FigyelőBarométer – március 9.

Politikai menekültek a zámolyi romák Franciaországban (-3). Szakadék szélén a Yahoo (-1) Lassul az EU gazdaság bővülése (-1). Esik a FigyelőBarométer.

Nem lehet a magyar kormány kisebbségpolitikájának bírálataként felfogni azt, hogy a francia hatóságok menekültnek nyilvánítottak több családot is a zámolyi romák közül – egyelőre ez a hivatalos magyar álláspont. Habár kétségtelenül sommás lenne, ha a francia döntésből azt a következtetést szűrnénk le, hogy általában nem érvényesülnek a kisebbségek, így a romák jogai sem, a hivatalos hárítás több mint hiba. A franciák ugyan tényleg nem általában Magyarországról mondtak véleményt, hanem néhány család esetéről, de azok, mint cseppben a tenger mutatják azt, mi mindenre számíthatnak a romák nálunk. Lehet persze, hogy nem mindegyikük részesül mindabból az üldöztetésből, amelyet a Strasbourgba menekült romák tapasztalhattak, de ők hitelesen mutathatták meg a művelt nyugatnak, hogy mi minden történhet meg a művelt keleten. A kritika tehát így az országnak szól, a jelenlegi kormánynak éppen úgy mint elődeiknek. Hárítani lehet, a titkosszolgálatok felbújtására hárítani az egészet szintén egy alternatíva, csak a probléma ezzel egyáltalán nincsen megoldva. Sőt: mostantól valószínűleg sokkal hangsúlyosabban kerül terítékre a romakérdés a csatlakozási tárgyalásokon. Így lesz a zámolyi esetből, nemzeti ügy.

A szakadék szélén táncol az internet-forradalom kirakat cége a Yahoo, lemondott ugyanis a cég vezetője és ez sokkolta a befektetőket. A társaság gondjai nem újkeletűek, hónapokkal ezelőtt lehetett már tudni, hogy történik valami, hiszen az amerikai gazdaság lassulásával párhuzamosan a cég mitsem változtatott az üzleti modelljén. A 80 százalékban a hirdetési bevételekre számító büdzsébe így tehát kódolva volt a bukás, a Yahoo gyakorlatilag nem is nagyon foglalkozott az utóbbi időben a szektorban egyre inkább terjedő előfizetéses szolgáltatások beindításával. A hirdetések tehát apadtak, ugyanilyen ütemben a bevételek is zuhantak. A Yahoo gondjai tehát az egész internetes szektor dilemmáit is mutatják.

Habár a tavalyi utolsó negyedévben már lassult az európai gazdaság bővülése, az amerikai gazdaság leelőzése még így is sikerült. Hosszú idő után először az öreg kontinens gyorsabb ütemben növekedett mint Amerika. Talmi azonban a dicsőség, hiszen az előrejelzések szerint nem hagyja érintetlenül Európát az USA gazdaságának lassulása, a legfrissebb előrejelzések szerint már 3 százaléknál is kisebb éves átlagos ütemről beszélnek. Magyarországon egyelőre persze nem kell tartani nagyobb mértékű megtorpanástól, az EU konvergencia húzó hatása, no meg a hazai választások előtt szokásos enyhe keresletösztönzés megteszi majd a hatását.

Címkék: archívum