Nagy változás jön a YouTube-on

A fiatalok mentális egészségének érdekében döntöttek a változtatás mellett.

A YouTube világszerte, így hazánkban is módosítja a tartalomajánló algoritmusát annak érdekében, hogy segítsen megvédeni a fiatalok mentális egészségét és hozzájáruljon egészséges testképük fenntartásához és kialakításához, írja a Guardian.

A döntés értelmében a platform a jövőben nem ajánl olyan tartalmakat a tizenéveseknek, amelyek egy bizonyos testsúlyt, edzettségi szintet vagy más fizikai jellemzőket idealizálnak. A lépés hátterében az áll, hogy rengeteg szakember figyelmeztetett arra, hogy az ilyen tartalmak káros hatással lehetnek a fiatalokra. Ez a kritika egyébként legtöbbször a TikTokkal kapcsolatosan merült fel.

Fontos kiemelni, hogy ez nem tiltást jelent, tehát a platform továbbra is lehetővé teszi majd a 13-17 éves korosztály tagjainak számára az ilyen típusú videók megtekintését, de az algoritmusok nem fognak hasonló tartalmakat ajánlani.

A YouTube kiemelte: az ilyen tartalmak nem sértik meg a platform egyetlen irányelvét sem, ennek ellenére hozták meg a döntést. 

Allison Briscoe-Smith gyermekekkel foglalkozó klinikai pszichológus szerint az ehhez hasonló védőkorlátok segíthetnek a tinédzsereknek az egészséges testkép fenntartásában, ugyanis főleg ebben a korban természetes folyamat önmagunk másokkal történő összehasonlítása. Kérdéses ugyanakkor, hogy mekkora hatása lesz az intézkedésnek, ugyanis a fiatalok jelentős része nem a valós korát adja meg a platformra történő regisztrációnál.