Az Internet vállalat “törzsfejlődése”

Dinnyés Ferenc, Sybase műszaki igazgató szakmai bevezetőjében felvázolta, hogy a vállalatok és intézményeknek milyen lehetőségeket alkalmazhatnak, amikor internetes rendszerek megvalósítását tervezik.

Elmondta, hogy a statikus weboldalak utáni első lépcsőfok az adatbázisból a lekérdezés időpontjában létrehozott dinamikus weblapok használata. A következő lehetséges lépés egy tranzakció-feldolgozást biztosító alkalmazásszerver bevonása, aminek segítségével komplex üzleti folyamatok valósíthatók meg a Weben. Innen több fokozaton keresztül lehet eljutni a vállalati portálok szintjére, ami ebben a megközelítésben már nem csak egy testre szabható webfelület, hanem a vállalati informatika egészét nem csak adat, de funkcionalitás szintjén is integráló, komplex megoldás. A Sybase a megadott fejlődési lánc minden szintjén képes szabványos, nyílt felületet biztosító eszközöket adni a megvalósításhoz. A dinamikus adatpublikálás megvalósítására a népszerű SQL Anywhere Studio csomagját – benne a webkérés adatbázis-hivatkozásainak feloldását végző PowerDynamo – ajánlja, ami NT, Unix és Linux platformokon is elérhető, és az igények növekedésével lépést tartva könnyen migrálható a nagyvállalati kategóriájú Adaptive Server Enterprise szerverre. A Webes tranzakció feldolgozást a Sybase kínálatában NT-s, Unixos és hamarosan Linux alatti platformokon az Enterprise Application Server biztosítja, amivel magas fokú rendelkezésre állás és méretezhető teljesítmény érhető el. A portállá válás útján opcionális termékekkel (nagy teljesítményű kereső és lekérdező motorok, replikációs és heterogén rendszerek közötti adatelérést biztosító connectivity termékek) segíti ügyfeleit a Sybase, míg a valódi portálmegoldásokat a teljes körű alkalmazásintegrációt biztosító Sybase Enterprise Portal segítségével valósítja meg. A terméknek egyébként nemrég megjelent 2.0-s változata már az üzleti kapcsolatokat (B2B) és a mobil eszközök intelligens kezelését (B2M, pl. automatikus eszközfelismerés, geometriai transzformáció) is támogatja.

A következő előadások az elhangzott fejlődési skála egyes fázisainak műszaki tartalmáról adtak áttekintést. Solymos Ottó Sybase szakértő egy tavalyi sportesemény, a Sybase Junior Snooker Championship Webes rendszerén szemléltette a dinamikus Webek lehetőségeit. A megoldás Weben keresztül fogadta a játszmák adatait és ugyancsak Weben keresztül – a pillanatnyi állásnak megfelelően adott információkat az érdeklődőknek. A háttérben használ SQL Anywhere-ről elmondta, hogy tulajdonságai (alacsony admisztrációs igény, széles platformválaszték, proxy lehetőség más adatbázisok felé, replikációs adatcsere támogatása) különösen alkalmassá teszik erre a feladatra, ugyanis ebben a megoldástípusban jellemző, hogy a különböző adatbázisok másolatához engednek Webes hozzáférést az éles rendszerek védelme érdekében.

A szünetet követően a brókercégek számára szállító Dorsum Kft-től Bognár László mutatta be a Dorsum Sybase Enterprise Application Serverre alapozott Clavis3 megoldását, amivel a keretrendszer általánosságát figyelembe véve tetszőleges kereskedelmi rendszer gyorsan és hatékonyan valósítható meg. Janurik Zoltán Sybase specialista előadásában két olyan ingyenes keretrendszert mutatott be, amivel a Clavis-hoz hasonlóan gyors EAServer alapú alkalmazásfejlesztés végezhető. Elmondta, hogy a Sybase rövidesen megjelenteti a Linuxos változatot is, és nyárom várható a 4-es verzió megjelenése, amiben a teljesítmény fokozása az egyik cél.

