Kipróbáltuk az alkalmazást, amivel kiválthatjuk az okmányainkat

Röviden összefoglaljuk, mit érdemes tudni a Rogán Antal által felügyelt Digitális Állampolgárság Programról: hogyan regisztrálhatunk, mire jó most, mire használhatjuk majd később az alkalmazást, illetve azt is, milyen aggályok merültek fel.

Szeptember elsejével elindult a Digitális Állampolgárság Program (DÁP), melynek köszönhetően minden okmányunk egyetlen mobilalkalmazásban elérhetővé válik, ennek nyomán a kormány ígéretei szerint jelentősen leegyszerűsödik az online ügyintézés. Az ehhez szükséges alkalmazás már letölthető (itt az androidos verzió, itt pedig az iOS változat), de a funkcióit tekintve egyelőre igencsak korlátozott. A következő két évben viszont folyamatosan egyre több és több lehetőség válik majd elérhetővé a rendszer fejlesztésével.

Kacifántos regisztráció

Both András, az alkalmazást fejlesztő IdomSoft Zrt. vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy 2025 januárjától a kanapéról is intézhetjük a regisztrációt, akik viszont már most le akarják tenni otthon az okmányaikat, és digitális állampolgárrá akarnak válni, azoknak jó eséllyel még be kell sétálniuk egy kormányablakba. Az alkalmazás cikkünk írásának pillanatában elérhető, szeptember 11-én megjelent 1.1.242550690-es verzióját megnyitva két lehetőség áll előttünk:

Az első opció esetében a kormányablakot meglátogatva csupán a lakcímkártyára és a személyi igazolványra lesz szükség, ezt követően az ügyintézőtől kapunk egy QR-kódot, amit be kell olvasni a DÁP alkalmazással, végül pedig kapunk egy 6 számjegyű, egyszer használatos kódot, amivel megkezdődik az előregisztráció. Ez az ügyintéző szerint a „kezdeti kavalkád” miatt jó pár napig eltarthat, éppen ezért a folyamat lezárultát már otthon kell kivárni. Esetemben egészen pontosan egy hétbe telt, mire megkezdhettem az alkalmazás használatát.

Kipróbáltuk továbbá az eSzemélyi igazolvánnyal történő regisztrációt is – vegyes eredményekkel.

Varga Jennifer / 24.hu

Volt, aki elakadt a folyamat közben, akadt azonban olyan kolléga is, akinek sikerült a regisztráció, és nem kellett meglátogatnia a kormányablakot. Ezt az opciót választva az alkalmazással először be kell olvasni a személyi igazolvány hátlapját, majd a telefonunkat a plasztik kártyához kell érinteni az abba beépített NFC chip beolvasásához. Amennyiben a művelet sikeres, úgy ismét meg kell várni a jóváhagyást, ami tapasztalataink szerint 2–3 nap után érkezik meg.

Ezzel a lehetőséggel két kolléga próbálkozott, és amíg egyiküknél sikeres volt a regisztráció, addig a másikuknál az NFC chip beolvasásakor megszakadt a folyamat, ugyanis a rendszer szerint az eSzemélyi igazolvány nem volt aktiválva. Ami azért furcsa, mert az érintett emlékei szerint kérte az aktiválást az okmány elkészültekor, még PIN-kóddal is rendelkezett hozzá, amit az alkalmazás a regisztráció megkezdésekor el is fogadott. A folyamat vége amúgy az lett, hogy az applikáció jelezte, aktiválni kell a személyit, amit természetesen szintén egy kormányablakba befáradva lehet megtenni.

Érdemes megemlíteni, hogy az állami szervekkel való kommunikáció is adott az alkalmazáson belül: amennyiben a regisztrációt megelőzően nem volt a hivatalos levelezések kezelésére alkalmas ügyfélkapu tárhelyünk, akkor automatikusan készül számunkra egy. A kommunikáció a megadott e-mail címen sürgős esetben mobiltelefonon is történhet, ehhez pedig a telefonszámunkat is meg kell adni a regisztráció véglegesítéséhez.

Mire jó most az alkalmazás?

A DÁP a jelenlegi formájában viszonylag kevés ügyintézési típusra használható: csupán az erkölcsi bizonyítvány igénylése és a kormányablakba történő időpontfoglalás áll rendelkezésre. Emellett a regisztrációkor létrehozott egyedi azonosítónak hála igazoltatásnál már nem kell, hogy nálunk legyen a személyink, ugyanis egy QR-kód alapján meg tudják nézni, van-e vaj a fülünk mögött.

A kormányablakos ügyintéző jelezte, hogy e-aláírásnál is használhatjuk az azonosítónkat, valamint néhány alapítvány is elfogadja már az ilyen típusú azonosítást.

