A Paksi Atomerőmű Rt. 30 milliós támogatása a beregi árvízkárosultaknak

A Paksi Atomerőmű Részvénytársaság 30 millió forint értékű áramjegyeket adott át az árvíz sújtotta beregi települések önkormányzatait képviselő polgármestereknek ma, a Vásárosnaményi polgármesteri hivatalban tartott találkozón. Az áramjegyeket Baji Csaba a PA Rt. vezérigazgatója adta át. Az atomerőmű segítsége közel háromezer család számára jelent átlagosan tízezer forint értékű támogatást, amit a rászorulók fél éven belül használhatnak fel az áramszolgáltatónak benyújtott áramjegyekkel.

A PA Rt. vezetőinek megbízása alapján még az árvíz levonulásának időszakában a Paksi Atomerőmű Rt. megbízottjai felkeresték az árvízzel sújtott településeket. Feladatkörükbe tartozott a térséget ért katasztrófa felmérése, annak érdekében, hogy az így nyert információk alapján a Részvénytársaság vezetése felkészülten – több lehetőséget is megvizsgálva – dönthessen a támogatás leghatékonyabb formájáról. Kapcsolatba léptek Vásárosnamény polgármesterével, aki felvállalta a települések közötti koordinációt. Jelentős segítséget kaptak a PA Rt. képviselői a területen tevékenykedő védelmi erőktől is. A partnerektől kapott adatok és javaslatok alapján 10 település bejárására került sor igen rövid idő alatt. (Csaroda, Gelénes, Gulács, Hetefejércse, Jánd, Márokpapi, Tarpa, Tákos, Vámosatya, Vásárosnamény).

“Mindannyiunkat megráztak a természeti csapás képei, amiket a televízió és az írott sajtó beszámolói festettek erről a borzalmas árvízről. Sok polgártársunkhoz hasonlóan mi is keresni kezdtük annak a módját, hogyan segíthetnénk a rászorulókon. Több lehetőség mérlegelését követően döntöttünk az áramjegyek mellett, mert úgy éreztük ezzel tudunk a legtöbbet tenni. Ezúton külön is köszönöm a polgármesterek és az önkormányzatok közreműködését, ami lehetővé tette, hogy relatíve rövid idő alatt minden településről megérkezzenek hozzánk az árvízkárosult családok listái. Ez az igazi garancia arra, hogy azok kapják meg és használhassák fel az áramjegyeket, akiknek igazán szükségük van azokra.” – emelte ki Baji Csaba, a PA Rt. vezérigazgatója a találkozón.

A ma átadott áramjegyek új módját jelentik a támogatásnak hazánkban. Az áramjegyeket az árvízkárosultak akár az újjáépítésben, akár saját fogyasztásuk kifizetésére is felhasználhatják. Az új támogatási eszköz ötletét az önkormányzatok és a polgármesterek egyaránt szívesen fogadták. Az erőmű segítségnyújtása a helyreállítás, az esetleges új bekötések költségeit hivatott enyhíteni. A tíz településről közel háromezer segítségre szoruló családról (név és lakcím megjelölésével) tettek hivatalos nyilatkozatot a PA Rt. felé a polgármesterek. A cég vezetése így látta biztosítottnak, hogy valóban az érintett családokhoz jut el a támogatás.

Az áramjegyeket a családok a helyi áramszolgáltatónál válthatják majd be fél éves időtartamon belül. Az 1000 forint címletű jegyeket településenként csomagolva kapták meg a polgármesterek. Valamennyi Önkormányzat rendelkezik a családokra bontott, fogyasztási számmal ellátott listákkal. Az eseményre meghívást kapott a pénzügyi tranzitálásban közreműködő HÉRA Alapítvány vezetője is.

___________________
További információ:

Kováts Balázs TLK vezetője PA Rt. Tel: 06-75-508713

Címkék: Hírforrás