Napster: “Most már kikapcsolhatja a számítógépet”

Megszületett az ítélet a világhírű online zenei portál ügyében. A 9-es számú körzeti szövetségi fellebbviteli bíróság másodfokon elmarasztaló döntést hirdetett, megerősítve az elsőfokú ítéletet.

Az 1999. májusában indított napster.com egy letölthető program segítségével olyan zenei anyagok elérésére ad lehetőséget, amelyek szerzői jogvédelem alá esnek. A technológia a file-csere elvén alapul, amely a jegyzett információkat csak lista szinten tárolja a központban, a tényleges adatok a felhasználók gépein találhatók. A program a használat során az interneten keresztül a kapcsolódó gépeket köti össze, így a Napster-tagok egymás gépeiről töltik le a fájlokat.

Krónika• 1999. május:

Shawn Fanning és Sean Parker megalapítják a Napster fájlosztási szolgáltatását.

december 7: Az Amerikai Lemezkiadók Egyesülete jogsértésre hivatkozva beperli a Napstert

2000 április 13.: A Metallica együttes beperli a Napstert

július 26.: Patel bírónő a körzeti bíróságon előzetes ítélettel elrendeli a Napster működésének beszüntetését

július 28.: A 9-es számú fellebbviteli bíróság helyben hagyta a körzeti bíróság ítéletét

október 31.: A Napster bejelentette, hogy együttműködésbe kezd a német Bartelsmann-nal

2001 február 12.: A fellebbviteli bíróság megtiltotta, hogy a Napster terjessze a jogvédelem alá eső anyagokat, de az ítéletet nem tette jogerőssé, amíg egy az alsóbb szintű bíróságon dolgozó bíró nem módosítja az ítélet szövegét.

A hétfői döntésre már régóta vártak a zenekiadó cégek Amerikában. Bár a Napster oldalainak működését nem kell beszüntetni, a felperesek mégis elégedettek az elért eredménnyel. A kaliforniai bíróság határozata szerint ugyanis az alperes zeneszolgáltató nem kereskedhet tovább olyan alkotásokkal, amelyek szerzői jogvédelem alá esnek. A Napster képviselői fellebbeznek az ítélet ellen, tehát az ügy még nem zárult le végleg.

“A döntés nagyszerűen mutatna a Napster sírfelirataként – fogalmazott az Amerikai Lemezkiadók Egyesületének (Recording Industry Association of America) ügyvédje, Chuck Cooper, majd hozzátette: – A tolvajlás ezen formájának leáldozott.”

“Harcolni fogunk az elveinkért, mert úgy gondoljuk, nem szerzői-jogi szabálytalanság az, amivel a felhasználóink foglalkoznak” – jelentette ki Hank Barry a Napster ügyvezetője.

A bíróság ítéletében az áll, hogy a Napster “tudatosan bátorítja felhasználóit, hogy szabálytalanságot kövessenek el a lemezkiadók szerzői jogaival szemben”, és kötelezi a céget arra, hogy ne engedje felhasználóit a listákon keresztül letölteni a slágereket az internet segítségével.

Egy érintett véleményeEminem, a napjainkban elhíresült rapper sztár csak ennyit fűzött az ítélethez: “Aki megengedhet magának egy számítógépet, az megengedheti magának azt is, hogy 16 dollárt fizessen a CD-mért.”

Marilyn Hall Patel bírónő azonban kérte kollégáit, hogy finomítsák az ítéletet, így a döntés egyelőre nem jogerős, várni kell a módosításig. Ez akár napokig, sőt hetekig is eltarthat. Robert Boies, a Napster ügyvédje egy sajtótájékoztatón elmondta, a szolgáltatás beszüntetése csak a Kerületi Bíróság módosított ítéletének kihirdetésekor következhet be.

Vasárnap közel 10 ezer felhasználó jelentkezett be a Napster száz szerverére, hogy kicserélje az összesen megközelítőleg 2 millió MP3 fájlt. Tavaly júliusban egy mintavétel alapján csak 7300-an kapcsolódtak, a fájlok száma pedig még csak 800 ezer volt.

Címkék: archívum