Az ezer sziget országa

A magyarok egyik leggyakoribb utazási célpontja ez a mediterrán ország, ami Európa, Ázsia és Afrika határán fekszik. Kultúráját is meghatározza ez a hármasság. És bár tanultunk róla az iskolában, nem nagyon kötjük össze az ókori történeteket a tengerparti napozással.

Tengerpart, homok, napfény és fürdőzés. Általában ezek jutnak eszünkbe, ha Görögország kerül szóba. De vannak igazán felejthetetlen szárazföldi helyek is. Ilyen a Balkán-félsziget legdélebbi része is, ahol egymás mellett fekszik két kor két városa. Bár Görögország minden szeglete a történelmet hordozza magában, a Peloponnészoszi-félsziget leginkább a tenger illatáról, a hegyekről vagy éppen a szőlőről, az olíváról és a citrusfákról marad meg emlékezetünkben. A régió városai, falvai és fürdőhelyei az ókorban fontos központok voltak, akárcsak ma. A falvak mintha csak a semmiből nőnének ki, az emberek pedig büszkék és vendégszeretők. Görögország rejtett kincsei!

Egy jól indult nyaralást is könnyen elronthatja, ha zárva találjuk a boltot, nem tudod feladni a leveleket, sőt pénzedhez sem jutsz hozzá. Márpedig a szieszta egyik hazájában ez könnyen előfordulhat!

Alkalmazkodva a görög életvitelhez, a legtöbb városban az üzletek délben zárva tartanak. A legtöbb helyen megőrizték ezt a hagyományt, ami annyit jelent, hogy az üzletek reggel 9-től 14-ig, majd délután 18-tól 21-ig vannak nyitva. Sőt még az is megeshet, hogy hétfő és szerda délután nem nyitnak ki. Szombaton általában reggel 9-től 14-ig van lehetőségünk vásárolni, vasárnap már egész nap zárva maradnak. Természetesen az idegenforgalmi helyeken ez nem igazán érvényes, de azért jobb, ha ott is számítunk erre. További hasznos információk!

Címkék: archívum