IT-trendek

Ez az év az Új Gazdaság nagykorúvá válásának éve lesz - állítják optimista szakértők. Magyarországon azonban a nagy áttörés még várat magára, az idén feltehetően nem is következik be. Néhány trend azonban már látszik...

Szűkülő piac

A személyi számítógépek piaca lassan, de fokozatosan szűkül, az eladások a múlt év utolsó negyedévében egyenesen csökkentek, de a korábbi hónapokban sem érte el a növekedés üteme a kívánt mértéket. A brit Context kutatóintézet számításai szerint Európában 2000 egészére nézve a növekedési ütem 10 százalék alatt maradt, szemben az 1999-es 17,2 százalékkal, illetve az azt megelőző év 21,4 százalékával.

A most kezdődött negyedévben kirajzolódik a 2001-es év PC-piaca. Amennyiben az eladások bővülése az üzleti szférában januárban és februárban 10 százalék alatt marad, úgy erre az évre hanyatló trenddel kell szembenézniük a hardvergyártóknak. Ez azt sejteti, hogy a technológiai beruházások is lelassulnak, bár szem előtt kell tartani, hogy ma már nem a PC az egyedüli mutatója a számítástechnika terjedésének, hiszen egyre nő a különböző kéziszámítógépek szerepe. Pozsony Balázs, a Compaq Magyarország PC termékmenedzsere szerint ugyanez a trend érvényesül itthon is. A nagyvállalati szférában stagnál, vagy csökken az eladott gépek száma, de a kis- és középvállalati szegmensben nálunk még növekedés várható. Az üzleti szektortól érdemes különválasztani az otthoni felhasználókat. Noha ők a legtöbb márkás gépet gyártó cég számára a piaci részesedés töredékét adják, mégis fontos, hogy egyre nagyobb fizetőképes keresletet jelentenek. Pozsonyi szerint a PC-piacot hamarosan helyettesítőpiacként kell értelmezni, vagyis az eladott gépek többségét azért vásárolják, hogy a régieket lecseréljék.

Mobil internet

A jövő évtizedre vonatkozó előrejelzések mind azt latolgatják, hogy a különböző internet adta lehetőségek és technikák közül melyek, s mikor válnak elterjedtté.

Ajánlat• Hazai mobilpiac

Mobil internetezés: elWAPolva

A nagy kérdés a “drót nélküli” internet fejlődési üteme, hiszen a múlt év a WAP (wireless application protocol) látványos kudarcát hozta. Az azért nem kétséges, hogy a mobil internetre nagy jövő vár, a kérdés csak az, mikor terjed el. A GPRS (general packet radio service), a vezeték nélküli internetezés átmeneti technológiájának beindulása a kontinensen az év első felében várható, de a szállítók attól tartanak, hogy nem lesz elég kézikészülék, amelyen a szolgáltatást igénybe lehetne venni. A harmadik generációs mobiltávközlés, az UMTS (universal mobile telecommunications system) egy évvel később, 2002 első felében válik általánosan használhatóvá Európa nyugati felén.

Közép- és Kelet-Európa nagy nehézségekkel néz szembe az UMTS bevezetésekor, mivel a kiépítés költségei a régió árszínvonalához képest nagyon magasak, s azokat a nyugati tendereken már jóllakott cégek nem hajlandók állni. Lengyelországban például a távközlési minisztérium a kudarcba fulladt versenytárgyalások után végül kénytelen volt visszavonni a tendert. Így az eredetileg tervezett öt UMTS-licenc helyett hármat osztottak ki a már működő GSM-szolgáltatóknak. A Dow Jones hírügynökség túlzottan nagyra törőnek minősítette a cseh tendertervet is (amelyből a cseh kormány összesen 20 milliárd koronás bevételt remél), s itthon sem várhatunk sima és gyors lépéseket ez ügyben.

World Wide Web

A world wide web néhány évvel ezelőtti elterjedésekor a legismertebb programozási nyelv a html volt. Azóta ennél fontosabbá vált az xml (extensible market language), a strukturált leíró nyelv, amely a html-lel szemben nem kötött formájú, éppen ezért a weblapok előállításánál sokkal nagyobb teret enged. A Gartner Group prognózisa szerint ez a nyelv már a jövő évben nagy szerepet játszik majd mind a drót nélküli tartalomszolgáltatásban, mind pedig a vállalati portálok kiépítésében. Az internetes hangátviteli technológia is növeli az xml esélyeit, de csak később, hiszen ennek ismertté válása 2002 második félévére tehető.

ASP

Ajánlat• Felvásárlások és csődők a netes szektorban

Lankadó PC-kereslet

Kezd témává válni Magyarországon is az ASP (application service provider) modell, vagyis az a megoldás, hogy szakszolgáltatók átvállalják a cégektől a számítástechnikai igényeik kielégítését. Ezek hétköznapivá válását az International Data Corporation 2003-ra, a Gartner Group 2005-re teszi. Nálunk is az ötéves kifutási idő valószínűsíthető, hiszen az üzleti modell felállítása mellett a szolgáltatók számára nem kis nehézséggel jár majd meggyőzni a potenciális ügyfeleket: adataik biztonságban vannak.

Címkék: archívum