Bankkártya vékonyságú okostelefonok jöhetnek

Van még egy nagy akadály, amit le kell küzdenie a kutatóknak.

Áttörést hozhat az elektronikai cikkek és az elektromos autók gyártásában az az újfajta, könnyű szénszálas akkumulátor, amelyet a svéd Chalmers Műszaki Egyetem anyagtudósa napjaink legjobb megoldásának nevezett – írja az Euronews.

Az úgynevezett szerkezeti akkumulátorok olyan energiatárolók, amelyek nem képeznek különálló egységet, hanem az adott eszköz, például egy elektromos autó vázának részei. Amennyiben a fejlesztés sikeres lesz, Leif Asp anyagtudós szerint az okostelefonok és a laptopok akár bankkártya vékonyságúak is lehetnek, az elektromos autók hatótávolsága pedig akár 70 százalékkal is megnőhet.

A kutató 2007 óta dolgozik a technológia hatékonyabbá tételén.

Az Advanced Materials című szaklapban közzétett publikáció szerint a most kifejlesztett akkumulátor kompozit anyagból készült, és szénszálakat használ elektródák gyanánt.

Az első komolyabb áttörést 2021-ben érték el, amikor is egy 24 wattóra/kg (Wh/kg) energiasűrűségű egységgel rukkoltak elő, ezt sikerült most még tovább növelni 30 Wh/kg-ra. Bár ez az eredmény jócskán elmarad a szabványos lítium-ion akkumulátorok energiasűrűségétől, a strukturális akkumulátoroknak nem kell azt elérniük ahhoz, hogy valóban hatékonyak legyenek.

Chalmers Műszaki Egyetem | Henrik Sandsjö

A fejlesztés további előnye, hogy az akkumulátorban nemcsak az elektróda szerepét tölti be a szénszál, hanem minden más részében is felhasználható, így anélkül lehet megépíteni az egységet, hogy rezet vagy alumíniumot kellene hozzá felhasználni. Így jelentősen csökkentve az egység súlyát. Van azonban egy nagy kihívás a kutatók előtt: a szerkezeti akkumulátorok egyelőre nem tud leadni nagy teljesítményt, teszi hozzá az Infostart.