IMF-jelentés az átmeneti gazdaságokról

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) által a világgazdaság kilátásairól tegnap közzétett jelentése a fejlett ipari világ átlagánál gyorsabb gazdasági növekedést jósol az úgynevezett átmeneti gazdaságok országainak, így Magyarországnak is. Mérlegen a régió vezető gazdaságaiLengyelországban és Csehországban az IMF a magyarnál valamivel alacsonyabb növekedési mutatókat valószínűsít. A jelentés szerint Varsóban az idén 4, jövőre 4,5 százalékos növekedésre, [...]

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) által a világgazdaság kilátásairól tegnap közzétett jelentése a fejlett ipari világ átlagánál gyorsabb gazdasági növekedést jósol az úgynevezett átmeneti gazdaságok országainak, így Magyarországnak is.

Mérlegen a régió vezető gazdaságaiLengyelországban és Csehországban az IMF a magyarnál valamivel alacsonyabb növekedési mutatókat valószínűsít. A jelentés szerint Varsóban az idén 4, jövőre 4,5 százalékos növekedésre, Prágában 2001-ben 3, jövőre 3,5 százalékos bővülésre számíthatnak. Az infláció azonban ebben a két országban alacsonyabb mértékű lesz, mint Magyarországon: Lengyelországban az idén 7, jövőre 5 százalékos, Csehországban pedig az idén 4,2, jövőre 4,4 százalékos.

A dokumentum szerint ebben az országcsoportban az idén átlagosan 4, jövőre 4,2 százalékkal növekszik a gazdasági teljesítmény. Konkrétan Magyarország vonatkozásában az IMF erre az évre 4,9, 2002-re 4,7 százalékos növekedést prognosztizál. A magyarországi fogyasztói árindex a Valutaalap szerint az idén 8,5, jövőre 6,4 százalékkal emelkedik. (E mutató 1999-ben 10, 2000-ben 9,8 százalékos volt.)

Címkék: archívum