4. A menedzsment-csapat és a munkatársak

Demonstrálja, hogy a vállalkozó csapatnak megvan a kivitelezéshez is a képessége, és ezáltal az üzleti tervben vázolt pozitív jövőkép valóban valósággá válhat.

• A vállalat menedzsment csapat egyénei ideális esetben egymást kiegészítő képességekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek, például stratégiai, pénzügyi, marketing és Internet tapasztalatai vannak. A szerepek tiszták és pozícióra bontottak. Az egyének speciális képességei, amellyel a csapatot gazdagítják, el kell mesélni. Ez különösen fontos a technológiai irányultságú vállalatok esetében, amelyeknél a műszaki és üzleti képességek kombinációja lesz szükséges a sikerhez. Amennyiben valamely vezető különösen sok energiával és dinamizmussal rendelkezik, másoknak kell őt ellensúlyozni, hogy egy kontrollált és tervek kivitelezésére alkalmas környezetet teremtsenek. Valamennyi felsővezető rövid önéletrajzát csatolni ildomos az üzleti tervhez. Ebben szerepelnie kell a sikeres vállalkozások felépítésében és a gyorsan növekvő vállalatok menedzselésében szerzett tapasztalataiknak is.

• Emelje ki a jelenlegi és a jövőben várt kritikus képességeket és azok esetleges hiányát (skills gaps). Mondja el, hogyan szándékoznak kiküszöbölni ezeket. A befektetők, amennyiben támogatják a vállalkozást, gyakran segítenek tapasztalt menedzserek megtalálásában.

Mesélje el, milyen motivációs, kontroll-, és teljesítménymérő mechanizmusok léteznek a vezetők számára.

• Sorolja fel az auditorokat és egyéb tanácsadókat.

• Nagyon érdemes megfontolni olyan tanácsadói testület (felügyelő-bizottság) létrehozását, amelybe az adott iparágban vagy az adott vállalti helyzetben sokat tapasztalt külső szakértőket hívnak meg. Több nyugat-európai kutatás is alátámasztja, hogy a az ilyen tanácsadói testületek komoly mértékben segítenek azon vállalatoknak, amelyekhez kapcsolódnak. Noha Magyarországon még nem jellemző a tanácsadói testületek felállítása, valószínűleg egyre több vállalat választja ezt az után.

A befektetők (kockázati tőkések, üzleti angyalok vagy inkubátorokban dolgozók) is hasznos külső partnerek lehetnek a menedzsment csapat számára. Sokan közülük korábban iparban vagy pénzügyi területen dolgoztak, és jelentős tapasztalatuk van a rendkívül gyors növekedési pályán lévő vállalatok menedzselésében. Sok kockázati tőke-társaság meg is követeli, hogy befektetésük esetén megbízottjuk részt vegyen igazgatótanácsi vagy felügyelő-bizottsági küldöttként a vállalat életének irányításában.

| Tovább >>

Címkék: archívum