Hatalmas bravúrt ért el Kína az űrben

Elon Musk SpaceX cége kihívóra akadt?

A Kínai Nemzeti Űrhivatal (CNSA) bejelentette, hogy október 11-én visszaérkezett a Földre az ország első újrahasznosítható, Sicsien–19 nevű tesztműholdja, miután két hetet töltött az űrben – írja az Interesting Engineering.

Az űrügynökség szerint az egységnek több kritériumnak is meg kellett felelnie, melyeket gond nélkül teljesített: így a szállítható hasznos teher súlya, a visszaérkezés terén és az újrahasznosíthatósággal kapcsolatban is azt hozta, amit elvártak tőle.

A műholdat mikrogravitációs tudományos kutatásokhoz használták. A tesztidőszak alatt kipróbálták az egység autonóm vezérlését, de növény- és mikroorganizmus-tenyésztéshez is felhasználták a fejlesztést.

Az egységet szeptember 27-én bocsátották fel a Jiuquan Satellite Launch Center kilövőközpontból, egy Long March 2D rakétával.

Az újrahasznosítható műholdak fejlettebb meghajtási, hővédelmi és navigációs rendszereket igényelnek, ám úgy tűnik, Kínának ezt kizárólag hazai alapanyagokból is sikerült megoldania. Ez azért is nagy szó, mert korábban a műholdak által gyűjtött adatokat és anyagokat egy visszaküldött kapszulával juttatták el a Földre a küldetés befejezése után, amely nagyjából egy hónapig tartott.