Családbarát munkahely

Könnyebb az alkalmazottak megtartása, toborzása, a hatékonyság növelése, ha a vállalat tekintettel van munkatársai magánéletére, és egyúttal a családjára.

Családbarát személyzeti politika előnyei:1. Segíti az alkalmazottak megtartását.

2. Növeli a motivációt.

3. Kiküszöböli a stresszt.

4. Erősíti a munkahatékonyságot.

5. Csökkenti a fluktuációt és a betegség miatti távolmaradást.

6. Segíti a munkaerő-toborzást.

7. Növeli a versenyképességet.

8. Javítja a vállalat imázsát.

Forrás: Családbarát Tanácsadó Műhely/Fauth-Herkner & Partner

Amerikában már évek óta tudják, hogy az az alkalmazott, akit elsősorban emberként, és csak másodsorban munkaerőként kezelnek, sokkal elkötelezettebb munkahelye iránt és hatékonyabb napi munkavégzésében is. A Fortune toplistáján feltüntetett száz cég közül 29-ben van gyermekintézmény, 53 helyben ad lehetőséget egyetemi továbbképzésre, jellemző a rugalmas munkaidő és sok helyütt van concierge, azaz házvezető csoport, amely segít az ügyes-bajos dolgok elintézésében, például az alkalmazottak helyett várja azok otthonában a szerelőket.

Pályázatot írt ki a minisztérium

Magyarországon az idén először hirdetett pályázatot Családbarát munkahelyért címmel a Szociális és Családügyi Minisztérium. A kritériumrendszer kialakításában közreműködött a független szakértőkből álló Családbarát Tanácsadó Műhely, amelynek célja azoknak a cégeknek a segítése, amelyek családbaráttá kívánnak válni.

Magyarországon még nem sok cég ismerte fel ennek előnyeit. Az üzleti életben a napi tízegynéhány órás munka tekinthető általánosnak, számos vállalat hallani sem akar kisgyermekes anyák felvételéről, gyakoriak az olyan esetek, amikor a szülés után munkába álló nőket “közös megegyezéssel” eltávolítják a cégtől, s ez még a jobbik eset, mert van, hogy a végkielégítés kifizetését is igyekeznek megspórolni. Valószínűleg az sem véletlen, hogy a Családbarát munkahely címre pályázatot beadó 49 szervezetnek csak a kétharmada üzleti vállalkozás, a többi óvoda, általános iskola vagy éppen családsegítő központ.

Családbarát cégek Magyarországon

A nagyon kedvezőtlen általános kép ellenére nálunk is vannak már cégek, amelyek nem dolgozóik magánélete árán igyekeznek növekedni, hanem éppen ellenkezőleg: úgy tartják, az alkalmazottak jobban tudnak teljesíteni a munkahelyükön is, ha megkönnyítik az életüket és lehetőséget teremtenek nekik a pihenésre. Van, ahol a nők előrejutását segítő programokat dolgoztak ki, hogy ne kelljen elveszíteniük tehetséges munkatársnőiket.

A “családbarátság” kialakításában sokszor a nemzetközi háttér segít. Az a multinacionális vállalat, amely mondjuk amerikai központjában ilyen módon tevékenykedik, ide is magával hozza ezt a kultúrát, még akkor is, ha annak érvényesítése nálunk nehezebb: itthon sem a társadalom, sem a foglalkoztatási helyzet nem kényszeríti a cégeket arra, hogy nagymértékben figyelembe vegyék dolgozóik érdekeit.

Macher Kft.

Tavaly a teljes napfogyatkozás idején fizetett szabadnapot és fényszűrő szemüveget adott a dolgozóknak a Macher Kft. E gesztus csak egy azon intézkedések közül, amelyeket a székesfehérvári családi vállalkozás nyújt az alkalmazottaknak: a juttatások között szerepel egyebek mellett gyógyításhoz való hozzájárulás, lakásépítési támogatás, üdülési csekk, teljes körű jogászi segítség (évente öten-hatan igénylik a száz fős cégnél), családi majális, gyereknap, Mikulás, karácsony, a munkaidő pedig 7-től délután 3-ig tart, hogy ne kelljen a gyerekeket 6-kor az utcára tenni. A vállalatnál úgynevezett “köszönöm-kultúrát” alakítottak ki, amelyben a vezetők megadják a maximális tiszteletet a dolgozóknak, s nem utolsósorban a továbbképzést is támogatják: az új vezetők a vállalaton belülről kerülnek ki.

Nokia

A Nokiánál úgy gondolják: ha az emberek jól érzik magukat, akkor több örömet lelnek a munkájukban is, és hatékonyabban tudnak dolgozni. E társaságnál elfogadják, ha valaki hibázik, s elképzelhetetlen például az, hogy egy főnök kiabáljon. A különböző juttatások is hangsúlyozzák a vezetők és a beosztottak egyenlőségét: a rugalmas juttatási rendszerben például mindenkinek ugyanakkora pénzügyi kerete van, külföldi utazásnál mindenki ugyanolyan – négy-öt csillagos – szállodában lakik, mindenki ingyen parkolhat a székház garázsában, a főnököknek nincs kijelölt VIP parkolóhelyük, s a preventív orvosi szűrést sem csak a menedzserek élvezhetik. A Nokia a táppénzt kiegészíti a fizetés száz százalékára, s nem tart attól, hogy ezzel majd visszaél valaki.

Siemens

A Siemens tulajdonában lévő Sysdata Kft.-nél rugalmas munkarend van érvényben, s a főnök jóváhagyásával még a törzsidőtől is el lehet térni – el lehet menni akár bankba, konditerembe is, csak az a fontos, hogy a feladat teljesüljön, s heti átlagban kijöjjön a napi nyolc óra munkaidő. Az elv itt is az, hogy szellemi munkánál nem az ottlét igazolja, hogy valaki dolgozik-e.

A cikk elkészítésében Gondos Anna, a Családbarát Tanácsadó Műhely pszichológusa volt segítségünkre.

Címkék: archívum