Átfogó címtárplatformot kínál az iPlanet az e-businesshez és a webes szolgáltatásokhoz; Új nevekkel bővült a címtár mögé felsorakozott partnerek listája

Az iPlanet E-Commerce Solutions (Sun-Netscape szövetség) bejelentette, hogy két új termékkel bővíti címtárszolgáltatás-platformját, annak érdekében, hogy az iparág első valóban teljeskörű címtármegoldását kínálja az e-businesshez és a webes szolgáltatásokhoz, a személyes adatok és az irányelvek tárolásához, valamint a vállalaton belül szerteszórt felhasználói információ szervezéséhez.

Az iPlanet E-Commerce Solutions (Sun-Netscape szövetség) bejelentette, hogy két új termékkel bővíti címtárszolgáltatás-platformját, annak érdekében, hogy az iparág első valóban teljeskörű címtármegoldását kínálja az e-businesshez és a webes szolgáltatásokhoz, a személyes adatok és az irányelvek tárolásához, valamint a vállalaton belül szerteszórt felhasználói információ szervezéséhez.

Az új iPlanet ™ Directory Server Integration Edition 5.0 és az iPlanet ™ Directory Server Access Management Edition 5.0, illetve a díjnyertes iPlanet Directory Server 5.0 együttesével első alkalommal szerezhető be egy olyan, szorosan integrált címtárinfrastruktúra, amely egyetlen pontos bejelentkezésen keresztül felügyeli a különféle webalapú alkalmazások és szolgáltatások által igényelt személyes adatokat és hozzáféréseket.

Az iPlanet új címtártermékei a Sun ™ Open Net Environment (Sun ONE) webes szolgáltatás-architektúra két kulcsfontosságú elemét biztosítják. Központi adattárként működnek a személyes adatok és a hozzáférések felügyeletéhez, amelyben eltárolható a kontextus, a személyes preferenciák, és más, a Sun ONE webes szolgáltatásainak biztosításához elengedhetetlenül szükséges felhasználó-specifikus tulajdonságok.

Úgy készült az iPlanet Directory Server Integration Edition 5.0 és az Access Management Edition 5.0, hogy minimalizálja a felhasználók felügyeletének költségeit, felgyorsítsa az új szolgáltatások üzembe állítását, központosítsa a biztonságot és az irányelvek kezelését, csökkentse az alkalmazások fejlesztési költségeit, valamint javítsa a szervezeten belüli adatintegritást. Az iPlanet Directory Servert – amelynek mára több mint 500 millió licence fogyott el – már most is számos nagy e-kereskedelmi, vállalati és fogyasztói webhely használja, például a First Union, a Ford és a Schlumberger.

Az új iPlanet Directory Server Integration Edition 5.0 célja, hogy meta-címtárszolgáltatást biztosítson a vállalaton belül elosztottan tárolt felhasználói adatok egyesítéséhez és együttes felügyeletéhez. E megoldással a felhasználói profiladatok szinkronizálhatók a Microsoft Active Directoryval, az NT-tartományokkal, az Oracle és más rendszerek azonosítóival. Emellett a megoldás segít a biztonságosabb, folyamatosan rendelkezésre álló címtárszolgáltatások biztosításában is.

Az iPlanet Directory Server Access Management Edition 5.0 egy átfogó irányelv-, személyazonosság- és felhasználó-felügyeleti megoldás, amely központilag tárolt felügyeleti irányelvek alapján végzi a globális hitelesítést és jogosultság-kiosztást. Az iPlanet Directory Server az irányelvek és felhasználók felügyeletével, illetve egy ún. tanúsítványhatósággal (certificate authority) való integrációja eredményeképpen egyszerűsíthető a felhasználók adminisztrációja, valamint egyetlen, egységes felhasználói “személyazonosság” használható a különböző web- és alkalmazásszervereken. A biztonságosabb hitelesítési rend és a magánjellegű adatok védelme digitális tanúsítványok használatával valósítható meg.

Az iPlanet Directory Server Integration Edition 5.0 részei:

– Az iPlanet Meta-Directory modul egyesíti a címtáradatokat: a különféle forrásokban meglévő adatokat a webes alkalmazások számára is elérhetővé teszi, hogy egyetlen, egységes képet nyújtson a teljes vállalatra vonatkozóan a felhasználói adatokról. Mindezen előnyök együttese a felügyeleti költségek csökkentését eredményezi többek között a felhasználói azonosítók létrehozásának és felügyeleti folyamatainak automatizálásával.

– Az iPlanet Meta-Directory modul biztosítja a szinkronizációt a háttérben meghúzódó adatforrásokkal – többek között a hálózati operációs rendszerek (NOS-ek) címtáraival, például a Microsoft Active Directoryval és az NT-tartományokkal. Az iPlanet Directory Server teljesítményét, méretezhetőségét és megbízhatóságát kiaknázó Integration Editionnel most már a “teljes vállalatra kiterjedő feljegyzések” készíthetők. Természetesen más adatforrások (pl. Oracle) is használhatók.

– Az LDAP-proxy modul növeli a címtárinfrastruktúra biztonságát, megbízhatóságát és a kliensek kölcsönös együttműködését.

