A Fed lelkesít – a fogyasztók bizalmatlanok

A Fed felhasznál minden alkalmat, hogy elhitesse a fogyasztókkal: az amerikai gazdaság helyzete jobb, mint azt sokan gondolják. Úgy tűnik azonban, hogy a prédikációk süket fülekre találnak.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Alan Greenspan és kollégái az elmúlt héten többször kifejtették reménykedő álláspontjukat az amerikai gazdaság helyzetéről. Azt állították, hogy fenyegetik ugyan veszélyek a gazdasági prosperitást, ám a növekedési ütem az év hátralévő részében, ha csak visszafogott mértékben is, de nőni fog.

Mit mond Európa?A vezető bankok európai szakértői eközben arra számítanak, hogy a Fed további komoly kamatcsökkentéseket hajt végre az év végéig. Egy londoni konferencián nyolc vezető bank szakértője közül hét úgy vélekedett, hogy az amerikai irányadó kamat a jelenlegi 5,5 százalékos szintről az év végéig 4-4,75 százalékra zsugorodik majd. Az elemzők ugyanakkor arra figyelmeztettek, nem biztos, hogy a túl gyors kamatvágás a gazdaság várt élénkülését eredményezi.

A Fed optimista

A Fed álláspontja szerint a gazdaság egy V-alakú “lassulás-gyorsulás” ciklus mélypontján van, ahonnan minden valószínűség szerint felfelé vezet majd az út. Greenspan kongresszusi beszámolójában is arra utalt, hogy a gazdaságnak a múlt év utolsó szakaszában jelentkezett különös gyengesége láthatóan nem folytatódott januárban.

A jegybankosok egy sor biztató adattal támasztják alá érvelésüket. A kiskereskedelmi értékesítések volumene például 0,7 százalékkal nőtt januárban. Ez a kiábrándító ünnepi adatok tükrében még fényesebbnek tűnik. A munkaerő- és az ingatlanpiac is stabilitásról tanúskodik. Mindez, ha hozzávesszük a januári összesen egy százalékpontos kamatcsökkentést és a Fed hajlandóságát a további kamatvágásra (jelenleg 5,5 százalékon áll az irányadó kamatláb) akár még optimizmusra is okot adhatna – de nem a fogyasztóknak.

Megrendült fogyasztói bizalom

A fogyasztói bizalom legelfogadottabb mércéjének számító, a michigani egyetem által számított index (University of Michigan index) több mint hét éve nem látott mélységbe süllyedt februárban. A mutató 87,8-es értéke a recessziókat közvetlenül megelőző

Várt kamatszint az év végén
Befektetési Bank Kamatszint
Barclays Capital 5,25 %
Morgan Stanley Dean Witter 4,5 %
UBS Warburg 4 %
Deutsche Bank 4,25 %
Credit Suisse First Boston 4 %
Dresdner Kleinwort 4,75 %
BNP Paribas 4,5 %
Merrill Lynch 4,5 %

időszakokat idézi. A múlt héten Greenspan is úgy nyilatkozott, hogy a fogyasztói bizalom nagyobb mértékű megrendüléseit komolyan kell venni, ugyanis statisztikai adatok támasztják alá, hogy ezek általában a recessziók velejárói.

A kis- és középvállalkozások üzleti bizalma is csökkenő tendenciát mutat. Az NFIB-index (The National Federation of Independent Businesses) januárban 96,5-re csökkent, amire 1993 óta nem volt példa (abban az időszakban épp egy recesszióból lábolt ki az amerikai gazdaság).

Korai öröm?

A Fed év eleji optimizmusát elhamarkodottnak tartja Jade Zelnik, a Greenwich Capital Markets vezető elemzője. Szerinte ugyanis a fogyasztók költekezésének januári megugrását nem kellett volna “szó szerint” venni. Annak volt ugyanis a következménye, hogy a vásárlók az ünnepek alatt visszafogták magukat. A lényeg azonban az, hogy a fogyasztók véleménye romló tendenciát mutat, ami februárra sem kecsegtet túl sok jóval.

Jim Glassman, a J.P. Morgan vezető közgazdásza szerint bizonytalan a jövő. A múlt év végi adatok ugyanis kiugróan rosszak voltak. Abból, hogy ezekhez képest javulást jelentettek az idei számok, sokan arra következtetnek, hogy újra beindult a növekedés. Ez azonban nem megalapozott, hiszen igencsak kétesélyes a helyzet – véli az elemző. Szerinte ugyanis nem egy hónap adatainak kellene alátámasztania, hogy ténylegesen beindult a gazdasági növekedés.

Címkék: archívum