Ki élhet a kedvezménnyel?

A mikro- és kisvállalkozások beruházási kedvezménye, amellyel az adózás előtti eredmény csökkenthető.

A társasági adó alanyai közül az a vállalkozás élhet a kedvezménnyel, amely az adóév utolsó napján mikro- és kisvállalkozásnak minősül, és az adóév egészében valamennyi tagja, üzletrésztulajdonosa, részvényese kizárólag magánszemély. Adóév utolsó napja alatt jelen esetben a 2000. december 31-én zárult adóévet kell érteni.

Mit mond a törvény?

• Mikrovállalkozásnak minősül az olyan vállalkozás, amelynek összes foglalkoztatotti létszáma 10 főnél kevesebb, és éves nettó árbevétele legfeljebb 700 millió forint, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 500 millió forint.

• Kisvállalkozásnak minősül az olyan vállalkozás, amelynek összes foglalkoztatotti létszáma 50 főnél kevesebb, és éves nettó árbevétele legfeljebb 700 millió forint, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 500 millió forint.

Miután a Társasági adó törvény is erre hivatkozik, meg kell vizsgálni, kik tartoznak a hivatkozott törvényben egyáltalán vállalkozás fogalma alá:

vállalkozás: a gazdasági társaság, az állami vállalat, az egyéb állami gazdálkodó szerv, a szövetkezet, az egyesülés, a közhasznú társaság, az egyes jogi személyek vállalata, a leányvállalat, a vízgazdálkodási társulat, az erdőbirtokossági társulat, a gazdasági munkaközösség, a jogi személy felelősségvállalásával működő gazdasági munkaközösség, továbbá az egyéni vállalkozó (1999.évi XCV. tv. 17.§a./).

Tehát ezek a vállalkozások minősülhetnek egyáltalán mikro-, kis- és középvállalkozásnak, és ezek közül is a magántulajdonúak élhetnek e kedvezménnyel.

Összhang nélkül

Ez a vállalkozás fogalom azonban nincs összhangban a Társasági adó törvénnyel: az ügyvédi irodák, alapítványok, társadalmi szervezetek, lakásszövetkezetek alanyai ugyan a társasági adónak, de törvény szerint nem minősülnek vállalkozásnak – sem mikro-, sem pedig kisvállalkozásnak. Ez különösen az ügyvédi irodák esetében látszik jogalkotási hibának: ha az egyéni ügyvéd az Szja törvény hasonló vállalkozói kedvezményével minden további feltétel nélkül élhet – az ügyvédi iroda a társasági adóban miért nem?

Az előbbiektől függetlenül a törvény kifejezett rendelkezése folytán a bemutatóra szóló részvényt kibocsátó részvénytársaság akkor sem élhet e kedvezménnyel, ha egyébként az előbbi feltételeknek megfelel. A részvénytársaságok közül tehát a zártkörű alapításúak élhetnek a kedvezménnyel.

Címkék: archívum