Tőzsdehét – zuhanórepülés

Szinte minden napra jutott valami izgalom a héten, ennek azonban nem feltétlenül örültek a részvényesek. Több papír brutális visszaesést mutatott be - a tőzsdeindex pedig négy és fél százalékot zuhant öt nap alatt.

A piacok két eseményre vártak a hét elején, végül mindkettő rosszul sült el, ráadásul kiegészült egy nem várt, kellemetlen amerikai makroadattal is. Kedden viszonylag jól tűrték a részvények a tíz százalék felett beragadó januári inflációt, szerdán azonban már jelentőős eséssel nyitott a BUX. A gyorsjelentések napján még az előző napi, nem túl fényes képet festő Greenspan beszéd is éreztette hatását, így az első két tőzsdenap minimális forgalom melletti elenyésző emelkedése után az index úgy esett egy százalékot, hogy az egyik legnagyobb súlyú indextag, a Richter eszement száguldást mutatott be.

Pénz- és állampapírpiacAz elmúlt hetekben szokásossá vált gyakorlattal szakított az MNB, amikor hétfőn a lejáró, mintegy hatvanmilliárdnyi papír után a kiugrónak számító 170 milliárdos jegyzési szándékból 155 milliárd forintnyit elégített ki kötvényaukcióján. Az átlaghozam 10,93 százalék lett, 11 bázisponttal alacsonyabb a múlt heti kibocsátáson kialakulthoz képest.

A kedden megjelent inflációs adat éreztette hatását az állampapírpiacon. Az ÁKK múlt héten tartott diszkont kincstárjegy aukcióin így visszafogottabb volt az érdeklődés. A három hónapos kincstárjegy átlaghozama 19 bázisponttal emelkedett (11,06 százalék) az előző heti kibocsátáshoz képest, a hat hónapos DKJ átlaghozama 10,84, a hat hónaposé 10,56 százalék lett, ami egy, illetve huszonöt bázisponttal magasabb a két hete lezajlott aukciókon kialakultakhoz képest.

A referenciahozamok minden lejáraton emelkedtek, a hosszú oldalon a fogyasztói árak januári számainak közlése jelentette a hozamcsúcsot, a rövid papírok hozamszintje azonban péntekig nem nagyon esett vissza.

A DWIX index aktuális értéke 10,97 százalékra csökkent, ez tizennégy bázisponttal elmarad az előző heti értéktől. A forint a sáv erősebbik szélén, a centrumtól 2,25 százalékon zárt, csakúgy, mint a megelőző héten. A dollárral szemben egy százalékkal gyengült a nemzeti fizetőeszköz (289,8 forint).

A gyógyszercég körül élénkülő felvásárlási pletykák, illetve a többiek előtt közölt erőteljes negyedéves eredmény nyomán vételi ajánlásukat megerősítő elemzők hatása végül a hét legjobban teljesítő részvényének megtisztelő címét akasztotta a Richter papírjára. Persze egy fecske nem csinál indexemelkedést, a Matáv és a Mol meglehetősen gyenge gyorsjelentése izmos áresést generált: az olajcég papírja gyorsan benézett ötezer forint alá, a Matáv pedig megkezdte a pénteki zárásig tartó vesszőfutását. (Olvassa el cikkünket a gyorsjelentésekről: Borúlátóbb hangulat a BÉT-en)

Pénteken ráadásul megjelent a Financial Times cikke a magyar tőkepiacról. A szubjektív elemektől távolról sem mentes összegzés meglehetősen negatív képest festett a pesti börzéről, újabb részvényeseket bírva eladásra.

Eközben a Nyugaton az ECB változatlanul hagyta kamatlábát, ami az Euró teljesítményén meg is látszott, a tengerentúlon pedig tovább szállingóztak a várakozásoknak megfelelő számokat tartalmazó vállalati eredmények. Greenspan keddi beszéde után újabb az pofont a Nortel telekommunikációs hálózatépítő cég profit warningja adta, még egy okot szolgáltatva a Matáv itthoni gyengüléséhez.

A hét utolsó napján sem enyhült a nyomás, az Egyesült Államok termelői árindexének közlése ismét megborított minden létező piacot. A tíz éve nem látott termelői infláció alaposan feladta a leckét a FED-nek, a visszatérő inflációs nyomás ugyanis könnyen útjába állhat a jegybank kamatcsökkentési szándékának.

Öt nap alatt mindössze két fontosabb papír tudott árfolyam-emelkedést felmutatni, a zuhanóbombázóként viselkedő részvényekről azonban annál többet cikkezhettek az újságok. A hét vesztese a Pick lett, a szalámicéget nem is igazán a várttól kissé elmaradó eredménye, hanem az exporttámogatás nullázódása, illetve az Arago jelenléte viselte meg, így több mint 17 százalékot zuhant.

Nem sokkal maradt el tőle a Phylaxia sem, az elmúlt hetekben felrángatott árfolyamú papír gyorsan visszahullott kilencven forint alá. A Prímagáztól ugyan megszokott az, hogy minden egyes kiadott gyorsjelentés gyenge (de hát ugye sajnos tájékoztatási kötelezettségük van), most azonban az ezer forintos vonal sem tompította a papír esését, szépen becsusszant névértéke alá.

Ez mind rendben is lenne az index szempontjából, csakhogy a Matáv 13 százalékos zuhanása már több mint elgondolkodtató. A BÉT zászlóshajója európai társainak visszahullása mellett szintén az ezer forintos szint alá siklott, s ez lényegében az orosz válság idején kialakult szintnek felel meg.

A héten fontosabb magyar gazdasági mutató nem jelenik meg, Amerikából viszont egy-két vállalati eredményen kívül feszült figyelemmel várhatjuk a fogyasztói infláció alakulásáról szóló számokat. Túl sokat azért nem szabad várni a tőzsdétől, a múlt héten tapasztalt kétnapos forgalomnövekedést minden bizonnyal elfelejthetjük.

Tõzsdeindexek
Index pénteki záróár Változás egy
hét alatt, %
Változás az
év eleje óta, %
BUX 7329,2 -4,58 % -6,63 %
Varsó WIG 16447,8 -1,27 % -7,84 %
Prága PX50 465,2 -4,2 % -2,78 %
Frankfurt DAX 6439,3 -0,89 % 0,09 %
Párizs CAC 5595,1 -2,05 % -5,59 %
London FTSE 6088,3 -1,23 % -2,16 %
Nikkei 225 13175,5 -1,84 % -4,43 %
Hang Seng 15630,3 -1,53 % 3,54 %
Dow Jones IA 10799,8 0,17 % 0,12 %
Nasdaq 2425,4 -1,85 % -1,83 %
Címkék: archívum