Több millióan töltötték le ezeket a veszélyes alkalmazásokat

Kétszáznál is több kártékony alkalmazást találtak a Google Play Áruházban.

Az alkalmazások beszerzésének androidos készülékeken messze a Google Play Áruházból való letöltés a legbiztonságosabb módja, azonban itt is felmerülhetnek hibák. Ezt mutatja, hogy kicsit kevesebb mint egy év alatt 8 millióan töltötték le azt a nagyjából 200 alkalmazást, amelyek átcsúsztak a techóriás biztonsági szűrőjén, írja a Bleeping Computer.

A Zscaler nevű fenyegetéselemző cég kutatói a 2023 júniusa és 2024 áprilisa közötti időszakban összesen több mint 200 kártékony appot azonosított a Play Áruházban, amelyek különféle kártékony tevékenységeket végeztek. Egyes appok adatokat lophattak, de olyan is volt, amely az üzenetváltásokat monitorozta, prémium szolgáltatásokra fizethetett ellő, valamint közösségi médiás és banki hitelesítő adatokat küldhetett át rosszindulatú szereplőknek.

Májusban ugyanez a kutatócsoport már talált a Google Play Áruházban több mint 90 fertőzött alkalmazást – ezek együttesen 5,5 millió letöltéssel rendelkeztek.

A helyzet azonban most sokkal rosszabb volt, ugyanis több app több letöltést generált. Az alkalmazások egyébként különböző kártevőcsaládokba tartoznak, melyek közül az infólopó és prémium szolgáltatásokra előfizető Joker, valamint a háttérben reklámokat futtató – ezáltal a mobil adatkeretét és akkumulátorát is merítő – adware-ok volt a legdominánsabbak.

Bár az említett alkalmazásokat a Google azóta törölte, a Play Áruházból származó rosszindulatú programokkal való megfertőződés esélyének minimalizálása érdekében azt tanácsolják, minden kevésbé ismert app esetében olvassák el a felhasználói véleményeket. Emellett mindig legyen bekapcsolva a Play Protect, és arra is ügyeljen, milyen jogosultságokat ad az egyes alkalmazásoknak. Ha letöltötte valamelyiket, azonnal törölje, ezt követően pedig futtasson le egy vírusirtót.