Mi a kedvezmény lényege?

Kisvállalkozói beruházási kedvezménye, amellyel a vállalkozói bevétel csökkenthető.

A vállalkozói kedvezmény lényegében azt jelenti, hogy a nyereséges vállalkozásnak a kedvezményezett tárgyi eszközök értéke után a 18 százalékos vállalkozói személyi jövedelemadót nem kell megfizetnie. Egészen pontosan: a vállalkozói bevétel csökkenthető évi 10 millió forinttal, de legfeljebb a vállalkozói bevételnek a vállalkozói költséget meghaladó részével, ezen belül az adóévben beszerzett összes tárgyi eszköz adóévi együttes beruházási költségével. Tehát az egyéni vállalkozó azzal a feltétellel élhet a kedvezménnyel, hogy nem veszteséges, és csak olyan mértékig, amilyen mértékű a nyeresége – a felső korlátot a 10 millió forint jelenti, egyezően a Társasági adó törvényben írt hasonló kedvezménnyel.

Korrekciós szabályként került bevezetésre, hogy az egyéni vállalkozó adózás után jövedelmének része lesz a kisvállalkozói kedvezmény összege is: az adózás utáni jövedelem egyenlő a vállalkozói adóalap és a kisvállalkozói kedvezmény együttes összegének a 18 százalékos vállalkozói szja levonása után fennmaradó részével. Ugyanakkor az adózás utáni vállalkozási jövedelmet csökkenti a beruházás, illetve a tárgyi eszköznek az elszámolt értékcsökkenési leírással csökkentett értéke.

A kisvállalkozói kedvezmény igénybevétele természetesen nem zárja ki, hogy az így beszerzett tárgyi eszköz után a vonatkozó szabályok szerint az egyéni vállalkozó értékcsökkenést számoljon el. A tárgyi eszköz beszerzés 200 ezer forint felett az értékcsökkenési leírás szabályai szerint, 200 ezer forintig két év alatt értékcsökkenési leírással, 50 ezer forintig pedig költségként számolható el.

Címkék: archívum