Meg akarta támadni Szíriát Bush

Izraeli kérésre Szíria elleni légicsapást fontolgatott 2007-ben George W. Bush, végül azonban elállt ettől.
Kapcsolódó cikkek

Erről a volt amerikai elnök maga számolt be memoárjában, amely a jövő héten kerül a könyvesboltokba. A Decision Points (Döntési pontok) címet viselő visszaemlékezéseiben – amelyből már előzetesen újabb és újabb részletek láttak napvilágot – Bush beszámolt arról: annak idején hírszerzői jelentést kapott egy “gyanús, jól álcázott létesítményről” Szíria keleti sivatagi részén. A létesítmény hasonlított az Észak-Koreában lévő jongbjoni nukleáris üzemhez. Mindez felerősítette azt a gyanút, hogy Szíria észak-koreai segítséggel nukleáris fegyverprogramon dolgozik.

Nem sokkal később a korábbi elnök telefonbeszélgetést folytatott Ehud Olmert akkori izraeli miniszterelnökkel, és Bush szerint Olmert kérte őt a létesítmény lebombázására.
A Reuters hírügynökség által ismertetett memoárrészletekből kitűnt, hogy Bush a különböző lehetőségeket megvitatta nemzetbiztonsági tanácsadóival. A volt elnök ennek kapcsán elismerte: noha fontolóra vette a szíriai létesítmény elleni bombatámadást, végül is elállt ettől. “Egy szuverén ország bombázása előzetes figyelmeztetés vagy bejelentett indoklás nélkül súlyos következményekkel járt volna” – írta emlékirataiban Bush.

Az akkori izraeli miniszterelnök csalódottan vette tudomásul a diplomáciát előnyben részesítő amerikai elnöki döntést. “Az Ön stratégiája rendkívüli módon nyugtalanít” – fejtette ki Bushnak akkor állítólag Olmert, akinek jeruzsálemi hivatala most nem volt hajlandó kommentálni a visszaemlékezésekben szereplő részleteket. Izrael annak idején végül lebombázta a szóban forgó szíriai létesítményt. Damaszkusz mindvégig cáfolta, hogy bárminemű nukleáris tevékenységet folytatott volna.