A célpont: dél-afrikai ellentételezés

Csupán egy évvel azután, hogy az első Gripen export szerződés hatályba lépett, a SAAB-BAE SYSTEMS Gripen sikeresen teljesített kilenc nemzeti ipari közreműködési projektet (NIP) a dél-afrikai kormány 28 repülőgép megrendelésért cserébe.

A dél-afrikai kormány által 2,9 milliárd USD-re becsült gazdasági értéket figyelembe véve, ez a Gripen vállalat összesen 7,2 milliárd USD, 11 évre szóló NIP kötelezettségének 40%-át jelenti.

Az első kilenc projekt között szerepel egy gépjármű alkatrészek (Volvo) beszerzésére vonatkozó szerződés, a dél-afrikai gyártmányú áramfejlesztő berendezések (ABB) exportjában való részvétel, bányászati berendezések reklámozása az export piacokon (Atlas Copco), valamint egy agrárgazdasági oktató és vállalkozói központ létrehozása.

Ide tartozik még dél-afrikai gyártmányú termékek szállítása a Gripen partnereknek, a SAAB-nak Svédországban, a BAE SYSTEMS-nek az Egyesült Királyságban, valamint az egész világra kiterjedő szállítói bázisnak.

Egy közös NIP projekt irodán keresztül, amely Johannesburgban található, a SAAB – BAE SYSTEMS újabb NIP projektek véglegesítésén dolgozik a bányászati, erdészeti és turisztikai iparágakban. Ezek várhatóan az elkövetkező hónapok során lesznek készek a megvalósításra.

A NIP projekteink teljesítésének középpontjában a dél-afrikai kormány stratégiai iparágai állnak, amelyeket a Kereskedelmi és Ipari Minisztérium határoz meg, mondta Simon Carr, a SAAB-BAE SYSTEMS Gripen értékesítési és marketing igazgatója.

A célunk a NIP programunk társadalmi-gazdasági előnyeinek a maximalizálása és a DTI-vel való partneri együttműködés kialakítása annak érdekében, hogy a Dél-Afrika számára stratégiai előnyöket kínáló nagy értékű vagy high-tech üzletágakat fejlesszük.

A Védelmi Ipari Közreműködés (DIP) terén sem kevésbé lenyűgözőek a Gripen team érdemei. Máig 829 millió USD összértékre becsült projektet teljesítettek. Ez hét év alatt az összes 1,5 milliárd USD DIP kötelezettségvállalás 55 százalékának felel meg.

A legutóbb létrejött szerződések közé tartoznak a 3,6 millió USD értékű Denel Aviation-hez és 4,3 millió USD értékű Grintek Electronics Systems-hez kapcsolódó nagy volumenű munkamegosztási csomagok.

A Denel számos repülőgép alkatrészt és részegységet szállít a Gripen, a BAE SYSTEMS Hawk és az RJ/RJX repülőgép programok részére. Az RJ/RJX sugárhajtású gép programban betöltött szerepének köszönhetően, a Denel az első afrikai gyártó, amely egy kereskedelmi utasszállító repülőgép programban részt vesz.

Április 2-án egy különálló, de párhuzamos tevékenységben, Dél-Afrika közbeszerzési minisztere, Jeff Radebe, a Denel vezérigazgatója, Flip Botha, és a BAE SYSTEMS elnöke, Sir Richard Evans, szándék nyilatkozatot írtak alá arról, hogy a Denel repülési és hadianyag-ellátási üzletágaival közösen egy stratégiai tőketársulást hoznának létre.

Ennek a társaságnak a létrehozásáról a részletes tárgyalások várhatóan az év közepére fejeződnek be.

A Gripen partnerének, a BAE SYSTEMS-nek szintén van egy széles körű társadalmi felelősségi programja. Ezt az a felismerés vezérli, miszerint a Dél-Afrikában tevékenykedő valamennyi multinacionális cég és nagyvállalat erkölcsi kötelessége, hogy a társadalmi, gazdasági fejlődésbe pénzt áramoltasson vissza tősgyökeres közösségi szinten.

A főbb érdeklődésre számot tartó területek a közösségi felemelkedés, sport és rekreáció, kulturális tevékenységek és a tudományos szponzor programok.

A SAAB SYSTEMS dél-afrikai kapcsolatai egyértelműen jól alakulnak, csakúgy mint az egyes tevékenységek, amelyek a dél-afrikai Air Force részére történő Gripen és Hawk repülőgép szállításokról szóló szerződéshez kötődnek”, mondja Simon Carr. A célunk, hogy valamennyi szerződéses kötelezettségünknek eleget tegyünk valamint, hogy hosszú távon megőrizzük a stratégiai ipari és társadalmi kapcsolatainkat Dél-Afrikával.”

További információ:
Heidi Wendt, communications manager, SAAB-BAE SYSTEMS Gripen
Tel: +46 13 465 3393
e-mail: heidi.wendt@saab.se

Trembácz Éva, Account Manager, Best Communications Group
Tel: 457 0606
mobile: 06 30 3 11 74 13
e-mail: eva.best@pronet.hu

Címkék: Hírforrás