Az iPlanet Directory Server Access Management Edition 5.0 részei:

– Az irányelv- (policy) modul, amely központosítja a hozzáférések felügyeletét és lehetővé teszi a webes alapú alkalmazások és szolgáltatások egyszerű, egyetlen webes bejelentkezésen keresztüli elérését.

– Az elosztott felügyeletet lehetővé tévő felhasználó-felügyeleti modul, amellyel megoldható egyrészt az, hogy a felhasználók – az alkalmazottak, vásárlók, partnerek és beszállítók – maguk “szolgálják ki magukat” valós időben és intézzék azonosítóik felügyeletét.

– A elektronikus aláírás hitelesítő (certificate authority) modul, amely rugalmas eszközt kínál a felhasználók – az egyes alkalmazások által elvárt szintű biztonságának megfelelő – hitelesítéséhez.

iPlanet Directory Server Resource Kit 5.0
Az iPlanet az iPlanet Directory Server Resource Kit 5.0-át a címtárakért felelős rendszergazdák számára kínálják. A csomaggal a független szoftverfejlesztők (ISV-k) és rendszerintegrátorok leegyszerűsíthetik a címtáralapú alkalmazások fejlesztését és felgyorsíthatják az iPlanet Directory Server 5.0 bevezetési folyamatait.

Az iPlanet mondhatja magáénak a címtárszerverek piacának egyik legnagyobb szeletét és a legtöbb címtárfelhasználót. A vezető ISV-k – az iPlanet ISV Partner Program keretében – továbbra is együttműködnek az iPlanettel, hogy a legfrissebb címtártechnológiákat használhassák.

A Sun ONE-ról
A Sun Open Net Environment (Sun ONE) az iparág egyik legátfogóbb termékkínálata webes szolgáltatások fejlesztéséhez. Része egy nyílt szabványokra – többek között a Javára és az XML-re – épülő architektúra és tervek az intelligens webes szolgáltatások új generációja által kínált előnyök megvalósításához. Az intelligens webes szolgáltatások olyan továbbfejlesztett webes szolgáltatások, amelyek képesek felismerni és kezelni a kontextust, képesek a weben túlnyúlva, más hálózatokra is kiterjedő szolgáltatásokat nyújtani, valamint gazdagabb élményt kínálnak a vállalatok és a végfelhasználók számára egyaránt. A Sun ONE leegyszerűsíti a webes és nyílt intelligens szolgáltatások létrehozását, összeszervezését és alkalmazását – ezáltal a cégeknek nagyobb termelékenységet és alacsonyabb költségeket, a fejlesztőknek gyorsabb piaci megjelenést és szélesebb körű piaci lehetőségeket, a fogyasztóknak pedig még gazdagabb felhasználói élményeket ígér. A Sun ONE-ról további információ a www.sun.com/software/sunone címen található.

Az iPlanet E-Commerce Solutionsról
Az iPlanet E-Commerce Solutionst (Sun-Netscape szövetség) 1999 márciusában hozta létre az America Online, Inc. (NYSE: AOL) és a Sun Microsystems, Inc. [NASDQ: SUNW], annak érdekében, hogy vezető termékekkel, műszaki innovációval, speciális szolgáltatásokkal és kivételes minőségű vásárlói elégedettséggel támogassa a hálózati gazdaság új hullámát. Az iPlanet Internet Service Deployment Platform az iparág vezető szoftverkörnyezete, amely kifejezetten a méretezhető Internet-szolgáltatások gyors fejlesztéséhez és üzembehelyezéséhez készült. A nyílt és kiforrott technológiákra épülő platform része a világ legjobb – kategóriájukban első – üzenettovábbító, címtár-, web- és alkalmazásszerverei. További információ az iPlanet E-Commerce Solutions webhelyén, a www.iplanet.com címen olvasható.

A Sun Microsystemsről
1982-es születése óta egyazon jövőkép – “A hálózat maga a számítógép” – hajtotta előre a Sun Microsystemst (NASDAQ: SUNW) jelenlegi pozíciójáig, a nagyvállalati hardverek, szoftverek, valamint a világhálót működtető szolgáltatások vezető szállítójává, amelyek segítségével a vállalatok üzleti tevékenységüket az n-edik hatványra emelhetik. A 18,3 milliárd dolláros éves bevételt elért Sun több, mint 170 országban megtalálható, nemkülönben a World Wide Weben a http://www.sun.com címen.

# # #

A Sun, a Sun Microsystems, a Sun logo, az iPlanet, a Java és a Solaris a Sun Microsystems, Inc. védjegyei vagy bejegyzett védjegyei az Egyesült Államokban és más országokban. A Netscape és a Netscape N logo a Netscape Communications Corp. bejegyzett védjegyei az Egyesült Államokban és más országokban. A Netscape egyéb emblémái, termék- és szolgáltatásnevei szintén a Netscape Communications Corp. védjegyei, amelyek más országokban is be lehetnek jegyezve.

További információ:

Fábián Péter
Sun Microsystems
489-8989
peter.fabian@iplanet.com

Címkék: Hírforrás