A Sun Microsystems nyílttá teszi a Sun(TM) Grid Engine szoftver forráskódját

A Sun a CollabNettel együttműködve továbbra is támogatja a nyílt forráskódon alapuló számítástechnika fejlődését és segíteni kívánja a nagyteljesítményű Grid számítási modell elterjedését

Tovább hangsúlyozva elkötelezettségét a nyílt forráskódú fejlesztés mellett, a Sun Microsystems, Inc. (NASDAQ: SUNW) bejelentette, hogy elindult a Sun Grid Engine Project. A kezdeményezés célja, hogy a Sun(tm) Grid Engine szoftver forráskódja szabadon elérhető legyen a felhasználók és a fejlesztői közösség számára. A Sun Grid Engine szoftver egy modern, elosztotterőforrás-felügyeleti eszköz (DRM), amelynek futó kódja 2000. szeptemberi megjelenése óta ingyenesen letölthető a www.sun.com/software/gridware címről.

A Sun, a nyílt forráskódú fejlesztői közösség egyik élvonalbeli tagja, újabb félmillió kódsorral bővíti a nyílt forráskódú fejlesztés céljaira eddig felajánlott több mint 8 millió sornyi kódját. A Sun a világméretű projektet a CollabNettel együtt szervezi (a CollabNet a nyílt forráskódú elven alapuló szoftverfejlesztési megoldások vezető gyártója). A kód a www.gridengine.sunsource.net címről lesz letölthető.

“Most, hogy a clusteralapú számítástechnikáról továbbléptünk a rácslapú (grid) technológiák felé, a Sun Grid Engine szoftverhez hasonló eszközök egyre inkább mindenütt jelenlévővé és nélkülözhetetlenné fognak válni” – állítja Tim O’Reilly, az O’Reilly & Associates nevű műszaki információs cég alapítója és vezérigazgatója. “A számítástechnika egyre inkább egyfajta internetes operációs rendszer fejlesztésének irányába megy el. A Sun arra a felismerésre jutott, hogy nem szabad, hogy az operációs rendszer legfontosabb elemeit egyetlen cég uralja, és ígéretüket betartván valóban kiadják ezeket nyílt forráskódként.”

Hálózatos feldolgozás az asztali gépeken
A 2000. szeptemberében megjelent Sun Grid Engine szoftver a Gridware nevű, korábban magánkézben lévő, DRM-eszközöket gyártó cég felvásárlásából származó első termék. A megjelenés óta a szoftvert több mint 90 országban közel 8000 alkalommal töltötték le. Szintén ingyenesen érhető el a www.sun.com/software/gridware címen a szoftver telepítéséhez és kezeléséhez szükséges átfogó, webes oktatóanyag. A Sun Grid Engine szoftver ingyenesen, illetve az összes Sun-rendszerrel együttesen történő terjesztésével a cég alapjaiban változtatta meg a műszaki számítástechnika gazdasági mutatóit és ledöntötte az elosztott számítási rendszerek alkalmazása előtt álló korlátokat.

A Sun Grid Engine szoftver célja, hogy összefogja a számítási erőforrásokat, összepárosítsa őket az egyes feladatok követelményeivel és az egész hálózatra kiterjedő számítási teljesítményt kínáljon az asztali gépeken is. A Grid technológia nem más, mint egy olyan elosztott erőforrás-felhasználási rendszer, amely egy hálózaton belül egy igen bonyolult (csak nagyon nagy teljesítményű számítógéppel megoldható) számítási feladatot képes sok kis részre bontva a hálózatba kapcsolt kis kapacitású számítógépekkel elvégezni.

A Sun nagyteljesítményű DRM-eszköze – amely felügyeli a szervezet számítási erőforrásait és a feladatok elosztását – tehát egyfajta “horizontális méretnövelést” tesz lehetővé, amelynek révén:

ˇ a mérnökök a saját asztali gépükön kívül a hálózat szabad erőforrásait is hasznosíthatják;
ˇ a mérnököknek elegendő a problémákra koncentrálniuk, nem kell törődniük a számítási feladatokkal;
ˇ egyszerű a hozzáférés az erőforrásokban bővelkedő számítási környezetekhez, így kibővíthető a termékfejlesztés, a szimulációk és a tesztelés;
ˇ lerövidíthető a piaci megjelenéshez szükséges idő;
ˇ s végül alapjaiban változnak meg a műszaki számítástechnika gazdasági mutatói.

A Sun Microsystemsről
1982-es születése óta egyazon jövőkép – “A hálózat maga a számítógép™” – hajtotta előre a Sun Microsystemst (NASDAQ: SUNW) jelenlegi pozíciójáig, a nagyvállalati hardverek, szoftverek, valamint a világhálót működtető szolgáltatások vezető szállítójává, amelyek segítségével a vállalatok üzleti tevékenységüket az n-edik hatványra emelhetik. A 18,3 milliárd dolláros éves bevételt elért Sun több, mint 170 országban megtalálható, nemkülönben a World Wide Weben a http://www.sun.com címen.

A CollabNetről
A CollabNet egy átfogó webes környezetet és konzultációs szolgáltatások egész sorát ötvöző megoldásokat biztosít kollaboratív szoftverfejlesztéshez. A CollabNet kollaboratív hálózatokat fejleszt, amelyek használatával megosztható a kód egy vállalaton belül, vagy meghatározott ügyfelekkel és üzleti partnerekkel, illetve a kód felajánlható a nyílt forráskódú fejlesztői közösség számára. A megoldások célja, hogy megkönnyítse a szoftverfejlesztést az egész világra kiterjedő közösségeken és vállalatokon belül, illetve lehetővé tegye a költségek csökkentését és a bevételek növelését. A CollabNet jelenleg számos ügyféllel dolgozik együtt, többek között hardver- és szoftvergyártókkal, valamint például pénzügyi, vezeték nélküli és egészségügyi szervezetekkel. A CollabNetet Brian Behlendorf, az Apache Software Foundation egyik alapítója hozta létre 1999 júliusában. További információ: www.collab.net.

###

Minden jog fenntartva. A Sun, a Sun Microsystems, a Sun logo, a Sun Grid Engine, a StarOffice, valamint az “A hálózat a számítógép” mondat a Sun Microsystems, Inc. védjegyei vagy bejegyzett védjegyei az Egyesült Államokban és más országokban. A CollabNet a CollabNet, Inc. védjegye, a SourceCast pedig szolgáltatásjegye.

További információ:
Sun Microsystems, Inc.
Frank E. Smith
(650) 786-7215
franke.smith@sun.com

Címkék: Hírforrás