Külső tőkebevonás

A külső tőkebevonás a befektetőknek üzlettársként vagy társtulajdonosként való befogadását jelenti. Alapvetően három befektetőtípussal érdemes számolni:

Internet inkubátorok. Az inkubátorházak olyan vállalati befekte-tők, amelyek a kezdők valamennyi igényét igyekszik kielégíteni, beleértve a tőkeszükségletet is.

Üzleti angyalok. Az üzleti angyalok magánbefektetők, akik sze-mélyes vagyonukat fektetik be ígéretesnek tartott vállalkozásokba. Ezen túl gyakran aktívan részt is vesznek a vállalkozások kinevelésében.

Kockázati tőke. A kockázati tőkések olyan vállalati befektetők, akik pénzügyi alapjaikból fektetnek be vállalkozásokba.

A három befektetői típus általában eltér a befektethető tőke nagyságát illetően is.

Tipikus az, hogy a kezdők először egy inkubátor ház vagy üzleti angyal segítségével indulnak, és siker esetén ezekkel a forrásokkal érik el azt a finanszírozási igényt (vállalati nagyságot), amely már érdekes a kockázati tőkések számára is. (Az információ kedvéért: a magyar kockázati tőketársaságok minimum 100 millió forintot szeretnének befektetni egy-egy internetes vállalkozásba, bár a küszöb gyakran sokkal magasabb.)

Eltérnek a befektetői csoportok a kínált járulékos szolgáltatásokban is. Az inkubátor házakban gyakorlatilag egy laptoppal el lehet kezdeni a vállalkozás építését, és azon kívül igyekszik mindent az inkubátor ház fedezni. Jó esetben az inkubátor házak tanácsadással és üzleti partnerekkel való összehozással is hozzájárulnak a vállalat sikeréhez. Az üzleti angyalok segítsége inkább a külső kapcsolatok felvételében, és néha az ideiglenes felsővezetőként vagy tanácsadóként való közreműködésben merül ki. A kockázati tőkések hozzáadott értéke általában a tőkepiaci és banki kapcsolatokat, és főként iparág-specifikus befektetők esetén iparági kapcsolatokat jelent.

A magyarországi internet vállalkozások finanszírozása még mindig gyerekcipőben jár, és a tőkekínálat nem képes kielégíteni az igényeket. Tipikusan kevés e-vállalkozás kap még kockázati tőkét, és a bankhitel ismeretlen. Jelentős a saját erőből és családtagok/ismerősök pénzéből kivitelezett vállalkozás. Míg 2000. első félévében Csehországban mintegy 200 millió USD összeget fektettek be internetes vállalkozásokba, ez az összeg Magyarországon csak mintegy 15 millió USD volt.

A helyzet azonban rohamosan javul. Megjelent az üzleti angyalok által nyújtott tőke is a piacon. Jelenleg folyik, és a jövőben várható olyan kockázati tőkealapok behatolása a magyar piacra, amelyek iparági specializáció és nem országszemszögből nézik a befektetéseket.

| Tovább >>

Címkék: archívum