményét ide kattintva angolul olvashatja: A világgazdaság kilátásai >>

Más se kellett a befektetőknek, a vételi hullám miatt felfelé mentek a részvényárak, a Nasdaq több mint kétszázalékos emelkedéssel zárt szerdán. Jó ilyen híreket hallani, hiszen az utóbbi időben nem ehhez voltunk szokva. A személyi számítógépek piaca például hosszú évek óta idén először csökken az USA-ban. Nem is beszélve az elkeseredett befektetőkről, akik egy ideje már nem is tudják, igazából mibe

érdemes fektetni pénzüket.

Kimaradnak a jóból a hazai kisrészvényesek

Optimista gyorsjelentésA GKI Gazdaságkutató Rt. – a Webigen Rt.-vel és a Sun Microsystems Magyarországgal együttműködve – negyedévente felméri az internethasználati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. A második negyedéves felmérés szerint az index az első három hónapban mért 14,4 pontról 19,7 pontra emelkedett.

Olvassa el a jelentést: Gyorsjelentés az internet-gazdaságról >>

A felfokozott amerikai várakozások a pesti börze minimálisra fogyatkozott befektetőit nem hozták lázba. A tőzsdén szereplő három IT cég piacán teljes az érdektelenség. Pedig szakértők szerint a hazai internetgazdaság egyáltalán nincs rossz színben, sőt az interaktív ügynökségek élvonalába tartozó kirowski első fél éves trendriportja szerint immár stabil és kiszámítható pályára lépett.

A régiónkkal is foglalkozó eMarketer elemzés az internetpenetráció 20-30 százalékos növekedését várja 2001-ben. Ennek további lendületet adhat az év vége után esedékes távközlési liberalizáció.

A kirowski az utóbbi fél év egyik fő tanulságának azt tartja, hogy a felhasználószám radikális bővülésére alapozott üzleti tervek hamisnak bizonyultak. Emiatt számos cég nehéz helyzetbe került, de szerencsére a piac idehaza nem reagált olyan hisztérikusan, mint az USA-ban a “dotcom-válság” idején. A finom korrekció alatt is szép számmal akadnak olyan “e-vállalatok”, melyek képesek a növekedésre.

Címkék: archívum