Otthonfelújítási program: főszerepben a homlokzat szigetelése

Maximum hétmillió forintos beruházási összeg erejéig vehető igénybe támogatás a júliusban indult otthonfelújítási program keretében, de ehhez teljesíteni kell egy feltételt: az ingatlan eredeti adottságaihoz képest legalább 30 százalékos energia-megtakarítási arányt kell elérni. Mibe érdemes belekezdeni és hogyan?

Összesen 108 milliárd forintos támogatási összeggel hirdette meg a kormány az 1990. december 31. előtt épült családi házak energetikai korszerűsítését célzó programot, amiből egyebek közt

Kamatmentes hitel és vissza nem térítendő támogatás kombinációjáról van szó, amihez egymillió forint önrészt kell biztosítani, a további 6 millió forint – az ingatlan elhelyezkedésétől és az igénylő jövedelmétől függően – 2,5–3,5 millió forintnyi támogatást és ugyanekkora összegű kamatmentes hitelt tartalmaz.

Milliókról van tehát szó, érdemes végig gondolni, hogy a saját ingatlanunknál hogyan hozhatjuk ki a programból a legtöbbet.

Ha sorra vesszük az energiamegtakarítási lehetőségeket, minden szakértő első helyen említi a hőszigetelést. Hiszen hiába vesszük meg a legkorszerűbb fűtésrendszert, ha hagyjuk veszendőbe menni az energiát, feleslegesen költjük a pénzt falfűtésre vagy mondjuk hőszivattyúra.

Az interneten találomra kiválasztott energetikai tanúsító cégtől kérdeztük, mit javasolnak, milyen szigetelést célszerű használni. Nem bonyolódtak bele a választ megalapozó számítások levezetésébe, a szerkezettípusonként eltérő hőátbocsátási tényező magyarázásába, hanem azt tanácsolták, hogy bízzuk a konkrét megoldás kiválasztását a kivitelezőre, szakértőre. A túl vékony szigetelés ugyanúgy hibás választás, mint az indokolatlanul vastag, ökölszabályként annyit mondtak, hogy födémben minimum 20 centiméter, padlóban, falban 10-15 centiméter szigetelésre lehet szükség, természetesen a felhasznált építőanyagtól függően.

De mit várhatunk a homlokzati hőszigeteléstől?

Az épületek hőveszteségének 25-40 százalékáért a falak a „felelősek”, jól méretezett hőszigeteléssel ennek akár 85-90 százalékát is megtakaríthatjuk. Ez azt jelenti, hogy az egész épületre vetítve ideális esetben összejöhet a programban előírt 30 százalékos megtakarítás. Ehhez azért hozzá kell tenni, hogy a pontos mérték függ a homlokzati falak és a nyílászárók felületi arányától, valamint a meglévő falazat hőszigetelő képességétől.

A beruházás megtérülési idejét nem szívesen becsülik meg a szakértők az energiahordozók hektikus árváltozása miatt, bizonyosan csak az állítható, hogy energiahordozók árának folyamatos emelkedése mellett biztosak lehetünk abban, hogy a hőszigetelésre fordított pénz egyre gyorsabban fog megtérülni. A számításnál azt is figyelembe kell venni, hogy a hőszigetelés azután is nekünk dolgozik, hogy visszahozta a befektetett pénzt: a rezsiköltségeink ugyanis jóval alacsonyabb szinten maradnak a beruházás megtérülése után.

A megtakarításon túl a homlokzati hőszigetelés további előnye:

Ahhoz, hogy ezeket az előnyöket élvezhessük, figyelni kell azonban néhány alapvető szakmai megfontolásra.

Baumit

Nem érdemes a piacon fellelhető szigetelő anyagok és kiegészítők közül az ár alapján optimalizálni a költségeket, magyarul a piacon legolcsóbban megkapható, de különböző fajtájú anyagokat összevásárolni, egymással „mixelni”. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a homlokzatok hőszigetelésénél csak minősített anyagokat és komplett rendszereket építsünk be, ugyanis csak így kaphatunk gyártói rendszergaranciát.

A gyártók által szállított komplett rendszerek minősítésében szereplő valamennyi paraméter (hőszigetelő képesség, páratechnikai tulajdonságok, mechanikai ellenállás stb.) ugyanis csak a rendszerengedélyben szereplő anyagokra vonatkozik. Már több, mint tíz éve – az uniós szabályozással összhangban – a homlokzati hőszigetelő rendszerek építési készletnek minősülnek, csak így hozhatók forgalomba, csak így építhetők be. A rendszergarancia elmaradása ebben az esetben azt jelenti, hogy bármilyen anyaggal kapcsolatos, vagy anyagra visszavezethető kérdés vagy reklamáció esetén nincs kihez fordulnunk, hiszen a hőszigetelésnek nincsen „gazdája” a gyártói oldalon.

Bár a hőszigetelő rendszerek szakszerű felhordása nem igényel rendkívüli szaktudást, néhány alapvető szabály betartása szükséges a megfelelő eredmény eléréséhez. A legfontosabb előírások a lapok ragasztására és rögzítésére, az üvegszövet helyes beágyazására és a csomópontok kialakítására vonatkoznak.

De legalább ennyire fontos, hogy figyeljünk a megfelelő időjárási körülményekre. A ragasztók és vakolatok kötése ugyanis egy bizonyos hőmérséklet alatt (+ 5 fok) jelentősen lelassul, nagy páratartalom esetén le is állhat. A kötés ugyanis a fölösleges víz leadásával együtt történik meg, ha ez nem lehetséges, akkor a kötés ideje egy-két nap helyett akár hetekre is nyúlhat. Amíg az anyag nem köt meg, addig „védtelen” az időjárással szemben. Különösen látványos károkat tud okozni a még meg nem kötött színezővakolatokon a páralecsapódás és az eső.

Kapkodni nem érdemes, a gyártó által előírt várakozási időket be kell tartani, ezek olyan tapasztalati értékek, melyek kivárása mindenképpen szükséges akkor, mikor egy ragasztó-, habarcs-, vagy tapaszrétegre újabb rétegeket hordanak fel. Ha az első rétegben lévő vizet nem hagyjuk kiszáradni, hanem egy újabb réteg felhordásával bezárjuk, ez előbb-utóbb megbosszulja magát. Abban biztosak lehetünk, hogy a bezárt nedvesség mindig utat talál magának a külső tér felé, és ennek a szigetelésünk látja a kárát.

A Baumit hőszigetelő rendszerek tervezett élettartama több évtized. Ez alatt az idő alatt a rendszereknek számtalan mechanikai és időjárási terhelést kell biztonsággal viselniük – a felület károsodása nélkül.
A Baumit Kft. az általa forgalmazott Baumit open, Baumit Star EPS, Baumit Star ásványi és Baumit Pro homlokzati hőszigetelő rendszerekre – a mindenkor hatályos törvényekben, jogszabályokban és rendeletekben meghatározott kötelező szavatosság mellett 25+5 év rendszergaranciát vállal. További információk itt!
A Baumit Kft. által kiállított rendszergarancia-nyilatkozatok (melyek csak az általa, rendszerben leszállított elemekre vonatkoznak, és időtartama akár 25+5 év is lehet) a leszállított anyagokra, illetve azok működésére és élettartamára vonatkoznak, és semmi estre sem a kivitelezést minősítik. Fontos tudni, hogy a homlokzati hőszigetelő rendszerekre kiállított rendszergarancia nem helyettesít semmiféle hatósági engedélyt, bizonyítványt vagy az átadás-átvételhez szükséges egyéb hivatalos dokumentumot.

Címkék: baumit