AZ AES környezetvédelmi beruházásba kezd Tiszaújvárosban

Az AES -Tisza Erőmű Kft. és az ALSTOM Combustion Services Ltd. együttműködési szerződést írt alá, a Tiszaújvárosi Tisza II Hőerőmű II. blokkján végrehajtandó környezetvédelmi beruházásról.

A hatályos környezetvédelmi előírásoknak megfelelő felújítás, melynek értéke blokkonként kb. 1 milliárd forint, kivitelezése ez év szeptemberben elkezdődik.

Kelet-Magyarország legnagyobb befektetője, a magyar villamos energiaipar egyik meghatározó szereplője 3 erőművet és 1 bányát üzemeltet Tiszaújvárosban, Tiszapalkonyán, Borsodban valamint Lyukobányán. Az AES célja, hogy a lakosságot biztonságos, olcsó, tiszta és megbízható villamos energiával lássa el. Bár a Tisza II Hőerőmű 2004. év végéig üzemelhetne a jelenlegi előírások szerint, az AES a nehéz körülmények ellenére is úgy döntött, hogy megkezdi a megfelelő EU konform, környezetvédelmi átalakítások végrehajtását, mely ebben az esetben a tüzelőberendezések légszennyező anyagai kibocsátási határértékének csökkentését célozza meg. Az NOx kibocsátás előírt határérték alá csökkentése a levegő tisztaságának védelmét szolgálja.

Az új villamos energia törvény elfogadásának elhúzódása, az árampiaci liberalizáció halasztása és a versenyfeltételek megteremtésének bizonytalanságai mind-mind óvatosságra inti a befektetőket. Az átmeneti időszakban a hosszú távú áramvásárlási szerződések hiányában a vállalatok sem környezetvédelmi beruházásokba, sem fejlesztésekbe nem foghatnak bele, bár ezt mind a blokkok élettartama, mind a környezetvédelmi előírások szükségessé tennék. Az AES beruházását az tette lehetővé, hogy a Tisza II. Hőerőmű két blokkja rendelkezik hosszú távú áramvásárlási szerződéssel. A beruházás a II. blokk felújításával kezdődik. A projekt értéke blokkonként körülbelül egy milliárd forint.

“Nagyon fontos számunkra ez a beruházás, hiszen az erőmű további üzemeléséhez nélkülözhetetlen jelentőségű. Az ALSTOM-ban megfelelő partnerre találtunk, aki vállalta, hogy ezt az igen fontos beruházást megfelelő minőségben és határidőre tudja kivitelezni. Legutóbb az AES erőművei közül Dél-Walesben, a Cardiff melletti Fifoots Point széntüzelésű erőműben végeztünk az ALSTOM -mal jelentős környezetvédelmi felújítást” – mondta Kozma Tibor projekt igazgató.

Az elmúlt időszakban az AES több fejlesztése is meghiúsult, mely beruházások értéke közel 300 millió USD. Ezen fejlesztések hiányában, közelebb kerül a szenes erőművek bezárása. Új munkahelyek teremtése helyett több száz munkahely megtartása vált bizonytalanná.

Az ALSTOM magyarországi szervezete és a brit ALSTOM Combustion Services Limited egyaránt stabil kapcsolatot épített ki az AES Tisza II. erőművel az elmúlt évek során. A jelenlegi környezetvédelmi projektre is e partnerkapcsolat keretében került sor. “Nagy örömünkre szolgál, hogy az AES-sel együttműködve a Tisza II. erőműben is bevezethetjük világszínvonalú technológiánkat a nitrogénoxid-kibocsátás csökkentésére” – nyilatkozta Gil Townes, az ALSTOM projektigazgatója. “A feladat egyértelmű: a költségvetési kereteket szem előtt tartva, rövid határidőn belül kell mérsékelnünk a károsanyag-kibocsátást. Biztosak vagyunk benne, hogy sikerülni fog!”

Az AES-ről:
Az AES vezető energetikai világcég, amely versenyképes termelő, áramszolgáltató és áram-kiskereskedelmi vállalkozásokkal rendelkezik Argentínában, Ausztráliában, Bangladesben, Brazíliában, Kanadában, Kínában, a Dominikai Köztársaságban, El Salvadorban, Grúziában, Magyarországon, Indiában, Kazakszánban, Hollandiában, Mexikóban, Pakisztánban, Panamában, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Venezuelában. A vállalatnak 166 termelő egységben van érdekeltsége, melynek összes beépített kapacitása meghaladja az 58, 000 megawattot. Az AES áramszolgáltató hálózata több mint 920,000 kilométer vezetéken keresztül 17.5 millió fogyasztót lát el villamos energiával.

További információ:
Molnár Artúr / Vinczeffy Virág(Mmd), tel.: 266-7833
e-mail: molnar.artur@mmdbud.hu
vagy vinczeffy.virag@mmdbud.hu

Címkék: Hírforrás