Itt a módszer, amellyel jövőbeli énünkkel beszélgethetünk

Olyan rendszert hoztak létre, amely egy szelfi, illetve bizonyos kérdésekre adott válaszok alapján mutatja meg az ember lehetséges jövőjét.

Egy új kísérletben az alanyok önmaguk idősebb változatával beszélgethettek a mesterséges intelligenciának köszönhetően – írja a Live Science. A tanulmány elkészítéséhez olyan chatbotot használtak, amelyhez a résztvevők lehetséges jövőbeli arca tartozott.

Az MIT Media Lab kutatói és partnereik által létrehozott Future You projekt a felhasználók 60–70 éves énjének szimulációit alkotja meg, az MI-vel egy szöveges felületen keresztül lehet kommunikálni olyan témákról, mint az élet és törekvések. Hal Hershfield, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a lehetőség, hogy egy általános chatbot helyett az idősebb énünktől fogadhatunk el tanácsokat, sokkal jobb érzéssel tölti el az embert a jövővel kapcsolatban.

A Future You első eleme egy StyleClip nevű képgeneráló modell, ehhez a felhasználónak egy szelfit kell feltöltenie, a rendszer pedig életkori modellek segítségével megjósolja, hogyan fog kinézni az illető 60 évesen. A chatbot adatai azokból az információkból származnak, amelyeket a felhasználó ad meg, amikor az életének jelenlegi állapotára, demográfiai adataira, valamint a jövőjével kapcsolatos céljaira és aggodalmaira vonatkozó kérdésekre válaszol.

A válaszokat a GPT-3.5-t futtató OpenAI ChatGPT beemeli, létrehozva a szakértők által jövőbeli memóriának nevezett architektúrát. Az adatokból, illetve a szélesebb alanykörtől származó információkból a rendszer a jövőre vonatkozó előrejelzéseket készít.

A chatbot a felhasználó adatai alapján személyiséget vesz fel, majd válaszol a feltett kérdésekre, tanácsokat ad.

A nyelvi feldolgozó architektúra fenntartja a folyamatosság és a személyre szabottság érzetét.

A programozók gondosan ügyeltek arra, hogy megvédjék az alanyokat a jövőbeli énjükkel folytatott beszélgetések esetleges negatív fordulataitól. A mesterséges intelligencia rendszeresen emlékezteti a felhasználót, hogy a kérdőív válaszai alapján csak egy lehetséges jövőt vázol, és más válaszok teljesen eltérő eredményekre vezetnek.

A projektbe 344 angolul beszélő, 18 és 30 év közötti résztvevőt vontak be, akik 10–30 percig kommunikálhattak a rendszerrel. A felhasználók többsége arról számolt be, hogy csökkent a szorongásszintje, nőtt a motivációja, illetve erősödött a jövőbeli énjével való kapcsolódása.

A kutatók szerint utóbbi pozitívan befolyásolhatja az emberek hosszú távú döntéseit. Jeremy Bailenson, a Stanford Egyetem munkatársa kiemelte: a projekt új utat nyit azzal, hogy egy jól bevált pszichológiai technikát használ a jövő vizualizálására a legmodernebb MI-vel.