Könyvismertetés: Európából a bővülő Európába

Büszkeség dagaszthatja a honfiúi kebleket, újabb könyv bizonyítja: hazánk nemcsak méltó az uniós tagságra, hanem (nagyjából) fel is készült rá. Örömünket azonban lelohasztja egy kusza szerkezetű, nehézkes stílusú, sokat ismétlő, kevés újdonságot tartalmazó, félreérthető megfogalmazásokban bővelkedő könyv.

Práger László Európából a bővülő Európába című munkájának egyik vezérlő gondolata szerint egyébként mindig is Európához tartozó országunk még a szovjet megszállás legutóbbi évtizedeiben is több kísérletet tett a Nyugathoz való csatlakozásra. A “visszazárkózási kísérletek” között elsőként az 1956-os forradalomról esik szó. Imígyen: “A Varsói Szerződésbe zárt Magyarország kinyilvánította semlegességét és ezáltal, ha néhány napra is, a fejlett Európa és a nyugati világ részévé vált újra.” Nagy Imre nyilatkozatának ez a túlértékelése (vagy félreértelmezése) legalább annyira ingatag alapokon nyugszik, mint az a megjegyzés, miszerint az 1956 “november 3-ig valósággá vált többpárti struktúrában (…) egy, a magántulajdonon alapuló gazdaság alakult volna ki”. (Mellesleg: a “mi lett volna ha” típusú kijelentések amúgy is mindig kétségesek és bizonytalanok. Ezt “elvileg” a szerző sem tagadja.)

De folytassuk. Csakis az eléggé kiforratlan történelmi szemlélet alapján lehet “visszacsatlakozási kísérletnek” tekinteni az 1968-as gazdasági reformot. Már csak azért is, mert előkészítői és meggyőződéses hívei – a reformközgazdászok – a realitások, a világpolitikai erőviszonyok ismeretében alapjában véve a szocializmust akarták “megjavítani”, nem pedig a tőkés gazdaságot visszaállítani. Ám még ezeknek a viszonylag szerény próbálkozásoknak is véget vetett a Varsói Szerződés csapatainak részvételünkkel végrehajtott csehszlovákiai intervenciója. Ezt a NATO – enyhe képzavarral – éppen úgy karba tett kézzel nézte, mint az 1956-os magyar forradalmat. A jaltai szerződés ugyanis érvényben volt, s a kommunista világhatalom 1991-ben bekövetkezett gyors összeomlása még a legdörzsöltebb amerikai szovjetológusokat is váratlanul érte.

Ezzel viszont eljött az ideje a már valódi sikerekkel kecsegtető hazai “kísérleteknek”.

Erről szólva külön figyelmet érdemelnek a szerző fejtegetései gazdaságunk európai integrálódásának jelen állapotáról. A kialakult helyzet elgondolkodtató jellemzői közé sorolja a következőket: a külföldi tőke szerepe nálunk jelentősebb, mint az Európai Unió tagállamaiban, az uniós országok részaránya exportunkban túlnyomó (meghaladja a 70 százalékot), a pénzügyi szektort lényegében a külföldi bankok uralják, “a magyar belső piacot elözönlötték a külföldi vállalkozások”, és így tovább. A következtetés: a hazai piacon, a külkereskedelemben, a pénzügyi szektorban háttérbe szorulnak a “nemzeti cégek”, a “nemzeti tőke”, csökken az állam befolyása a gazdaságban, és közel állunk a nemzeti gazdaság és a gazdaságpolitika nemzetköziesedéséhez.

Mindebben nincs sok újdonság, legfeljebb az, hogy Práger László így kívánja bizonyítani: gazdaságunkat “túlintegráltság” jellemzi. Nem foglal azonban világosan állást abban, hogy ez jó-e nekünk, vagy sem. Ennek megítéléséhez azonban jól átgondolt történelemfelfogásra is szükség (lett) volna, figyelemmel – egyebek mellett – országunk immáron hosszú időre visszatekintő zsákutcás történelmére, valamint (fél)perifériára kerülésünk okaira és következményeire. Ilyen elmélkedések nyilván nem fértek bele a szerény terjedelembe. Szerencsére azonban belefért a legfontosabb mondanivaló, vagyis az, hogy a humánszférában a legnagyobb az elmaradásunk a Nyugattól. Ezért az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a környezetvédelem felzárkóztatása nélkül nehezen találjuk meg majd helyünket az unióban.

Végezetül: jobb híján elégedjünk meg ezzel a szerény tanulsággal, bár a célba vett nagy horderejű téma megérdemelt volna egy ötletesebb, eredetibb és érdekesebb könyvet.

Práger László: Európából a bővülő Európába *143 oldal; Aula Kiadó, 2000. * Ára: 1500 forint

Címkék: archívum