Megtámadták az internet archívumát

Csütörtökre elvileg megoldották a hibát, de pénteken is voltak gondok az oldallal.

Túlterheléses támadás következtében elérhetetlenné vált az Internet Archive magyar idő szerint szerda este, írja a Verge. Az oldal üzemeltetői  jelezték, hogy több napon át tartó ostrom után bénult meg a platform pár órára, amit csütörtökre sikerült feloldani.

Pénteki tesztünkkor azonban még mindig nem töltött be az oldal, az üzemeltető pedig közösségi felületeire terelte a látogatókat.

 

Az elkövetők üzenetet is hagytak a platformon, mely szerint az Internet Archive komoly biztonsági incidensben érintett – ennek következtében pedig hamarosan 31 millió felhasználó láthatja majd magát viszont a kiszivárgott kódokat gyűjtő haveibeenpwned adatbázisában.

Troy Hunt, a haveibeenpwned (HIBP) szolgáltatást üzemeltető biztonsági kutató szerint minden bizonnyal nem egy támadásról van itt szó, a szóban forgó feltört fiókokat ugyanis egy korábban történt adatlopás során tulajdoníthatták el, teszi hozzá a hwsw.

A kutató egy hete tud az adatbázisról, amit át is nézett: vizsgálatai szerint pedig a fiókok 54 százaléka már szerepelt az adatbázisában a korábbi incidensek kapcsán.

A támadás felelősségét a Blackmeta  szervezet vállalta magára azzal az üzenettel, hogy a „platform az USA-hoz tartozik”. Az Internet Archive egy non-profit szervezet, amelynek központja San Franciscóban található, és ingyenes hozzáférést biztosít számos szoftverhez és a médiatartalomhoz, illetve a Wayback Machine elnevezésű webarchívumot is ez a szervezet üzemelteti.