Az UniCredito és az Allianz Horvátországban

Az UniCredito Italiano olaszországi bankcsoport és a német Allianz biztositotársaság bejelentették, hogy sikerült megállapodniuk a Zagrebacka bankával a legnagyobb horvát bank 75%-os többségi részesedésének megvásárlására benyújtandó ajánlat feltételeiről.

Prága, 2001. május 15. – Az UniCredito Italiano olaszországi bankcsoport és a német Allianz biztosítótársaság bejelentették, hogy sikerült megállapodniuk a Zagrebacka bankával a legnagyobb horvát bank 75%-os többségi részesedésének megvásárlására benyújtandó ajánlat feltételeirol. Az UniCredito – amely a Horvátország harmadik legnagyobb bankjának számító Splitska banka felett már korábban ellenorzést szerzett -ezzel a lépéssel tovább folytatja a közép-kelet-európai régió vezeto pénzintézeteinek megszerzését célzó “Új Európa” stratégia megvalósítását. Az olasz bankóriás a múlt héten Londonban kötelezo érvényu ajánlatot nyújtott be a Komercni banka átvételére a horvát állami vagyonkezelo alap (FNM) befektetési tanácsadójaként muködo Goldman Sachs részére.

“A Zagrebacka bankával kialakított új együttmuködésünk révén közép-európai bankhálózatunkat kívánjuk tovább bovíteni” – nyilatkozta Alessandro Profumo, az UniCredito vezérigazgatója. “Döntésünkkel ugyanakkor Horvátország jövobeni fejlodésébe és növekedésébe, valamint európai uniós csatlakozásába vetett bizalmunkat is ki akarjuk fejezni” – tette hozzá. Franjo Lukovic, a Zagrebacka banka Igazgatótanácsának elnöke szerint “az UniCredito-Allianz párossal létrehozott stratégiai partnerség a részvényesek és az ügyfelek számára egyaránt rendkívül elonyös.”

Az UniCredito és az Allianz jelenleg a bank részvényeinek mintegy 10-10%-át birtokolja. A tranzakciót követoen az elobbi részesedése 60%-ra, az utóbbié pedig 15%-ra no. Ennek nyomán az UniCredito mérlegfoösszegét tekintve az “Új Európa” névvel illetett térség második legnagyobb bankcsoportjává lép elo. A felvásárlási ajánlat júniusi érvényesítéséhez az olasz és a horvát jegybank jóváhagyása mellett arra is szükség van, hogy az UniCredito rendkívüli közgyulése döntsön a bank alaptokéjének megemelésérol. Az együttmuködés ugyanazt a célt szolgálja, mint az “Új Európához” tartozó országok területén korábban végrehajtott felvásárlások: elsosorban új termékek bevezetésére és a bank nyereségtermelo képességének javítására összpontosít. A Splitska banka mellett az UniCredito érdekeltségi körébe tartozik még a lengyel Bank Pekao, a bolgár Bulbank és a szlovák Pol’nobanka is.

További információ:
Donath-Burson-Marsteller
Daniel Thelen
Fax: +42 02/2421 1620
GSM: +42 602/389 163
E-mail: daniel_thelen@cz.bm.com

Címkék: Hírforrás