Üzleti angyalok

Az Üzleti angyalok olyan magánbefektetők, akik kisebb vállalatokba fektetnek be tőkerészért cserében, és gyakran aktív szerepet is betöltenek a vállalat életében.

Az üzleti angyalok általában kisebb összegeket fektetnek be, és a vállalati növekedés korábbi szakaszaiban, mint a kockázati tőkések. Ez a tőke segíti el a vállalkozásokat azon pontig, amikor már érdekessé válhatnak a kockázati tőke számára.

Az üzleti angyalok az angolszász országokban jelentős szerepet töltenek be a kisebb vállalkozások felnevelésében. Ezen tőke nagyságára jellemző, hogy az üzleti angyalok az USA-ban 1999-ben a hivatalos kockázati tőke alapokkal közel megegyező nagyságú tőkét fektettek be, elsősorban kezdő vagy kezdeti stádiumban lévő vállalkozásokba. A tőkebefektetés mellett az angyalok több módon is segítik a vállalkozások növekedését, például aktív közreműködéssel vagy tanáccsal a vállalati ügyeket illetően, és befektetői vagy iparági kapcsolatok kialakításával.

Magyarországon az angolszász országokhoz képest rendkívül visszafogott az üzleti angyalok szerepe. Ennek lehetséges okai a befektethető tőke, a vállalkozásépítő hajlam vagy a menedzsment szakértelem hiánya. Az 1990-es évek végétől azonban megjelentek a hazai internetes piacon olyan magánbefektetők is, akik az első üzleti angyaloknak tekinthetők.

| Tovább >>

Címkék: archívum