A DÁP alkalmazásban alul található menüsoron az Adataim fülre koppintva megnézhetjük a személyes adatainkat, valamint az okmányaink (adóazonosító jel, személyi igazolvány száma, útlevél száma, TAJ-kártya száma, vezetői engedély száma, DÁP-azonosító) pontos adatait is megtaláljuk egy csokorba gyűjtve. Ezek egyenkénti kimásolásához egy külön gomb is rendelkezésünkre áll.

Az Adataim ponton belül a Gépjárművek fülre koppintva az autónk és egyéb közlekedési eszközeink részletes adatait találjuk: az alapvető járműadatok mellett a motor adatai, a forgalmi adatok, a nyilvántartásba vétel időpontja, illetve a KGFB-információk is elérhetők.

Varga Jennifer / 24.hu

Ez még csak a kezdet

A Digitális Állampolgárság Programnak jelenleg az első fázisában vagyunk, tehát az alkalmazás már elérhető, de a funkciók még igencsak korlátozottak. Ez viszont nem marad így, Rogán Antal tájékoztatása szerint ugyanis 2025-ben jön a szintlépés, és jelentősen szélesedik az igénybe vehető szolgáltatások köre.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter elmondta, mindenkinek meglesz az egyedi azonosítója, aki regisztrált, és minden közigazgatási ügy, amelynek esetszáma éves szinten meghaladja a 10 ezret, intézhető lesz ilyen módon, ahogy az életesemények – mint például a gépjármű-adásvétel, illetve a születés adminisztrációs része – is elérhetővé válik az alkalmazáson belül.

Jövő évtől a piaci szolgáltatóknál a digitális azonosítás és aláírás szintén használható lesz együtt, a közigazgatásban pedig digitálisan kell kiadni mindent, illetve minden kérelmet így kell fogadni.

Az ezt követő évben, 2026-ban aztán újabb szolgáltatások kerülnek be a DÁP-csomagba: az e-posta révén mindenki elektronikusan kaphatja meg a leveleit.

Ekkor elvileg a piaci szolgáltatók számára is megnyílik a rendszer: letölthetők és tárolhatók lesznek például a garanciajegyek, valamint a közműszámlák is, az ahhoz kapcsolódó fizetési lehetőséggel együtt. A törvény emellett előírja az önkormányzatoknak és az állam összes szervének, hogy biztosítaniuk kell a DÁP-alapú ügyintézését. Kiemelték: a legnagyobb közműszolgáltatóknak és bankoknak, biztosítóknak a DÁP azonosítást és aláírást is lehetővé kell majd tenniük.

Rogán Antal arra számít, hogy az első időszakban 4–500 ezer lesz azok száma, akik élnek a digitális állampolgárság adta lehetőségekkel, 2025-től pedig 2–3 millió felhasználóval számolnak. A Google Play Áruház adatai szerint jelenleg több mint 50 ezernél áll a letöltések száma.

Vannak aggályok

Remport Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) magánszféraprogramjának szakértője korábban elmondta lapunknak, hogy a Digitális Állampolgársági Program részeként egy digitális azonosítót hoznak létre személyenként. Ez azonban elmondása szerint sérti az úgynevezett osztott adatbázisok elvét, ami az egyik legkorábban kimondott adatvédelmi elv, a célja pedig, hogy megelőzze az állam információs túlhatalmát, vagyis azt, hogy mindent lásson az egyénről, és a tudtán kívül akár személyiségprofilt is alkothasson róla.

Marjai János / 24.hu

A Szabad Európa szerint abban, hogy minden adatunk egy helyen lesz összegyűjtve, benne rejlik a teljes megfigyelés lehetősége, így például az sem elrugaszkodott gondolat, hogy egy hitelkérelemnél vagy egy biztosítási ügyintézésnél is hátrányba kerülhetünk az egészségügyi állapotunk miatt.

A kormány ugyan jelenleg azt állítja, hogy a digitális azonosító használata csak lehetőség lesz, a törvény szövegezése alapján úgy tűnik, előbb elkerülhetetlen, majd pedig kötelező lesz az állami mobilapplikáció és egységes azonosító használata.

A törvény azt is kiemeli, hogy a digitális azonosító külön kérelem nélkül „megillet” minden, Magyarországon élő személyt, és csak a profil „aktiválását” kell külön kérni. A szakértő szerint ezt akár úgy is lehet értelmezni, hogy digitális azonosítót az is kap, aki nem aktiválja a szolgáltatást.

A profilunk megszüntetése pedig nem egyszerű: ehhez először is szintén személyesen be kell menni egy kormányablakba. Ez azonban nem jelenti azt, hogy törlik az adatainkat, azokat ugyanis csak „a profil megszüntetését követő öt év elteltével” zárolják, és ötven évig őrzik meg az összegyűjtött információkat.

Kapcsolódó
Kiépíthet kínai típusú megfigyelőrendszert a magyar kormány?
A digitális állampolgárság és a kínai rendőrök jelenléte után egyes pletykák szerint kínai megfigyelőkamerák is érkezhetnek az országba. De lehetséges ez?