Együtt az AIDS ellen

A fejlődő világ országaiban évente csaknem 10 milliárd dollárra lenne szükség az AIDS elleni küzdelemhez. Hétfőn kezdődött az ENSZ külön konferenciája New Yorkban az erők összefogására.

A világon 36 millióan vannak megfertőzve HIV-vírussal. A betegek száma naponta további 15 ezerrel nő. Csak tavaly 5,3 millióan kapták el a betegséget, köztük 2,2 millió nő és 600 ezer 15 év alatti gyermek.

Az égető problémát felismerve döntött úgy az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), hogy történelmében egyedülálló módon külön konferenciát szentel a rettegett vírus elleni harcnak. A június 25-étől 27-éig tartó rendezvényen 180 nemzet képviselői vesznek részt: a több mint háromezer látogató között az orvosprofesszorok mellett szerepelnek államfők, vállalati vezetők is.

A konferencia célkitűzései•Fontos a politikai irányvonal kijelölése, hogy a világ minél gyorsabban és hatékonyabban tudjon reagálni az AIDS kihívásaira.

•Fókuszálni a társadalom valamennyi szektorának erőfeszítéseit.

•Növelni a megelőzésre és a kezelésre rendelkezésre álló pénzeszközök mennyiségét.

•Megállítani a vírus további terjedését, valamint kezelni a fertőzés gazdasági és szociális hatásait. (Az Unaids tanulmánya szerint a kór a súlyosan érintett országok gazdasági növekedését évente mintegy 1-2 százalékponttal veti vissza.)

Kevés a pénz

A világ legszegényebb országaiban évente mintegy 9,2 milliárd dollárra lenne szükség az AIDS megfékezéséhez – jelent meg a Science folyóirat legfrissebb számában. Az összegből 4,4 milliárd dollárt a már megfertőződöttek kezelésére kellene fordítani; 4,8 milliárd dollár pedig a megelőzéshez és a felvilágosításhoz szükséges.

Az említett összegek mintegy felét Afrikára kell koncentrálni. Az Unaids tanulmányában közölt szükségletekkel szemben a valóság csúfos képet mutat: a kutatásba bevont 135 országban összesen 1,8 milliárd dollárt fordítottak az AIDS gyógyítására és a megelőzésérő kampányokra.

Az ár a probléma

A fejlődő világban évente 3500 dollárba kerül az egy HIV-fertőzött éves kezeléséhez szükséges gyógyszermennyiség. Ez horribilis összeget jelent, ha figyelembe vesszük, hogy a 36 millió AIDS-betegből több mint 25 millió az afrikai.

Az ENSZ ezért felvetette egy globális AIDS-alap létrehozását, ez segíthetne a pénz előteremtésében. Az alap eddig 528 millió dollárnyi felajánlást kapott. Ez semmi a szükséges 10 milliárdhoz képest. A felajánlók között szerepel a Bill és Melinda Gates alapítvány, a Coca-Cola és az amerikai kormány is egy 202 millió dolláros összeggel.

A megelőzés fontossága

Mivel az AIDS egyelőre nem gyógyítható, kezelésére az egyetlen megoldás a megelőzés. Ez költségeit tekintve is számottevően előnyösebb az utólagos kezelésnél, ami csupán lassítani képes a betegség lefolyását. Ezért fontos, hogy elterjesszék a biztonságos szexuális szokásokat, visszaszorítsák a kábítószer-fogyasztást, ellenőrizzék a vérkészítményeket.

A megelőző kampányok mellett szól az is, hogy sikerességük már mérhető. Ugandában 15 százalékról 9,7 százalékra sikerült csökkenteni az AIDS-fertőzöttek arányát; Szenegálban pedig 2 százalékon sikerült megállítani a fertőzöttségi szintet.

Címkék: archívum