Japán gazdaság: élénkítenék

Alighogy bejelentette távozását Yoshiro Mori japán miniszterelnök, a szigetország kormánya újabb gazdaságélénkítő programmal állt elő. Az immár egy évtizede stagnáló japán gazdaságot most a bankok rossz hitelkihelyezéseinek leépítésével pörgetnék föl.

Egyéves áldatlan országlás után Yoshiro Mori, japán kormányfő ma reggel bejelentette, hogy lemond posztjáról. Noha távozásának időpontját még nem hozták nyilvánosságra, annyi bizonyos, hogy utódját a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) április 24-ei ülésén választja meg. A miniszterelnöki jelölésért folytatott párton belüli harc így csak most indult meg igazán. Úgy tűnik, hogy az új kormányfő a szintén ma bejelentett gazdaságélénkítő program mezsgyéjén lesz kénytelen haladni.

Miniszterelnöki várományosok•Rjutaro Hashimoto: korábbi miniszterelnök, az LDP legnagyobb frakciójának jelenlegi vezetője.

•Hiromu Nonaka: szakértők szerint most jöhet el az ideje a korábban színfalak mögött mozgó politikus számára.

•Junichiro Koizumi: a reformok híveként tartják számon, a választók körében népszerűsége vitathatatlan.

•Taro Aso: gazdasági miniszter.

Mind gazdasági, mind politikai szempontból döntő lehet, hogy a jelöltek közül ki is kerül végül a megüresedő miniszterelnöki székbe. Szakértők szerint a gazdaság fellendítésének érdekében Hashimoto és Nonaka a már amúgy is feszített büdzsé kiadásait emelné meg, míg Koizumi és Aso az elavult gazdaságszerkezetet alakítaná át. Ráadásul a szigetország parlamenti választások előtt áll, így egyáltalán nem mellékes, hogy sikerül-e egyúttal a választók tetszését is elnyerni. Ez azért is fontos lenne, mert az LDP egyeduralma egyébként a parlament felsőházában megtörni látszik.

Mit tartalmaz a gazdaságélénkítő csomag?

Piaci reakciókA tokiói tőzsde az amerikai tőzsdék szárnyalása mellett lagymatagan reagált a hírre: a Nikkei-225 gyakorlatilag stagnált, 13 384 ponton zárt. A nemzetközi devizapiacokon a jen gyengült a dollárral szemben: a zöldhasút 124,2 jenen jegyzik.

A program elsősorban a gazdasági fellendülés legerősebb fékjét, a permanens bankválságot és a hitelhiányt hivatott orvosolni. A terv szerint a japán kereskedelmi bankok két éven belül írnák le legkockázatosabb kintlévőségeiket. Ezen belül a frissebb rossz hitelekre még egy év haladékot kapnak. A bankoknak várhatóan 13 billió jen követelést (116 milliárd euró) kell törölniük könyveikből. A banki kereszttulajdonlás (keirecu) rendszerét úgy kívánják megtörni, hogy a kereskedelmi bankok az eddigi 130 százalék helyett ezentúl legföljebb annyival részesedhetnek más társaságokban, amennyi a saját tőkéjük értéke. (Összehasonlításképpen Németországban ez az értékhatár 60 százalék, az Egyesült Államokban pedig a bankok nem is vehetnek részt más vállalkozás tőkéjében.) Ezzel egyszersmind a globalizációs kihívásoknak is eleget szeretnének tenni.

Az intézkedéstől azt remélik, hogy a tőzsdei ingadozások továbbgyűrűző hatása kevésbé érinti majd a bankokat, mint eddig. Mint emlékezetes tokiói börze kisebb-nagyobb megszakításokkal több mint egy évtizede tartó hanyatlása nem egy bankott vitt csődbe.

A felkelő vagy a lemenő Nap országa?ELŐREMOZDÍTÓ TÉNYEZŐK

• Intenzívebb külföldi működőtőke-beáramlás

• Dotcom-forradalom

• Csúcstechnológia

• Vállalati szerkezetátalakítás

• Változó tulajdonosi szerkezet, a keirecuk visszaszorulása

VISSZ AHÚZÓ TÉNYEZŐK• Elavult gazdaságszerkezet.

• Beteg bankszektor

• Túlszabályozott környezet

• LDP dominanciája, kvázi egypártrendszer

• Bürokrácia

A tulajdonszerzési korlátozás elvileg nem okoz majd hirtelen túlkínálatot a tőzsdén, mert a japán kormány egyszersmind, korlátozott időre, állami alapot nyit azoknak a részvényeknek a felvásárlására, amelyektől a bankoknak meg kell válniuk. Részleteket még nem közöltek, elemzők szerint az alap 10 billió jennel (90 milliárd euró) gazdálkodna.

A pénteki program további eleme, hogy a befektetések adóztatásának reformját is fel kívánják gyorsítani, adókedvezményekkel ösztönözve tömegesebb tőzsdézésre a kisbefektetőket. Hasonlóképp adókedvezményekkel akarják megélénkíteni a nyolcvanas évek végi összeomlás óta nyomott ingatlanpiacot is. Egyszersmind a kormány felkérte a központi bankot, hogy “expanzív pénzpolitikával” siettesse a mostani defláció végét. A jegybank azonban más álláspontot képvisel, érvelése szerint a bankóprés beindítása komoly gondokat okozna az költségvetésnek.

Címkék: archívum