A magyar egyetemi hallgató nyerte a HP Invision nemzetközi digitális fotópályázatot

Kudász Gábor Arion 11 ország fotóművészei közül bizonyult a legjobbnak.

A Hewlett-Packard Magyarország örömmel jelenti be az első Invision nemzetközi digitális fotópályázat végeredményét: a Platon elnökletével (Platon olyan magazinok számára dolgozik, mint a Vogue, a Vanity Fair) összeülő nemzetközi szakmai zsűri április 30-án meghozta döntését, miszerint az Iparművészeti Főiskola hallgatója, Kudász Gábor Arion, a HP Invision nemzetközi digitális fotópályázatán résztvevő magyar művész képsorozatai bizonyultak a legjobbnak a 11 országból (Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Izrael, Magyarország, Oroszország, Spanyolország, Svédország és Szaúd-Arábia) érkezett pályázatok közül.
A pályamunkák értékelése
A zsűri melyben Magyarországot Vinnay Péter, a Foto Video Magazin szerkesztője, a digitális fotózás elkötelezett híve képviselte, azt a képsorozatot kereste, amelyik a legmeggyőzőbben tükrözi alkotója sokoldalú tehetségét, témaábrázolását, a technológia és a hordozók ötletes használatát, valamint fényképészeti kreativitását. A webes közönségszavazás győztese az orosz Alexander Ganiushins, aki – Az én városom 2001-ben – kategóriában készített képével aratott sikert a honlap látogatói között.
“Arion rendkívül tehetséges, leleményes fotós, aki kiválóan használja a kompozíciókat, montázsokat és ezeket nagy szakmai tudással ötvözi képeiben.” – nyilatkozott Platon, a sztárfotós zsűrielnök Kudász Gábor Arion győztes alkotásai kapcsán.
A győztes megtarthatja az 5.500 dollár értékű fotófelszerelést és mellé 5000 dollár pénzjutalomban részesül.

A verseny.

Mint azt már hírül adtuk, a Hewlett-Packard (HP) tavaly indította útnak eddig példa nélkül álló nemzetközi pályázatát, a HP Invision digitális fotópályázatot. A kezdeményezés célja, hogy a legkorszerűbb digitális technológiát a jövő fotóművészeinek kezébe adja. Minden országból egy kiemelt fotóművész-hallgató az egyetemen keresztül egy teljes 5500 USD értékű hp digitális fotófelszerelést kapott, amelyben szerepel egy személyi számítógép, egy lapolvasó, egy nyomtató, egy CD író és egy digitális kamera. A résztvevők négy-négy képpel nevezhettek a következő három kategóriában:
– Az én városom 2001-ben, azaz hogyan mutatná meg városát,
– Ihlet, azaz mi ösztönözheti a képzelőerőt, és végül a
– Vegyél meg!, azaz egy termék vagy szolgáltatás reklámkampány stílusában történő fotózása.
Előzetes pályáztatás után Kudász Gábor Ariont, az Iparművészeti Egyetem hallgatóját választották ki, hogy Magyarországot a digitális fotópályázaton képviselje.

Kudász Gábor Arion

A kiállított képek készítője, a HP Invision digitális fotópályázatának magyar résztvevője.

Rövid életrajz:
-1978-ban született Budapesten.
-1995-96 YFU ösztöndíjas – Columbus, USA.
-1998 óta a Magyar Iparművészeti Egyetem hallgatója
-2000 CEEPUS ösztöndíj – Kolozsvár, Románia.
-2001 HP Invision pályázat döntőjének magyar résztvevője.

Kiállítások, publikációk:
– 1998 Ofotért Sarok Galéria
– Németvölgyi úti iskola
– Sziget Riportfilm, Universitas, MTV
– 1999-től Boomerang postcards
– 2000 Önarcképek /csoportos kiállítás/, Benczúr Ház

Véleménye a digitális fotózásról:
“Nagyon megtisztelőnek érzem, hogy Magyarországot képviselhetem ezen a nemzetközi pályázaton. A HP által rendelkezésemre bocsátott digitális fotólabor-felszerelés segítségével készítettem pályázati anyagomat. A fotózást tanulók számára óriási előnyt jelent, ha a képet a végleges stádium elkészültéig minden fázisban ellenőrizni tudja. A HP termékek segítségével ez maximálisan teljesült. Úgy gondolom, szinte teljesen mindegy, hogy apró kristályokból, vagy pixelekből áll össze egy kép. Minél nagyobb szabadságot adnak a gépek, annál kisebb az esély, hogy véletlenül sikerüljön jól valami, és annál több múlik rajtam. Ha nem akarom, hogy a digitális eljárások által nyújtott lehetőségek teljesen megbénítsanak, előre meg kell terveznem a képek minden részletét. És ez nagy kihívás.”

A www.hpinvision.com Internet címen részletes magyar nyelvű információk találhatók a pályázattal kapcsolatban. A pályázó művészek képei ugyanitt, a virtuális galériában tekinthetők meg, Arion képei a Pesti Est Kávézó időszakos kiállításán láthatóak május 20-ig.

Néhány szó a hp-ről

A számítástechnikai és képkezelési megoldások és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítójaként ismert Hewlett-Packard Company egyszerű eszközei, hasznos elektronikus szolgáltatásai és folyamatosan rendelkezésre álló internetes infrastruktúrája révén magánszemélyek és vállalatok számára egyaránt elérhetővé kívánja tenni a technológiai vívmányokat és azok előnyeit.
A világszerte 88 500 dolgozót foglalkoztató HP éves összbevétele a 2000-es pénzügyi évben elérte a 48,8 milliárd dollárt. A HP-ről és termékeiről az alábbi internet-címen szerezhető bővebb információ: http://www.hp.com.

Címkék: Hírforrás