Ezt követően újra Solymos Ottó következett, aki a Sybase replikációs és connectivity termékeiről és a Sybase nagyteljesítményű lekérdező motorjáról beszélt. Mint elmondta, az eszközök lehetőségeit figyelembe véve három alapvető adatszinkront megvalósító megoldást kínál a Sybase. Ezek közül a legkisebb eszközök (általában Windows CE, PALMOS vagy Epoc alatt működő hordozható eszközök) a Mobilink adta adatszinkronizációval élhetnek. Előnye a megvalósításnak, hogy így – mivel a mobil eszközön az alkalmazás logika és a központi adatbázis egy része is rendelkezésre áll – hatékony munka végezhető akkor is, ha az eszköz nincs online kapcsolatban a központi rendszerrel, és kétirányú adatszinkronizáció teszi lehetővé a változások kölcsönös átvezetését. Nem mellékes körülmény, hogy a Sybase eszköze (SQL Anywhere Studio) nem csak a szinkronizációt, hanem az alkalmazás kifejlesztését is támogatja. A második megoldási mód az SQL Remote, ami a Sybase két adatbázis-kategóriája közötti adatszinkron fenntartását teszi lehetővé a munkacsoportos és központi rendszerek között. Ez a megoldás üzenet alapú, azaz nem igényel egyidejű kapcsolódást a szinkronizációban részt vevő eszközök között. A megoldás érdekessége, hogy az üzenetek közvetítésére a fájlrendszertől a levelező rendszerekig számos lehetőség közül lehet kiválasztani az adott feladathoz legmegfelelőbb megvalósítási módot. A legáltalánosabb és jellegénél fogva legnagyobb áteresztő képességekkel rendelkező megoldás a Sybase Replication Servere, ami – kombinálva a Sybase connetivity technológiájával az összes elterjedt, natívan vagy ODBC-n keresztül elérhető adatforrás online replikációját megvalósítja. A replikáció ezen formája elsősorban a terhelésmegosztás és adatbiztonság növelését célozza, míg az előbbi két megoldás általában a hálózati forgalmat csökkentő off-line működés (a mobil eszközöknél ez az üzemórák hosszának növelésével is jár, ugyanis a vezeték nélküli kommunikáció a legjelentősebb energiafelhasználások egyike) lehetővé tétele érdekében szokásos.

A Sybase már említett connectivity termékei heterogén adatforrások integrációját teszi lehetővé. Ennek fontossága a tipikus vállalati és intézményi architektúra ismeretében egyre inkább felértékelődik. A Sybase többéves tapasztalatokkal rendelkezik e területen, aminek eredménye, hogy pl. referenciális integritás is biztosítható olyan adattáblák között, amelyek különböző helyen és különböző szállítóktól származó adatbázis motorokon helyezkednek el. Az adattárházak és adatpiaci rendszerek igényeinek figyelembe vételével hozta létre a Sybase a lekérdezésekre optimalizált Adaptive Server IQ motorját, ami hatékony belső algoritmusai révén (pl. oszlop folytonos, tömörített tárolási mód, bitszintű indexelés, ad hoc lekérdezések optimalizálása) nagyságrendekkel tud hatékonyabban működni tranzakció-feldolgozásra tervezett társainál. Az előadáson felvázolt egyszerű példa alapján levezethető volt, hogy egy átlagos, hagyományos indexekkel nehezen támogatható lekérdezés esetén 2000-szer kevesebb diszk I/O műveletet igényelt a válasz megadása az IQ esetén, ami igazolja a drámai (10-100, olykor 1000-szeres) sebességkülönbséget mutató mérések eredményét.

A rendezvény záró előadásában Dinnyés Ferenc a Sybase portálmegoldásának teljességét és a továbbfejlesztés irányait, illetve az amerikai kormány beszerzési hivatala által használt beszerzési portál jellemző adatait ismertette. A világ bizonyára legnagyobb működő beszerzési portálja a Sybase portál-technológiájára épült, a felhasználói felületeket a CTA készítette, a rendszer Sun szervereken működik. Az eddigi tapasztalatok felülmúlták a várakozásokat mind a megvalósítás időigényét, mind a forgalmi adatokat tekintve.

Tények a GSA beszerzési portáljáról

-Évek helyett hónapokra csökkent fejlesztési idő
-2 millió $ értékű napi tranzakció
-500 000 napi találat
-Óránként 864 000 weblap letöltés
-100,000 regisztrált felhasználó világszerte
-400 000 nem regisztrált felhasználó
-Több mint 3,500 beszállító
-A várható éves forgalom meghaladja az 1 milliárd $-t.
-Továbblépés a mobil és vezeték nélküli felhasználók felé.

A konferencia kötetlen eszmecserékkel és bemutatókkal zárult.

Címkék: Hírforrás